Chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubi czekolady. Nawet jeżeli nie jest się fanem jej wszystkich odmian, to asortyment jest na tyle duży, że z łatwością można wybrać swojego ulubieńca. Jednak sama czekolada nie jest najzdrowszym wyborem. Co zrobić, aby nieco ją wzbogacić? Świetnym wyborem są bakalie w czekoladzie. Dzięki słodkiej otoczce to doskonała przekąska, a ich pyszne wnętrze skrywa niejedną korzystną wartość odżywczą. Jakie są ich pozytywne strony? Oto krótki przegląd.
Rodzynki w czekoladzie
Rodzynki sułtańskie swój słodki smak zawdzięczają wysokiej koncentracji cukrów. Są one przede wszystkim źródłem błonnika, niezbędnego do prawidłowej pracy układu trawiennego każdego człowieka. Czekoladowe otoczenie rodzynek tylko podkręca ich słodki i głęboki smak sprawiając, że chętnie sięgną po nie nawet największe łasuchy. Produkt tego rodzaju jest bezpośrednio zdatny do spożycia w formie przekąski. Można oczywiście wykorzystać go na wiele sposobów, jako dodatek do różnego rodzaju deserów, ale także koktajli. Gładka, błyszcząca otoczka wygląda bardzo atrakcyjnie. Rodzynki w czekoladzie to nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale również zastrzyk energii w ciągu dnia.
Orzechy w czekoladzie
Orzechy w czekoladzie to szeroki wybór różnych produktów: orzechów laskowych, ziemnych, czy nerkowca. Oblane pyszną polewą z czekolady mlecznej lub jeszcze zdrowszej – deserowej, prezentują w całości swój wyjątkowy, ziemisty smak. Ważne jest opakowanie, w jakim orzechy w czekoladzie są sprzedawane. Grubsze chroni przed ich pokruszeniem, oferując tak samo atrakcyjny kształt i wygląd. Tego rodzaju produkt możesz zjeść bezpośrednio, ale także wykorzystać do udekorowania deserów, ciast i tortów. Można dodawać je do musli i owsianki.
Po orzechy w czekoladzie warto sięgać nie tylko ze względu na ich smak, ale również właściwości zdrowotne. Zawierają one kwasy tłuszczowe jednonienasycone (MUFA), a także kwasy tłuszczowe wielonienasycone (PUFA). Poza tym znaleźć w nich można białko oraz podobnie, jak w przypadku rodzynek, błonnik. Niemniej imponująca jest zawartość witamin, przede wszystkim E i K, a także kwasu foliowego i tiaminy. Pamiętać jednak trzeba o tym, że jest to dość kaloryczna przekąska, dlatego należy sięgać po nią z umiarem.
Migdały w czekoladzie
Wspaniała chrupkość i delikatna otoczka sprawiają, że po migdały w czekoladzie deserowej i migdały w czekoladzie mlecznej aż chce się sięgać. To pomysł na wprowadzenie ich do swojej diety nawet wśród osób, które niekoniecznie przepadają za klasycznymi migdałami. Poza tradycyjnym wykorzystaniem w deserach, można ich używać także do jogurtów lub innych dań śniadaniowych, ponieważ dodają energii. Dobrym pomysłem jest również serwowanie ich do mięsnych, wytrawnych sałatek, ponieważ słodycz doskonale przełamuje mocny smak. Dostępne są migdały w czekoladzie mlecznej, deserowej oraz z cynamonem – świetne urozmaicenie.
Migdały mają dużo witaminy B2 oraz błonnika. Ich cechą charakterystyczną jest również wysoka zawartość witaminy E. Dzięki temu utrudniają zaleganie złego cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych. Generalnie ich spożywanie zmniejsza ryzyko zapadnięcia na choroby serca.
Daktyle w czekoladzie
Daktyle w czekoladzie należą do grona fit przekąsek. Oczywiście nie można po nie sięgać bez opamiętania, ale z pewnością należy je wprowadzić jako element zróżnicowanej diety. Istotne jest, by wybierać daktyle niesiarkowane, oblane najlepiej deserową czekoladą. Daktyle składają się przede wszystkim z cukrów prostych, dlatego stanowią szybki zastrzyk energii dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Co ciekawe, pomimo swojego słodkiego smaku, nie wpływają na podwyższenie poziomu cukru we krwi. Wysoka zawartość błonnika działa wręcz przeciwnie – obniża poziom glukozy. Zawierają za to wiele magnezu, żelaza, fosforu oraz wapnia. To przekąska idealna dla osób, które z jakichkolwiek powodów powinny się ograniczać.
Można podsuwać daktyle w czekoladzie dzieciom (oczywiście w umiarze!), aby wyrobić w nich dobry gust kulinarny i prawidłowe nawyki żywieniowe.