Migdały od wieków uznawane są jako jedne z najszlachetniejszych i zdrowych przekąsek. Przez wielu migdał określany jest mianem “króla orzechów” i nie byłoby nic dziwnego, gdyby nie jeden mały, drobny szczegół. Z botanicznego punktu widzenia migdały nie są orzechami. Czym w takim razie są?
Mąka migdałowa – co z niej zrobić?
Mąka migdałowa to doskonała i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej. Jej atutem jest brak glutenu, bogactwo składników odżywczych oraz wszechstronne zastosowanie.
8 pomysłów na przekąski z daktyli
Daktyle to owoce, która mogą być jedzone w wielu oryginalnych formach. Jak podawać daktyle i z czym łączyć, aby uzyskać przepyszne przysmak na imprezę lub do gryzienia na co dzień?
7 szybkich przekąsek do chrupania na imprezie
Szykuje się niewielka impreza w gronie rodziny lub znajomych? Nie zapomnij o drobnych przekąskach, z których wiele łatwo jest jeść rękoma bez pomocy sztućców, a nawet bez talerzy. Oto kilka pomysłów na pyszne, bardzo szybkie w przygotowaniu, a do tego zdrowe przekąski, które usatysfakcjonują nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Płatki ryżowe – właściwości i zastosowanie
Płatki ryżowe są podstawowym produktem żywnościowym dla mieszkańców Azji Południowej. Jakie mają wartości odżywcze? Dlaczego warto je jeść?
10 zamienników cukru, po które warto sięgnąć
Biały cukier jest często nadużywany, co w dłuższej perspektywie szkodzi organizmowi. Czym można zastąpić cukier, aby było zdrowo? Jakie naturalne słodziki warto spróbować?
Piper nigrum – czarny pieprz i jego właściwości
Czarny pieprz jest jedną z najbardziej popularnych przypraw. Dzięki nim potrawy nabierają wyrazistego smaku. Dlaczego warto używać czarnego pieprzu?
Jak zrobić napar z ostropestu plamistego?
Lecznicze działanie ostropestu plamistego znane już było w starożytności. Regularnie picie naparu z tej rośliny wspomaga usuwanie z organizmu niebezpiecznych toksyn. Ostropest korzystnie wpływa m.in. na funkcjonowanie wątroby, serca i układu hormonalnego. Jak przygotować napar z ostropestu?
Ostropest plamisty i jego właściwości
Udowodniono, że spożywanie całych lub zmielonych nasion ostropestu plamistego ma korzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby. Ostropest działa też antyoksydacyjne i pomaga w obniżaniu poziomu „złego” cholesterolu LDL. Jakie jeszcze ma właściwości i jak włączyć go do diety?
Cukier trzcinowy – właściwości i zastosowanie
Cukier trzcinowy jest dużo zdrowszy od białego. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, lecz jest bardzo kaloryczny. Dlaczego warto go stosować?
Soczewica i jej właściwości
Soczewica należy do grona jednorocznych roślin strączkowych z rodziny motylkowatych. Jest jedną z roślin uprawianych przez człowieka od najdawniejszych czasów. W języku staropolskim nazywano ją sakówką.
Ananas suszony i jego właściwości
Słodki i smaczny suszony ananas bez cukru to przekąska, którą wszyscy uwielbiają. To zdrowy produkt wypełniony enzymami, błonnikiem pokarmowym i przeciwutleniaczami. Poznaj zalety jedzenia suszonego ananasa.