Głożyna pospolita stosowana jest od dawna w naturalnej medycynie chińskiej. Czym są owoce głożyny? Dlaczego warto je wprowadzić do diety?
Białko ryżowe – właściwości i zastosowanie
Chociaż jest niepozorne, pojedyncze ziarenko ryżu zawiera sporo białka. Proces ekstrakcji pozwala na przekształcenie go w odżywczy proszek. Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania białka pochodzącego z ryżu są wysokie, ponieważ zawiera ono naturalne skrobię i białko zawierające aminokwasy.
Czym jest biały nalot na suszonych figach i daktylach?
Niekiedy na suszonych figach i daktylach kupionych w sklepie pojawia się biały nalot, który bardzo często ma postać kryształków pokrywających powierzchnię owoców. Czy to oznacza, że kupione przez nas bakalie są zepsute lub spleśniałe?
Jak uprażyć orzechy nerkowca?
Prażenie nerkowców jest jedną z najlepszych metod obróbki termicznej tych orzechów. Nerkowce możemy uprażyć na wiele sposobów – na patelni, w piekarniku, na surowo bez żadnych dodatków, a także przyprawić. Wówczas oprócz chrupkości otrzymamy również doskonałe połączenie orzechowego smaku z pikantnymi lub ziołowymi aromatami.
Orzechy nerkowca – właściwości i zastosowanie
Orzechy nerkowca mają delikatny, orzechowy smak, który dobrze sprawdza się w wielu potrawach, w tym makaronach, granolach, owocach, curry i daniach z kurczaka. Stworzą również zdrową i pyszną przekąskę samodzielnie, w połączeniu ze smakowitymi przyprawami lub zalane czekoladą. Jakie mają właściwości i jak je stosować w kuchni?
Majeranek – właściwości i zastosowanie w kuchni
Majeranek to aromatyczne zioło z rodziny jasnotowatych. Wywodzi się z Bliskiego Wschodu, skąd przywędrował do krajów śródziemnomorskich. Obecnie rośnie dziko tylko w Turcji i na Cyprze. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, witamin i składników odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto włączyć go do diety!
Daktyle i ich właściwości
Słodkie, sycące daktyle są cenione nie tylko za wyborny smak, ale również ze względu na wartości odżywcze. Owoce palmy daktylowej są wartościowym źródłem składników odżywczych ( witym błonnika, witamin A, B1, C, B2 i potasu). Dlaczego warto jeść daktyle?
Ziele angielskie – właściwości i zastosowanie w kuchni
Ziele angielskie jest jedną z popularniejszych przypraw w polskiej kuchni. Dlaczego warto używać ziela angielskiego? Do jakich potraw można je stosować?
Pistacje – właściwości i wartości odżywcze
Pistacje mają wyjątkowy, orzechowy smak, doskonałą wartość odżywczą i imponującą wszechstronność, a także szeroką gamę kulinarnych możliwości. Od przekąsek i sałatkowych dodatków, po lody i inne słodkości, takie jak chałwa. Czy pistacje są zdrowe i dlaczego warto je jeść?
Gorczyca biała- właściwości i zastosowanie
Gorczyca biała jest przyprawą stosowaną do wyrobu musztardy. Spożywanie tej rośliny ma wiele innych korzyści dla zdrowia. Dlaczego warto używać gorczycę w codziennej diecie?
Skórka z pomelo – dlaczego warto po nią sięgać?
Egzotyczne pomelo coraz częściej trafia na nasze stoły. Najchętniej spożywamy go w wersji świeżej jak inne cytrusy – pomarańcze czy grejpfruty. Nie każdy jednak wie, że w pomelo można jeść nie tylko miąższ, ale również pyszną i wartościową skórkę.
Co to jest błonnik witalny? Poznaj jego właściwości.
Błonnik jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety wysoko przetworzoną żywność jest w niego uboga. Skąd go czerpać? Warto sięgnąć po błonnik witalny.