Dynia jest jednym z popularniejszych jesiennych warzyw. Olej z pestek dyni tłoczony na zimno ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jak go stosować?
Który ryż do sushi?
Sushi to jedna z najbardziej rozpoznawalnych i charakterystycznych potraw japońskiej kuchni. W składzie tej potrawy znajdują się różne dodatki takie jak surowe owoce morza, kawałki ryb, wodorostów nori, a także warzywa i grzyby. Najważniejszym składnikiem i podstawą tego dania jest ryż zaprawiony octem ryżowym. Do przygotowania sushi nie możemy jednak wykorzystać zwykłego, klasycznego białego ryżu. Jaki ryż będzie zatem najodpowiedniejszy?
Jak pozbyć się zgagi domowym sposobem?
Każdy z nas co najmniej raz doświadczył nieprzyjemnego uczucia pieczenia za mostkiem, które określane jest jako zgaga. Czym jest ta dolegliwość? W jakich sytuacjach można jej doświadczyć? Jakie są domowe sposoby na zlikwidowanie tego nieprzyjemnego uczucia? Po odpowiedzi na te wszystkie pytania zapraszamy do lektury.
Cukier kokosowy i jego właściwości
Cukier kokosowy nazywany jest także cukrem palmy kokosowej. Jest to naturalny cukier wytwarzany z soku z palmy kokosowej, który jest słodkim płynem z wnętrza orzecha kokosowego. Często mylony jest z cukrem palmowym, który jest podobny, ale wykonany z innego rodzaju palmy.
Herbata assam – właściwości i przygotowanie
Herbata assam jest jedną z najbardziej znanych herbat. Ma wyrazisty smak i aromat, dlatego przez wielu uznawana jest za herbatę śniadaniową. Bardzo często herbata Assam stanowi podstawę wielu mieszanek śniadaniowych.
Herbata sencha – właściwości i przygotowanie
Herbata jest naparem cenionym przez wiele osób ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Dlatego tak ceniona na całym świecie jest japońska herbata sencha. Dlaczego warto zdecydować się na ten rodzaj herbaty? Czym jest herbata sencha?
Agar agar – czym jest i jak go stosować?
Agar-agar to naturalny i odpowiedni dla wegan zamiennik żelatyny wieprzowej. Jego łatwa w użyciu forma sprawia, że staje się on coraz bardziej popularny. Co ważne, agar jest w pełni ekologiczny, dlatego można go stosować również w certyfikowanej żywności.
Ssanie oleju – korzyści z niego płynące
Ssanie oleju jest metodą znaną i stosowaną od lat do higieny jamy ustnej i usuwania toksyn z organizmu. Jak powszechnie wiadomo, choroby zębów często są również przyczyną stanów zapalnych w organizmie. Jakie korzyści zdrowotne płyną ze ssania oleju? Jak ssać olej?
Olej kokosowy – jaki wybrać? Kryteria wyboru
Jeśli zastanawiasz się jaki olej kokosowy wybrać, czym kierować się podczas zakupu, aby kupić produkt wysokiej jakości? To ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Ze względu na szeroki wybór tego produktu w sklepach postaramy się przybliżyć kilka najważniejszych cech dobrego oleju kokosowego.
Czym zastąpić olej kokosowy?
Olej kokosowy otrzymywany jest z orzechów kokosowych – owoców palmy kokosowej. Ma wyjątkowy smak i wiele właściwości prozdrowotnych. Można go wykorzystywać w kuchni w różnorodnych przepisach. Świetnie sprawdzi się do gotowania, pieczenia, duszenia i smażenia. Stosowany jest również do różnych zabiegów na włosy, skórę i paznokcie. Używany jest głównie w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Jeśli z różnych względów nie możesz zastosować oleju kokosowego, np. jesteś uczulony, czy aktualnie nie masz go w domu, to podpowiadamy, czym możesz go zastąpić.
Płatki drożdżowe nieaktywne i ich właściwości
Drożdże nieaktywne coraz chętniej stosowane są do przyprawiania sosów, zup czy posypka do chleba. W kuchni wegańskiej służą za zamiennik sera. Czy warto jeść drożdże nieaktywne? Jakie mają właściwości?
Pasta orzechowa – która jest najzdrowsza?
Wśród wszystkich past orzechowych najbardziej znane jest masło orzechowe. W sklepach można znaleźć duży wybór różnorodnych maseł orzechowych wykonanych z migdałów, orzechów nerkowca, a nawet włoskich. Które masło orzechowe jest najzdrowsze?