Żadna wegańska kuchnia nie może się obyć bez oleju kokosowego, który zastępuje w niej chociażby masło. Do wyboru jest olej kokosowy rafinowany oraz nierafinowany. Jakie są między nimi różnice i po który produkt warto sięgnąć?
Jaka herbata na mdłości? Przepisy.
Mdłości kojarzą się przede wszystkim z ciążą, lecz na tę dolegliwość cierpią nie tylko kobiety w ciąży. Jakie są przyczyny mdłości? Czy można sobie z nimi radzić?
Amarantus i jego właściwości
Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Nazywany jest coraz częściej zbożem XXI wieku. Czym jest amarantus? Dlaczego warto włączyć go do codziennej diety?
Które suszone śliwki wybrać ?
Suszone śliwki warto włączyć do diety, ze względu na bogactwo wartości odżywczych. Wyróżniają się głębokim czerwono-brązowym kolorem, miękką konsystencją i słodkim smakiem. Które suszone śliwki wybrać ?
Które daktyle wybrać ?
Daktyle to słodkie i sycące owoce. Które daktyle wybrać ? Daktyle Medjool, Irańskie, Deglet Nour czy może odmiany Ameri, Deri i Halawi ? Sprawdź, czym się różnią.
Które migdały wybrać ?
Migdały występują w wielu odmianach. Ich rodzaj i formę trzeba dobrać do osobistych preferencji. Czym różnią się migdały kalifornijskie Nonpareil, Carmel i australijskie ? Które migdały wybrać ?
Czy kasza gryczana ma gluten?
Czy kasza gryczana zawiera w składzie gluten? Czy osoby z celiakią mogą jeść kaszę gryczaną białą i prażoną? Odpowiadamy!
Kasza gryczana i jej właściwości
Bezglutenowa kasza gryczana to produkt, którego nie powinno zabraknąć w zdrowej diecie. Oprócz wybornego smaku i konsystencji oferuje szereg cennych składnik odżywczych. W jej składzie znajduje się skrobi, białka, błonnika pokarmowego, cennych mikroelementów i przeciwutleniaczy. Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? Czy jest zdrowa?
Dlaczego warto jeść migdały na noc?
Migdały to doskonała przekąska dla wszystkich tych, którzy mają problemy z zaśnięciem. Zawierają składniki, które korzystnie wpływają na działanie naszego układu nerwowego i stymulują produkcję hormonu snu, czyli melatoniny.
Daktyle: ile jeść dziennie?
Daktyle świeże to nieocenione źródło składników odżywczych (m.in. błonnika, witamin A, B1, C, B2 i potasu) oraz energii (wysoka zawartość cukrów prostych). Z tego powodu nie wolno zajadać się nimi bez ograniczeń. Ile jeść daktyli dziennie?
Aloes suszony i świeży: właściwości i zastosowanie
Od wieków znane są właściwości prozdrowotne aloesu. Liście tej rośliny bogate są w witaminy i minerały oraz przeciwutleniacze. Dlaczego warto jeść aloes kandyzowany? Do czego można go używać?
Słodziki – rodzaje i właściwości
Słodziki są substancjami powszechnie występującymi w produktach spożywczych. Nadają słodki smak i mają także inne funkcje. Czym są słodziki? Czy są bezpieczne w stosowaniu?