Mąka z orzechów nerkowca jest zdrową i bezglutenową alternatywą dla mąki pszennej. Dlaczego warto wprowadzić ją do swojej diety? Jakie ma właściwości odżywcze?
Skąd pochodzi mąka z orzechów nerkowca?
Mąka z orzechów nerkowca to zmielone na bardzo drobny proszek orzechy bez dodatku substancji konserwujących i innych wzmacniaczy smaku. Co roku na świecie produkuje się około 6 mln ton orzechów nerkowca. Obecnie najwięksi producenci są w Afryce, Indiach, Wietnamie i Filipinach. Natomiast największymi eksporterami orzechów nerkowca są: Wietnam, Indie, Wybrzeże Kości Słoniowej i Filipiny.
Jak powstaje mąka z orzechów nerkowca?
Mąka z orzechów nerkowca zalecana jest dla osób będących na diecie bezglutenowej. Można ją zrobić samodzielnie w domu, lecz jest to czasochłonne. Aby przygotować samodzielnie mąkę z orzechów nerkowca, to należy zakupić orzechy z ekologicznej uprawy- kosztują około 40 zł/ kg. Następnie należy je zmielić na bardzo drobny proszek w blenderze i przesiać przez sitko. Cena mąki z orzechów nerkowca jest porównywalna do ceny orzechów. Dlatego o wiele lepszym i szybszym rozwiązaniem jest zakup gotowej mąki z orzechów nerkowca.
Mąka z orzechów nerkowca jest wytwarzana przez dokładne zmielenie na bardzo drobny proszek specjalnie wyselekcjonowanych tylko najwyższej jakości orzechów. Wysokiej jakości mąka produkowana jest z ekologicznych orzechów nerkowca, które nie zawierają żadnych substancji konserwujących. Mąką z orzechów nerkowca nie powinna w swoim składzie zawierać żadnych wzmacniaczy smaku ani substancji konserwujących.
Wartość energetyczna, witaminy i minerały
Mąka z orzechów nerkowca jest bardzo kaloryczna ma 574 kcal w 100g. W składzie mąki znajdują się głównie tłuszcze 46,7g w 100g, w tym kwasy nienasycone kwasy tłuszczowe 9,2 g w 100g. Produkt ten zawiera również węglowodany 32,7 g w 100 g, w tym małą ilość cukrów prostych tylko 5 g w 100 g. W mące jest bardzo dużo dobrze przyswajalnego białka roślinnego 15,2 g w 100 g.
Mąka z orzechów nerkowca jest świetnym źródłem witamin z grupy B, wit. K i folianów. W mące znajduje się również wiele niezbędnych aminokwasów m.in. tryptofan, walina i treonina.
Kaloryczność mąki jest zrekompensowana niskim indeksem glikemicznym IG= 15, tym samym jest to idealna mąka dla diabetyków, bo nie powoduje skoków cukru. Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wykazały, że mąka z orzechów nerkowca ma właściwości przeciwhiperglikemiczne, ponieważ zawiera duże ilości zdrowych tłuszczów nienasyconych, które obniżają poziom trójglicerydów.
Jakie ma właściwości mąka z orzechów nerkowca?
Stosowanie mąka z orzechów nerkowca ma korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu:
- poprawia pracę serca i wzmacnia układ krążenia – wysoka ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływa pozytywnie na kondycję układu krwionośnego;
- zmniejsza ilość wolnych rodników wywołujących stany zapalne – w mące z orzechów nerkowca znajduje się bardzo dużo polifenoli i karotenoidów, które są bardzo pomocne w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie;
- pomaga dłużej zachować uczucie sytości- dzięki dużej zawartości białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych mąka wspomaga odchudzanie, ponieważ wywołuje uczucie sytości na dłużej. Dlatego polecana jest dla osób na diecie;
- nie zawiera glutenu – polecana jest dla osób z nietolerancją glutenu oraz chorych na celiakię;
- zmniejsza występowanie udaru mózgu i chorób serca – obniża poziom złego cholesterolu we krwi, podwyższając jednocześnie poziom dobrego cholesterolu, co zmniejsza występowanie chorób krążenia;
- zmniejsza skoki insuliny we krwi – niski indeks glikemiczny oraz mniejszej zawartość węglowodanów powoduje prawie nieodczuwalne skoki insuliny we krwi. Dlatego jest to świetny produkt dla osób cierpiących na cukrzycę oraz insulinoodporność;
- poprawia kondycję włosów i paznokci – dzięki dużej zawartości miedzi, żelaza i magnezu mąka pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.
Dlaczego mąka z orzechów nerkowca jest zdrowsza od zwykłej?
Zwykła mąka jest mniej kaloryczna od mąki z orzechów nerkowca ma tylko 364 kcal w 100 g, a mąka orzechowa ma 574 kcal w 100g. Mimo większej kaloryczności mąka z orzechów jest zdrowsza od zwykłej mąki, ponieważ ma więcej dobrze przyswajalnego białka roślinnego oraz więcej niezbędnych witamin i minerałów. Jedna porcja, czyli 100 g mąki z orzechów pokrywa aż 95% dziennego zapotrzebowania na magnez. Nie zawiera glutenu, dlatego może być stosowana przez osoby na diecie bezglutenowej. Mąka z orzechów nerkowca jest idealnym produktem dla diabetyków, ponieważ pozwala na skuteczne kontrolowanie poziomu glukozy we krwi. Nadaje potrawą ciekawego orzechowego smaku. Warta uwagi jest również mąka migdałowa.
Jak ją stosować w kuchni?
Mąka z orzechów nerkowca jest bardzo popularna w kuchni wegetarian oraz osób na diecie bezglutenowej. Dzięki dobroczynnym właściwościom powinna być stosowana również przez zdrowe osoby.
Mąkę z orzechów nerkowca można wykorzystywać do wypieku chleba, bułek oraz ciast i ciastek. Może być wykorzystywana również jako zamiennik mąki migdałowej używanej do wypieku tart i serników.
Mąka z orzechów nerkowca dzięki dużej zawartości skrobi zagęszcza potrawy tak dobrze, jak zwykła mąka. Dlatego może być stosowana do zagęszczania zup i sosów. Mąka z orzechów jest idealnym zamiennikiem zwykłej mąki w kuchni.
Jak ją wymieniać z mąką pszenną (proporcje)?
Dietetycy zalecają, aby zamieniać mąkę pszenną z mąką z orzechów nerkowca w proporcji 1:1, czyli jedna szklanka zwykłej mąki na jedną szklankę mąki z orzechów nerkowca. Wprowadzając mąkę orzechową do diety, warto początkowo zamienić tylko ¼ porcji zwykłej mąki na orzechową. Później można zwiększać proporcje, aż mąka orzechowa całkowicie zastąpi mąkę pszenną.
Kto nie powinien używać mąki z orzechów nerkowca?
Z używania mąki z orzechów nerkowca, powinny zrezygnować osoby mające alergię na orzechy.