Suszona bazylia, jak sama jej nazwa wskazuje, odnosi się do suszonej na słońcu świeżej bazylii. W wersji ususzonej jest ona dostępna przez cały rok i stanowi znakomitą alternatywę dla świeżego zioła. Do gotowania najczęściej używa się słodkiej bazylii, ale dostępnych jest wiele innych odmian – o nieco innych profilach smakowych.
Ziarna kolendry i ich właściwości
Aromatyczny, orzechowy smak ziaren kolendry wzbogaci smak każdej potrawy. Przyprawa zawiera również wiele cennych składników. Działa doskonale na obniżenie cukru, kłopoty z trawieniem a także wzmacnia odporność.
Estragon i jego właściwości
Estragon świeży i suszony to przyprawa o słodkim, lukrecjowym smaku i orzeźwiającym aromacie. Poza walorami smakowymi odznacza się również bogactwem składników odżywczych i przeciwutleniaczy a jego spożywanie daje organizmowi wiele korzyści.
Natka pietruszki – świeża vs suszona
Natka pietruszki to zioło, które nadaje potrawom charakterystycznego smaku i aromatu. Oprócz walorów smakowych to również skarbnica ważnych składników takich jak żelazo czy witamina C. Najchętniej jemy ją wersji świeżej, ale doskonale sprawdzi się również w suszonej. Czym różni się suszona pietruszka od pietruszki świeżej?
Aromatyczny kumin (kmin rzymski) i jego właściwości
Kumin to aromatyczna i wyrazista przyprawa, która jest składnikiem wielu egzotycznych potraw. Jakie ma właściwości kumin i jak go stosować?
Goździki i ich właściwości
Goździki to popularna przyprawa, która kojarzy nam się przede wszystkim z przygotowywaniem aromatycznych kompotów i grzanego wina. Goździki mają znacznie więcej zastosowań, a jedną z najcenniejszych jest uśmierzanie bólu zębów i gardła.
Pieprz czerwony (brazylijski) i jego właściwości
Brazylijski czerwony pieprz to przyprawa, która może stanowić interesującą alternatywę dla czarnego pieprzu. Co ciekawe, ta przyprawa z Brazylii nie ma nic wspólnego z tradycyjnym pieprzem. Skąd pochodzi i jakie ma właściwości?
Kurkuma i jej właściwości
Kurkuma to jeden z podstawowych składników curry. Ta przyprawa popularna w Indiach coraz częściej gości na naszych stołach. Nadaje potrawom wyjątkowego smaku i aromatu, a dodatkowo zawiera cenny składnik – kurkuminę. Dlaczego jeszcze warto przyprawiać potrawy kurkumą?
Lubczyk i jego właściwości
Lubczyk to zioło pochodzące z regionu śródziemnomorskiego Europy Południowej. Należy do rodziny Apiaceae. Inne nazwy lubczyka to Ligusticum Levisticum, chociaż w Polsce często mówi się na niego po prostu maggi.
8 przypraw wzmacniających odporność
Wspierania odporności zaczyna się na talerzu. Jakimi przyprawami powinniśmy doprawiać nasze potrawy, aby skutecznie walczyć z wirusami? Oto nasze zestawienie. Naturalne wspieranie odporności szczególnie ważne jest w sezonie jesienno-zimowym, w którym narażeni jesteśmy nie tylko na zwykłe przeziębienia, ale również na wszystkiego rodzaju infekcje grypopodobne i koronawirusowe. Nasze wzmacnianie odporności powinno zacząć się przede wszystkim…
Melisa i jej właściwości
Melisa to zioło znane w ziołolecznictwie od tysięcy lat. Ceniona jest ze względu na zalety jej liści – kojące działanie na układ pokarmowy (bóle żołądka, skurczowe zapalenie jelita grubego) i nerwowy. Dlaczego warto spożywać melisę i pić napar z jej liści?
Sezam biały i jego cenne właściwości
Ziarna sezamu to prawdopodobnie jedna z najwcześniej wykorzystywanych przez ludzi roślin oleistych, ceniona za wysokiej jakości olej z nasion. Jedzenie nasion sezamu ma również pozytywny wpływ na nasze zdrowie i odporność.