Moringa jest produktem zaliczanym do grona superfood. Bywa nazywana drzewem życia. W sklepach dostępna jest w wersji w proszku, w kapsułkach oraz jako olej. Każdy z tych produktów spożywa się w nieco inny sposób. Jak jeść moringę w proszku?
Moringa w proszku – smak
Moringę w proszku uzyskuje się poprzez ususzenie i zmielenie liści tego drzewa. W takiej formie może być używana jako dodatek do zup, sałatek, koktajli, owsianek. Wszędzie tam, gdzie nieco zielonego proszku łatwo jest rozprowadzić w niezauważalny sposób.
Suszone liście moringi wielu osobom przypominają zielony jęczmień. Ma ona ziołowy smak i nie jest całkiem neutralna. Należy uważać, kiedy chce się ją dodać do słodkich deserów, aby nie zdominowała ona smaku potrawy. Najłatwiejszym sposobem wydaje się być wymieszanie zielonego proszku z wodą i picie tak uzyskanego napoju.
Niektórzy na bazie proszku z moringi parzą herbatę – to także dobry sposób. Po zdobyciu nieco doświadczenia moringę w proszku można stosować jako przyprawę do dań takich jak leczo oraz dań na bazie roślin strączkowych, do których świetnie pasuje.
Moringa dawkowanie
Jako dodatek do porannej owsianki lub dania na słodko (jogurtu z owocami), wystarczy pół łyżeczki na średniej wielkości miskę. Przyjmuje się, że optymalna dawka moringi w proszku powinna wynosić ¼-½ łyżeczki dwa razy dziennie.
Zobacz też: Moringa i jej właściwości.
Jak spożywać moringę w proszku?
Moringa w proszku jest popularnym superfoods, który ma bardzo wszechstronne zastosowanie w kuchni. Tak naprawdę możesz ją używać praktycznie wszędzie tam, gdzie tylko masz ochotę. W praktyce proszek z moringa może być wykorzystywany do przygotowania:
- koktajli i owocowych smoothies;
- napojów i soków;
- różnego rodzaju słodkich deserów;
- dipów i dressingów do sałatek;
- chleba i słodkich wypieków.
Warto również wspomnieć, że proszek z moringa ma również zastosowanie w kosmetyce i chętnie stosowany jest np. jako maseczka na twarz. Przepis o tym, jak wykorzystywać moringę na twarz znajdziecie w artykule: Moringa i jej właściwości
Jak jeść moringa na odchudzanie? Garść przepisów.
Najprostszym sposobem na spożycie proszku moringa jest wymieszanie go z dowolnym, naturalnym sokiem owocowym np. jabłkowym lub pomarańczowym. Do tego celu możesz również wykorzystać na przykład wodę kokosową lub po prostu zwykłą wodę. Warto również do takiego napoju dodać odrobinę octu jabłkowego, który zrównoważy smak moringi, a jednocześnie wpłynie na poprawę trawienia i detoksykację organizmu.
Sok owocowy z proszkiem moringa
Składniki:
- 1 szklanka ulubionego soku owocowego
- 1/2 łyżki proszku moringa (kupisz tutaj)
- 1/2 łyżki octu jabłkowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Proszek moringa z łyżką octu jabłkowego rozpuść w szklance soku owocowego.
- Pij dwa razy dziennie.
Latte bez kofeiny z moringą
Składniki:
- 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego (np. migdałowego) lub krowiego
- 1 łyżeczka moringa w proszku (kupisz tutaj)
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- szczypta cynamonu cejlońskiego do smaku
Przygotowanie:
- Spień mleko za pomocą spieniacza. Jeżeli nie posiadasz spieniacza, przygrzej tylko mleko w rondelku
- Do mleka dodaj moringę i syrop klonowy.
- Podawaj w ulubionym kubku!
Bananowy krem z moringa
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka roślinnego do wyboru
- 3 mrożone dojrzałe banany
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 1 łyżeczka proszku moringa (kupisz tutaj)
- roztopiona czekolada lub płynna pasta orzechowa
Przygotowanie:
- Przed rozpoczęciem przygotowywania kremu, włóż kawałki bananów na 30 minut do zamrażarki.
- Następnie połącz wszystkie składniki w blenderze i miksuj aż do uzyskania gładkiej masy.
- Jeżeli jest taka konieczność, możesz jeszcze dodatkowo włożyć krem jeszcze raz do zamrażarki na około pół godziny, aby uzyskać zwartą, gęstą, kremową konsystencję.
- Spożywaj krem z wybraną polewą np. płynna pastą orzechową.
Proszek z moringi można również wykorzystać przy przyrządzaniu różnego typu dodatków jak pesto, dressingi czy dipy.
Pesto z moringa
Proszek z moringa można również wykorzystać w tradycyjnym przepisie na pesto. Zmieszany z orzechami piniowymi i dodany do makaronu smakuje wyśmienicie.
Składniki:
- 1/8 szklanki świeżych liści bazylii
- 2 łyżki świeżego szpinaku dla dzieci
- 2 łyżki świeżej pietruszki
- 1/2 łyżeczki proszku moringa (kupisz tutaj)
- 2 łyżeczki mielonego czosnku
- 1/2 łyżki orzeszków piniowych lub posiekanych migdałów
- 2 łyżki drobno startego parmezanu
- 2 łyżeczki skórki z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- odrobina soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- W blenderze dokładnie zmiksuj moringę, bazylię, szpinak, pietruszkę, czosnek, orzechy, skórkę z cytryny.
- Przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Do masy dodaj ser i oliwę, a następnie ponownie zmiksuj.
- Najlepiej smakuje podane z makaronem.
A może coś na słodko? Moringę można dodać również do ulubionych naleśników czy ciasteczek. Zobacz jak przygotować pankejki z dodatkiem zielonego proszku.
Pankejki z proszkiem moringa
Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego możesz przygotować tradycyjne pankejki oczywiście z odrobiną proszku moringa.
Składniki:
- 1/2 łyżeczki proszku moringa (kupisz tutaj)
- 1 banan
- 1/3 szklanki mąki z brązowego ryżu
- 1 szklanka płatków owsianych lub ¾ mąki owsianej
- 1 1/2 szklanki mleka
- 3 daktyle Medjool
Przygotowanie:
- Dodaj płatki owsiane do blendera i zmiel na mąkę. Możesz też wykorzystać gotową mąkę owsianą.
- Do blendera dodaj daktyle medjool i mleko i miksuj do momentu, gdy kawałki daktyli całkowicie zostaną rozrobione.
- Następnie zmiksuj pozostałe składniki w blenderze.
- Kiedy wszystkie składniki w blenderze dobrze się połączą. Dodaj mąkę owsianą i ponownie zmiksuj na gładką masę.
- Możesz rozpocząć smażenie pankejków. W tym celu na patelnię dodaj olej kokosowy, rzepakowy czy słonecznikowy i poczekaj aż odpowiednie się rozgrzeje. Następnie olej na patelni odpowiednie porcje ciasta.
- Smaż naleśniki przez 1-2 minut po każdej stronie.
- Pankejki możesz serwować tradycyjnie z syropem klonowym lub z innymi dodatkami np. pastą orzechową.
Chleb z moringa
Składniki:
- 4 szklanki mąki orkiszowej
- Mieszane surowe nasiona (sezam, dynia, słonecznik)
- 3 marchewki drobno posiekana
- 2 filiżanki ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku moringa (kupisz tutaj)
Sposób przygotowania
- Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, a następnie dodaj wszystkie składniki do miski i wymieszaj.
- Mieszaj do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą i powstanie wilgotne ciasto. Możesz też do tego użyć miksera.
- Wysmaruj małe foremki do chleba olejem, a następnie wlej ciasto.
- Ułóż je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza
- Piecz chleb moringa około 45-50 minut. Sprawdź, czy został wypieczony za pomocą wykałaczki (musi wyjść czysta po wbiciu do chleba).
- Skórka chleba powinna mieć złotobrązowy kolor.