Zdrowe żywienie to podstawa do sukcesu. Świadomość, że warto postawić na najzdrowsze produkty, jest bardzo istotna. Różnego rodzaju kasze zyskują coraz bardziej na popularności a dań, które można z nich wyczarować, jest mnóstwo. Można śmiało określić, że każda kasza jest zdrowa. Warto je spożywać w zależności od tego, jakich wartości odżywczych potrzebuje organizm.
Najzdrowsze kasze:
Kasza gryczana
Kasza gryczana to produkt bezglutenowy. Dostępna jest w sklepach w dwóch wersjach: palonej i jasnej niepalonej. Jest świetnym źródłem witamin z grupy B. Zawiera składniki mineralne takie jak: fosfor, wapń i magnez, cynk, żelazo i jod. Jest również świetnym źródłem rutyny i aminokwasów egzogennych m.in. lizyny i tryptofanu. W składzie można znaleźć błonnik pokarmowy i białko roślinne. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego kaszę gryczaną mogą jeść osoby chore na cukrzycę.
Kasza gryczana nie bez powodu nazywana jest jedną z najzdrowszych kasz. Ma wiele właściwości prozdrowotnych. Obniża poziom cholesterolu, wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega obrzękom. Zawarte w kaszy gryczanej przeciwutleniacze wykazują działanie antynowotworowe. Błonnik pokarmowy jest niezbędny do utrzymania prawidłowej wagi ciała. W jelitach kasza gryczana zachowuje się jak prebiotyk (wzmacnia dobroczynne bakterie).
Kasza jaglana
W odróżnieniu od innych gatunków wyróżnia się dużą zawartością lecytyny, żelaza, niacyny, krzemu, białka i magnezu. Oprócz zawartości cennych składników jest produktem bezglutenowym i o bardzo niskim indeksie glikemicznym.
Kasza jaglana powstaje z ziaren prosa. Uważana jest przez wielu za jedną z najzdrowszych kasz, ponieważ zawiera mnóstwo składników odżywczych w tym witamin: K i z grupy B oraz składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku, żelaza, miedź, krzem, mangan i selenu. Ma niewiele skrobi i bardzo dużo dobrze przyswajalnego białka roślinnego. Zawiera również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe: Omega-3 i Omega-6. Nie zawiera glutenu, lecz ma wysoki indeks glikemiczny IG=71 (dla ugotowanej kaszy).
Kasza jaglana znana jest ze swoich właściwości antywirusowych i przeciwzapalnych. Ma działanie zasadotwórcze. Zawiera magnez, który korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy (obniża ciśnienie krwi i chroni przed zawałem). Jest świetnym źródłem witaminy E i lecytyny, które wspomagają koncentrację. Zawarty w niej krzem korzystnie wpływa na stan organizmu.
Kasza jęczmienna
Wyróżnia się przede wszystkim dużą zawartością m.in. wapnia, witaminy K, witamin z grupy B i błonnika. Te składniki przyczyniają się do poprawy nie tylko kości, ale również koncentracji i układu krwionośnego.
Amarantus
Amarantus zwany również szarłatem jest jednym z najstarszych uprawianych zbóż. Nazywany jest przez wielu superfood, ponieważ jest świetnym źródłem minerałów: żelaza, cynku, manganu, selenu i fosforu. Zawiera błonnik pokarmowy i jest świetnym źródłem aminokwasów egzogennych oraz kwasów Omega-6. Ma niewielkie ilości witamin z grupy B oraz potasu. Zawiera dobrze przyswajalne białko roślinne. Ma niski indeks glikemiczny. Jest to produkt bezglutenowy.
Ze względu na bogactwo składników odżywczych kasza amarantusowa ma wiele właściwości prozdrowotnych. Zalecana jest osobom na diecie, ponieważ zawiera błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości na dłużej. Poprawia też perystaltykę jelit, dlatego kasza z amarantusa polecana jest osobom, które mają problemy z wypróżnianiem. Zawarte w niej aminokwasy egzogenne zapewniają właściwe działanie układu nerwowego, są również pomocne w produkcji niektórych hormonów. Szarłat jest bogaty w kwas foliowy – składnik niezbędny dla ciężarnych, ponieważ pomaga utrzymać ciąże i zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej płodu. Kasza amarantusowa wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego poprzez obniżenie poziomu trójglicerydów. Wspomaga również pracę mięśni.
Komosa ryżowa
Komosa ryżowa zwana również jako quinoa i ryż peruwiański to produkt znany i ceniony od wieków Ameryce Południowej. Quinoa jest produktem bezglutenowym. W jej składzie znajduje się wiele cennych składników odżywczych. Zawiera witaminy C, E i z grupy B oraz minerały: cynk, fosfor, żelazo, mangan i magnez. Jest również świetnym źródłem błonnika pokarmowego i białka roślinnego. Zawiera także flawonoidy, saponiny oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Komosa ryżowa ma wiele właściwości prozdrowotnych. Znajdujące się w jej składzie saponiny mają działanie m.in. przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Wspiera również pracę układu odpornościowego. Fosfor naturalnie wzmacnia kości i zęby, a nienasycone kwasy tłuszczowe chronią układ sercowo-naczyniowy. Cynk wzmacnia włosy skórę i paznokcie, a witaminy z grupy B mają dobroczynny wpływ na układ nerwowy.
Kasza bulgur
Kasza bulgur powstaje z pszenicy durum. Zawiera witaminy: A, C, K oraz z grupy B (m.in. kwas foliowy) oraz składniki mineralne: fosfor, magnez, potas, sód i wapń. Jest bogata w błonnik pokarmowy i antyoksydanty. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego mogą ją jeść osoby z cukrzycą i insulinoodpornością.
Ze względu na zwartość składników odżywczych polecana jest zwłaszcza kobietom w ciąży. Zawiera wit. C, która wspiera wchłanianie żelaza. Jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed występowaniem stresu oksydacyjnego. Stymuluje pracę układu sercowo- naczyniowego, dzięki dużej zawartości potasu i fosforu. Ma kojący wpływ na układ nerwowy, ponieważ ma magnez i witamin z grupy B.
Kasza pęczak
Powstaje z jęczmienia. Jest świetnym źródłem wit. A, E, K i z grupy B oraz składników mineralnych: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, miedź, mangan, selen i cynk. Jest świetnym źródłem błonnik pokarmowego. Zawiera beta-glukany, które mają właściwości prebiotyczne. Kasza pęczak ma bardzo niski IG =25.
Kasza pęczak ma wiele właściwości prozdrowotnych. Przyspiesza metabolizm i reguluje częstotliwość wypróżnień. Wskazana jest również osobom na diecie odchudzającej. Korzystnie wpływa na układ sercowo- naczyniowy, ponieważ pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi oraz zawiera wit. K, która chroni przed powstawaniem żylaków i zakrzepów.
Kasza manna – dla dzieci
Kasza manna uważana jest za jedną z najdelikatniejszych kasz. Zawiera wit. E i z grupy B oraz składniki mineralne: wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, sód, cynk, miedź i selen. Ma bardzo dużo węglowodanów. Kasza manna ma średni indeks glikemiczny Ig=60.
Kasza manna jest szczególnie polecana kobietom w ciąży, ponieważ 100 g tego produktu pokrywa 28% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Zawarta w niej witamina E ma działanie przeciwutleniające – chroni przed wolnymi rodnikami.
Przeczytaj więcej w artykule: Kasze z niskim indeksem glikemicznym.