Suszone jabłka w krążkach to popularna przekąska. Mają postać cieniutkich plasterków, które swoim wyglądem i konsystencją przypominają chrupiące chipsy. Dlaczego warto jeść suszone jabłka?
Krótka historia jabłek suszonych
Suszone jabłka w ostatnim czasie stały się bardzo popularną przekąską -zdrową alternatywą dla popularnych chipsów. Jabłkowe chipsy nie są oczywiście odkryciem XXI wieku. Suszone owoce jedzone są przez ludzi od tysięcy lat. Dowody na tego typu obróbkę owoców znaleziono już w znaleziskach archeologicznych z epoki paleolitu. Samo suszenie owoców na słońcu, w tym jabłek, było jedną z najpopularniejszych metod konserwacji. W wyniku procesu suszenia usuwana jest z jabłek woda, której potrzebują do rozwoju mikroorganizmy psujące żywność.
W jaki sposób suszy się jabłka?
Istnieje kilka sposobów na suszenie jabłek.
- Najstarszym, tradycyjnym i naturalnym sposobem odwadniania jabłek jest suszenie ich na słońcu. Ta metoda, stosowana jeszcze do dzisiaj, wykorzystywana była już epoce kamienia łupanego.
- Jabłka mogą być również suszone metodami domowymi. Jednym z najpopularniejszych sposobów suszenia jabłek jest umieszczenie ich w dehydratorze a także suszenie jabłek w piekarniku.
- Do masowego suszenia jabłek, które dostępne są w sklepie, zazwyczaj wykorzystywane są suszarki w tunelu aerodynamicznym.
Suszone jabłka zazwyczaj mają kształt plasterków, chipsów. Owoce te sprzedawane są również w formie suszonych kostek.
Suszone jabłka i ich właściwości
Jabłka suszone w zdecydowanej większości zachowują wiele składników odżywczych i mikroskładników występujących w świeżych owocach. Różnica polega oczywiście na smaku. Jabłka suszone wyróżniają się skoncentrowanym, intensywnym, słodkim jabłkowym smakiem.
W trakcie procesu suszenia znacznej redukcji ulega zawartość witaminy C, która jest szczególnie wrażliwa na powietrze i ciepło. Poza witaminą C w składzie suszonego owocu znajdziemy jednak wszystkie najważniejsze witaminy i mikroelementy, które występują również w świeżych jabłkach. Z tego względu chipsy jabłkowe czy też suszone jabłka należą do szczególnie zdrowych przekąsek i rekomendowane do jedzenia podobnie jak jabłka świeże. Ze względu na to, że w porównaniu ze świeżym owocem, w jabłku suszonym nie ma wody, wiele składników odżywczych występuje w postaci bardziej skoncentrowanej. Różnice w zawartości poszczególnych składników prezentuje poniższa tabela.

Suszone jabłka vs jabłka świeże – porównanie wartości odżywczych
Wartości | Jabłko suszone | Jabłko surowe |
---|---|---|
Porcja | 100 g | 100 g |
Kalorie | 243 | 52 |
Witaminy | ||
Cholina | 17.6 mg | 3.4 mg |
Kwas foliowy | 0 mcg | 3 mcg |
Niacyna | 0.927 mg | 0.091 mg |
Ryboflawina | 0.159 mg | 0.026 mg |
Tiamina | 0 mg | 0.017 mg |
Witamina A, RAE | 0 mcg | 3 mcg |
Luteina + zeaxantyna | 18 mcg | 29 mcg |
Witamina B6 | 0.125 mg | 0.041 mg |
Witamina C | 3.9 mg | 4.6 mg |
Witamina E | 0.53 mg | 0.18 mg |
Witamina K | 3 mcg | 2.2 mcg |
Minerały | ||
Wapń, Ca | 14 mg | 6 mg |
Miedź, Cu | 0.191 mg | 0.027 mg |
Żelazo, Fe | 1.4 mg | 0.12 mg |
Magnez, Mg | 16 mg | 5 mg |
Fosfor, P | 38 mg | 11 mg |
Potas, K | 450 mg | 107 mg |
Selen, Se | 1.3 mcg | 0 mcg |
Sód, Na | 87 mg | 1 mg |
Cynk, Zn | 0.2 mg | 0.04 mg |
Tłuszcze | ||
Tłuszcz | 0.32 g | 0.17 g |
Węglowodany | ||
Węglowodany | 65.89 g | 13.81 g |
Błonnik | 8.7 g | 2.4 g |
Cukry | 57.19 g | 10.39 g |


Chipsy jabłkowe – dlaczego warto je jeść?
1. Zawierają dużo węglowodanów
Szczególnie w postaci naturalnego cukru owocowego, czyli fruktozy o niskim indeksie glikemicznym. Fruktoza dodaje też dużo energii. Z tego powodu chipsy jabłkowe są doskonałą przekąską zarówno dla osób uprawiających sport jak i diabetyków.
2. Są cennym źródłem błonnika
Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny z jednej strony wpływa na właściwą pracę jelit i poprawia perystaltykę, z drugiej znacznie hamuje apetyt i pomaga w regulacji wagi.
3. Zawiera witaminy z grupy B
W suszonych jabłkach znajduje się również dużo witamin z grupy B, które korzystnie działają na poziom hormonów, funkcjonowanie mózgu i dodają energii. Należą do nich kwas pantotenowy (witamina B5) oraz pirydoksyna (witamina B6). Pierwsza z nich wspomaga proces przetwarzania energii z pożywienia a także bierze udział w produkcji hormonów. W 100g chipsów jabłkowych znajduje się około 5% zalecanego dziennego spożycia tej witaminy.
Witamina B6, w której jest około 7% zalecanego dziennego spożycia (w 100g), bierze udział w procesie metabolizowania białek i tworzenie neuroprzekaźników, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie mózgu.
4. Zawierają sporo polifenoli.
W jabłkach suszonych znajduje się wiele przeciwutleniaczy, w tym flawonoidów, które stanowią aż 80% wszystkich antyoksydantów. Flawonoidy odgrywają dużą rolę w profilaktyce chorób układu krążenia a także niektórych nowotworów. Wpływają korzystnie na obniżenie złego cholesterolu i chronią naczynia krwionośne. Przeciwutleniacze, które są uwalniane w trakcie jedzenia suszonych jabłek, pomagają komórkom radzić sobie ze stresem oksydacyjnym. Jedząc jabłka wspomagasz komórki ciała, które będą w ten sposób lepiej się regenerować.
5. Bogate w potas, sód i żelazo.
W suszonych jabłkach znajduje się także dużo minerałów. Zaletą suszonych jabłek jest to, że ilość tych minerałów jest znacznie bardziej skoncentrowana w porównaniu do jabłek świeżych. Do najcenniejszych składników mineralnych zawartych w jabłkach należy potas, sód i żelazo.
- Potas. W ½ szklanki suszonych jabłek znajduje się około 4% dziennego zapotrzebowania na potas. To jeden ze składników mineralnych, który obficie występuje w tych owocach. Ma szczególne znaczenie w przypadku regulowania ciśnienia tętniczego a także wpływa pozytywnie na funkcjonowanie naszego mózgu i układu nerwowego.
- Sód. W 30 g suszonych jabłek znajduje się około 135mg sodu, co stanowi około 6% zalecanego dziennego spożycia. Sód to składnik mineralny, który pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej w organizmie a także wpływa pozytywnie na regulowanie objętości i ciśnienia krwi.
- Żelazo. Suszone jabłka zawierają również dość sporo żelaza. W zależności od potrzeb mogą stanowić od 3 do 8% dziennego zalecanego spożycia. Żelazo to przede wszystkim składnik, który bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Z tego względu powinien być spożywany przez osoby cierpiące na niedobory tego składnika.
W suszonych jabłkach znajdują się również w mniejszej ilości inne składniki i mikroelementy takie jak: wapń pozytywnie działający na nasze kości, prowitamina A oraz witamina E – znana jako witamina młodości.
Wszystko to sprawia, że jabłkowe chipsy są wyjątkowo cenną i zdrową przekąską, którą warto włączyć do swojej diety. Jedzenie jabłek korzystnie wpływa nie tylko na działanie układu trawiennego i sercowo-naczyniowego. Pomaga również w regulacji wagi, wspiera proces odchudzania a przy tym dostarcza cennej energii.
Suszone jabłko a odchudzanie
Ze względu na to, że suszone jabłka nie zawierają tłuszczu a jednocześnie są bogatym źródłem błonnika, mogą one wspierać utratę wagi. Warto jednak pamiętać że oprócz swoich niewątpliwych zalet, jabłka suszone zawierają również sporą dawkę kalorii. W 100g znajduje się 243 kcal. Z tego powodu włączając je do diety należy zachować umiar i nie przejadać się zbytnio.

Suszone jabłka i ich zastosowanie
Suszone jabłka mają bardzo wszechstronne zastosowanie w kuchni: od tradycyjnej przekąski po składnik deserów a także dań wytrawnych.
- Najczęściej są spożywane solo, prosto z opakowania. Stanowią bardzo zdrową, chrupiącą i słodką przekąskę.
- Suszone jabłka, jak wspomnieliśmy wcześniej, dodają również wiele energii. Z tego powodu dość często stosowane są jako składnik musli a także mieszanek owocowych i dodatek do porannej owsianki.
- Ze względu na to, że chipsy jabłkowe i suszone jabłka w kostkach są wyjątkowo słodkie, doskonale nadają się jako składnik wszelkiego rodzaju deserów owocowych a także dodatek do lodów.
- Można je również włączać do różnego rodzaju wypieków takich jak ciasteczka, babeczki czy pieczywo.
- Suszone jabłka mogą być również wykorzystywane do dań obiadowych jako składnik sosu.
Możliwości ich wykorzystania są praktycznie nieograniczone i zależą od naszych preferencji smakowych.
Jak przechowywać suszone jabłka?
Suszone jabłka, podobnie jak większość owoców suszonych, powinny być przechowywane w szczelnych pojemnikach, zazwyczaj w chłodnym i suchym miejscu. Najlepiej, aby owoce trzymane były w hermetycznym pojemniku lub wytrzymałej plastikowej torebce. W ten sposób jabłka utrzymają swoją świeżość i doskonały smak od 6 do 12 miesięcy w temperaturze pokojowej.
Jeżeli chcesz zachować świeżość suszonych jabłek znacznie dłużej, wówczas można je zamrozić. Zamrożone suszone jabłka można przetrzymywać w lodówce od 12 do 18 miesięcy. Warto jednak pamiętać, że tego typu mrożeniu najlepiej podawać owoce najlepszej jakości.