• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Go4taste Blog

  • Facebook

Zapraszamy do sklepu: Go4Taste.pl

Jesteś tutaj: Home / Owoce suszone / Chipsy jabłkowe i ich właściwości

16 marca 2021

Chipsy jabłkowe i ich właściwości

Spis treści ukryj
1. Krótka historia jabłek suszonych
2. W jaki sposób suszy się jabłka?
3. Suszone jabłka i ich właściwości
3.1. Suszone jabłka vs jabłka świeże – porównanie wartości odżywczych
4. Chipsy jabłkowe – dlaczego warto je jeść?
4.1. 1. Zawierają dużo węglowodanów
4.2. 2. Są cennym źródłem błonnika
4.3. 3. Zawiera witaminy z grupy B
4.4. 4. Zawierają sporo polifenoli.
4.5. 5. Bogate w potas, sód i żelazo.
4.6. Suszone jabłko a odchudzanie
5. Suszone jabłka i ich zastosowanie
6. Jak przechowywać suszone jabłka?
6.1. Powiązane wpisy

Suszone jabłka w krążkach to popularna przekąska. Mają postać cieniutkich plasterków, które swoim wyglądem i konsystencją przypominają chrupiące chipsy. Dlaczego warto jeść suszone jabłka?

Krótka historia jabłek suszonych

Suszone jabłka w ostatnim czasie stały się bardzo popularną przekąską -zdrową alternatywą dla popularnych chipsów. Jabłkowe chipsy nie są oczywiście odkryciem XXI wieku. Suszone owoce jedzone są przez ludzi od tysięcy lat. Dowody na tego typu obróbkę owoców znaleziono już w znaleziskach archeologicznych z epoki paleolitu. Samo suszenie owoców na słońcu, w tym jabłek, było jedną z najpopularniejszych metod konserwacji. W wyniku procesu suszenia usuwana jest z jabłek woda, której potrzebują do rozwoju mikroorganizmy psujące żywność.

W jaki sposób suszy się jabłka?


Istnieje kilka sposobów na suszenie jabłek.

  • Najstarszym, tradycyjnym i naturalnym sposobem odwadniania jabłek jest suszenie ich na słońcu. Ta metoda, stosowana jeszcze do dzisiaj, wykorzystywana była już epoce kamienia łupanego.
  • Jabłka mogą być również suszone metodami domowymi. Jednym z najpopularniejszych sposobów suszenia jabłek jest umieszczenie ich w dehydratorze a także suszenie jabłek w piekarniku.
  • Do masowego suszenia jabłek, które dostępne są w sklepie, zazwyczaj wykorzystywane są suszarki w tunelu aerodynamicznym.

Suszone jabłka zazwyczaj mają kształt plasterków, chipsów. Owoce te sprzedawane są również w formie suszonych kostek.

Suszone jabłka i ich właściwości

Jabłka suszone w zdecydowanej większości zachowują wiele składników odżywczych i mikroskładników występujących w świeżych owocach. Różnica polega oczywiście na smaku. Jabłka suszone wyróżniają się skoncentrowanym, intensywnym, słodkim jabłkowym smakiem.
W trakcie procesu suszenia znacznej redukcji ulega zawartość witaminy C, która jest szczególnie wrażliwa na powietrze i ciepło. Poza witaminą C w składzie suszonego owocu znajdziemy jednak wszystkie najważniejsze witaminy i mikroelementy, które występują również w świeżych jabłkach. Z tego względu chipsy jabłkowe czy też suszone jabłka należą do szczególnie zdrowych przekąsek i rekomendowane do jedzenia podobnie jak jabłka świeże. Ze względu na to, że w porównaniu ze świeżym owocem, w jabłku suszonym nie ma wody, wiele składników odżywczych występuje w postaci bardziej skoncentrowanej. Różnice w zawartości poszczególnych składników prezentuje poniższa tabela.

świeże jabłka
Świeże jabłka

Suszone jabłka vs jabłka świeże – porównanie wartości odżywczych

WartościJabłko suszoneJabłko surowe
Porcja100 g100 g
Kalorie24352
Witaminy
Cholina17.6 mg3.4 mg
Kwas foliowy0 mcg3 mcg
Niacyna0.927 mg0.091 mg
Ryboflawina0.159 mg0.026 mg
Tiamina0 mg0.017 mg
Witamina A, RAE0 mcg3 mcg
Luteina + zeaxantyna18 mcg29 mcg
Witamina B60.125 mg0.041 mg
Witamina C3.9 mg4.6 mg
Witamina E0.53 mg0.18 mg
Witamina K3 mcg2.2 mcg
Minerały
Wapń, Ca14 mg6 mg
Miedź, Cu0.191 mg0.027 mg
Żelazo, Fe1.4 mg0.12 mg
Magnez, Mg16 mg5 mg
Fosfor, P38 mg11 mg
Potas, K450 mg107 mg
Selen, Se1.3 mcg0 mcg
Sód, Na87 mg1 mg
Cynk, Zn0.2 mg0.04 mg
Tłuszcze
Tłuszcz0.32 g0.17 g
Węglowodany
Węglowodany65.89 g13.81 g
Błonnik8.7 g2.4 g
Cukry57.19 g10.39 g
Źródło: nutritionvalue.org

Opakowanie Go4Taste

Suszone jabłka chipsy jabłkowe - 500g – cena : 25,00 zł

Kup chipsy jabłkowe w sklepie Go4taste

Chipsy jabłkowe – dlaczego warto je jeść?

1. Zawierają dużo węglowodanów

Szczególnie w postaci naturalnego cukru owocowego, czyli fruktozy o niskim indeksie glikemicznym. Fruktoza dodaje też dużo energii. Z tego powodu chipsy jabłkowe są doskonałą przekąską zarówno dla osób uprawiających sport jak i diabetyków.

2. Są cennym źródłem błonnika

Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny z jednej strony wpływa na właściwą pracę jelit i poprawia perystaltykę, z drugiej znacznie hamuje apetyt i pomaga w regulacji wagi.

3. Zawiera witaminy z grupy B

W suszonych jabłkach znajduje się również dużo witamin z grupy B, które korzystnie działają na poziom hormonów, funkcjonowanie mózgu i dodają energii. Należą do nich kwas pantotenowy (witamina B5) oraz pirydoksyna (witamina B6). Pierwsza z nich wspomaga proces przetwarzania energii z pożywienia a także bierze udział w produkcji hormonów. W 100g chipsów jabłkowych znajduje się około 5% zalecanego dziennego spożycia tej witaminy.
Witamina B6, w której jest około 7% zalecanego dziennego spożycia (w 100g), bierze udział w procesie metabolizowania białek i tworzenie neuroprzekaźników, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie mózgu.

4. Zawierają sporo polifenoli.

W jabłkach suszonych znajduje się wiele przeciwutleniaczy, w tym flawonoidów, które stanowią aż 80% wszystkich antyoksydantów. Flawonoidy odgrywają dużą rolę w profilaktyce chorób układu krążenia a także niektórych nowotworów. Wpływają korzystnie na obniżenie złego cholesterolu i chronią naczynia krwionośne. Przeciwutleniacze, które są uwalniane w trakcie jedzenia suszonych jabłek, pomagają komórkom radzić sobie ze stresem oksydacyjnym. Jedząc jabłka wspomagasz komórki ciała, które będą w ten sposób lepiej się regenerować.

5. Bogate w potas, sód i żelazo.

W suszonych jabłkach znajduje się także dużo minerałów. Zaletą suszonych jabłek jest to, że ilość tych minerałów jest znacznie bardziej skoncentrowana w porównaniu do jabłek świeżych. Do najcenniejszych składników mineralnych zawartych w jabłkach należy potas, sód i żelazo.

  • Potas. W ½ szklanki suszonych jabłek znajduje się około 4% dziennego zapotrzebowania na potas. To jeden ze składników mineralnych, który obficie występuje w tych owocach. Ma szczególne znaczenie w przypadku regulowania ciśnienia tętniczego a także wpływa pozytywnie na funkcjonowanie naszego mózgu i układu nerwowego.
  • Sód. W 30 g suszonych jabłek znajduje się około 135mg sodu, co stanowi około 6% zalecanego dziennego spożycia. Sód to składnik mineralny, który pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej w organizmie a także wpływa pozytywnie na regulowanie objętości i ciśnienia krwi.
  • Żelazo. Suszone jabłka zawierają również dość sporo żelaza. W zależności od potrzeb mogą stanowić od 3 do 8% dziennego zalecanego spożycia. Żelazo to przede wszystkim składnik, który bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Z tego względu powinien być spożywany przez osoby cierpiące na niedobory tego składnika.

W suszonych jabłkach znajdują się również w mniejszej ilości inne składniki i mikroelementy takie jak: wapń pozytywnie działający na nasze kości, prowitamina A oraz witamina E – znana jako witamina młodości.

Wszystko to sprawia, że jabłkowe chipsy są wyjątkowo cenną i zdrową przekąską, którą warto włączyć do swojej diety. Jedzenie jabłek korzystnie wpływa nie tylko na działanie układu trawiennego i sercowo-naczyniowego. Pomaga również w regulacji wagi, wspiera proces odchudzania a przy tym dostarcza cennej energii.

Suszone jabłko a odchudzanie

Ze względu na to, że suszone jabłka nie zawierają tłuszczu a jednocześnie są bogatym źródłem błonnika, mogą one wspierać utratę wagi. Warto jednak pamiętać że oprócz swoich niewątpliwych zalet, jabłka suszone zawierają również sporą dawkę kalorii. W 100g znajduje się 243 kcal. Z tego powodu włączając je do diety należy zachować umiar i nie przejadać się zbytnio.

Suszone jabłka w plasterkach, chipsy
Chipsy jabłkowe smakują doskonale jedzone prosto z opakowania

Suszone jabłka i ich zastosowanie

Suszone jabłka mają bardzo wszechstronne zastosowanie w kuchni: od tradycyjnej przekąski po składnik deserów a także dań wytrawnych.

  • Najczęściej są spożywane solo, prosto z opakowania. Stanowią bardzo zdrową, chrupiącą i słodką przekąskę.
  • Suszone jabłka, jak wspomnieliśmy wcześniej, dodają również wiele energii. Z tego powodu dość często stosowane są jako składnik musli a także mieszanek owocowych i dodatek do porannej owsianki.
  • Ze względu na to, że chipsy jabłkowe i suszone jabłka w kostkach są wyjątkowo słodkie, doskonale nadają się jako składnik wszelkiego rodzaju deserów owocowych a także dodatek do lodów.
  • Można je również włączać do różnego rodzaju wypieków takich jak ciasteczka, babeczki czy pieczywo.
  • Suszone jabłka mogą być również wykorzystywane do dań obiadowych jako składnik sosu.

Możliwości ich wykorzystania są praktycznie nieograniczone i zależą od naszych preferencji smakowych.

Jak przechowywać suszone jabłka?

Suszone jabłka, podobnie jak większość owoców suszonych, powinny być przechowywane w szczelnych pojemnikach, zazwyczaj w chłodnym i suchym miejscu. Najlepiej, aby owoce trzymane były w hermetycznym pojemniku lub wytrzymałej plastikowej torebce. W ten sposób jabłka utrzymają swoją świeżość i doskonały smak od 6 do 12 miesięcy w temperaturze pokojowej.
Jeżeli chcesz zachować świeżość suszonych jabłek znacznie dłużej, wówczas można je zamrozić. Zamrożone suszone jabłka można przetrzymywać w lodówce od 12 do 18 miesięcy. Warto jednak pamiętać, że tego typu mrożeniu najlepiej podawać owoce najlepszej jakości.

Powiązane wpisy

W kategorii:Owoce suszone

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Miód rzepakowy i jego właściwości

Miód rzepakowy, zaraz obok wielokwiatowego, należy do grona najpopularniejszych rodzajów. Kupujący ...

Czytaj więcej

Copyright© 2023 · Brunch Pro by Feast Design Co.