Prażenie nerkowców jest jedną z najlepszych metod obróbki termicznej tych orzechów. Nerkowce możemy uprażyć na wiele sposobów – na patelni, w piekarniku, na surowo bez żadnych dodatków, a także przyprawić. Wówczas oprócz chrupkości otrzymamy również doskonałe połączenie orzechowego smaku z pikantnymi lub ziołowymi aromatami.
Jak uprażyć orzechy nerkowca w piekarniku?
- Nagrzej piekarnik do 180 C stopni.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem lub folią.
- Dodaj orzechy nerkowca w jednej warstwie.
- Piecz orzechy nerkowca przez 10-15 minut. Cały czas kontroluj wygląd orzechów i mieszaj. Orzechy nerkowca
- można się łatwo przypalić, dlatego należy często sprawdzać ich stan.
- Wyjmij z piekarnika i poczekaj aż ostygną. Możesz je potem posiadać lub od razu wrzucić do sałatki czy potrawy.
Uprażone w ten sposób orzechy nerkowca możesz przechowywać w hermetycznym pojemniku około 1 tygodnia.
Jak upiec orzechy nerkowca na patelni?
- Prażenie orzechów nerkowca na patelni daje podobny efekt co, że w piekarniku. Sprawdza się wówczas gdy mamy mniejszą porcję orzechów do prażenia.
- Rozgrzej patelnię na sucho — nie dodawaj do niej żadnego oleju czy innych tłuszczów.
- Wrzuć na patelnię orzechy nerkowca. Mieszaj je, aż się zarumienią i będą pachnące.
- Zazwyczaj proces prażenia orzechów nerkowca na patelni trwa 3 do 5 minut.
- Zdejmij z patelni i użyj według uznania.
- Prażone na patelni orzechy przechowuj w hermetycznym pojemniku do 1 tygodnia.
Prażenie orzechów nerkowca z przyprawami
Jeżeli chcesz uzyskać oryginalny i niepowtarzalny smak prażonych orzechów nerkowca, wówczas najlepiej wymieszaj je z przyprawami. Przed prażeniem w takim przypadku warto orzechy nerkowca Skropić olejem lub też wymieszać z białkiem jajka.
Orzechy nerkowca najlepiej będą smakowały z następującymi przyprawami:
- Na słodko. Posyp orzechy nerkowca cynamonem. Do mieszanki można też dodać łyżkę miodu lipowego lub syropu klonowego.
- W wersji pikantnej. Doskonałe efekty uzyskamy, gdy połączmy orzechy nerkowca z czosnkiem i cebulą.
- Z ziołami. Orzechy nerkowca warto przyprawiać ziołami, szczególnie charakterystycznymi dla kuchni włoskiej. Połącz je z rozmarynem, pietruszką, szałwią i tymiankiem.
- Na ostro. Lubisz ostrzejsze smaki? Przed prażeniem posyp orzechy nerkowca pieprzem cayenne lub chili.
- W wersji wędzonej. Przed pieczeniem wymieszaj orzechy z mielonym kminkiem, papryką lub mieloną kolendrą.
Orzech nerkowca prażone – na gotowo
Jeżeli nie masz czasu na domowe prażenie nerkowców, możesz kupić te pyszne orzechy od razu wersji prażonej. Prażone orzechy nerkowca dostępne są w wielu wariantach i smakach. Można kupić nerkowce prażone bez dodatków, a także nerkowce prażone z solą lub z innymi przyprawami.
Zobacz też: Orzechy nerkowca i ich właściwości.