Jackfruit jest tropikalnym owocem o imponujących rozmiarach. W Polsce popularny jest w wersji suszonej. Ma wiele właściwości prozdrowotnych. Dlaczego warto włączyć jackfruit do swojej diety? W jaki sposób można go jeść?
Jackfruit – co to za owoc?
Jackfrui (Artocarpus heterophyllus), czyli owoc chlebowca różnolistnego pochodzi z Indii. Jest owocem tropikalnym uprawianym m.in. w Ameryce Północnej i Południowej, Azji i Afryce. Chlebowiec różnolistny jest wiecznie zielonym drzewem, które wydaje około 200 owoców rocznie, a starsze okazy nawet do 500 owoców rocznie. Owoce rosną na łodygach przy pniu. Dojrzałe owoce mają żółtobrązowy kolor i osiągają wagę 10-25 kg przy długości 30 do 100 cm. Skórka owoców jest kolczasta, twarda i lekko gumowata.
Dojrzałe owoce mają słodki owocowy smak. Niedojrzałe owoce mają naturalny smak, dzięki temu świetnie komponują się z pikantnymi potrawami. Miąższ ma konsystencję podobną do mięsa, dlatego bardzo często stosowany jest przez wegetarian i wegan.

Dżakfrut- składniki odżywcze
W 100 g świeżego owocu jest 95 kcal, natomiast w 100 g suszonych owoców jest 329 kcal. Zarówno suszone, jak i świeże owoce zawierają niewiele białka roślinnego (2,2 g w 100 g) oraz tłuszczów (1,1 g w 100 g). Są bogate w węglowodany złożone, w 100 g suszonych owoców jest 80 g, a w świeżych jest 23,5 g w 100 g.
Owoce dżakfruta są świetnym źródłem wielu witamin: A, C, z grupy B oraz minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, manganu, fosforu, potasu, sodu, cynku, miedzi i selenu. Zawiera cenne dla zdrowia fitoskładniki, fenole, karetonoidy i flawonoidy, które mają m.in. właściwości antynowotworowe. Zawiera również przeciwutleniacze, które wg badań[1] zwiększają ochronę organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Owoce jackfruit są bezpieczne dla diabetyków, mimo że mają wysoki indeks glikemiczny IG=70, to zawierają węglowodany złożone, które powoli uwalniają cukier do krwioobiegu.
Jackfruit świeży i suszony – właściwości owocu
Owoce chlebowca dzięki zawartości wielu składników odżywczych i witamin mają wiele prozdrowotnych właściwości:
Wspomagają odporność organizmu
Owoce jackfruit wspomagają układ immunologiczny w walce z infekcjami. Jest to spowodowane dużą zawartością witaminy C i przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki wywołujące m.in. stan zapalny i choroby nowotworowe.
Wspiera pracę układu sercowo- naczyniowego
Jest świetnym źródłem potasu, który wspomaga regulowanie ilości sodu w organizmie. Nadwyżka sodu może doprowadzić do uszkodzenia tętnic i serca. Potas wspiera prawidłową pracę serca.
Wspomaga trawienie
Jackfruit jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. Dzięki temu przyspiesza przemianę materii i ułatwia wypróżnianie. Świeże owoce są niskokaloryczne, dzięki temu mogą go również stosować osoby będące na diecie odchudzającej.
Zapobiega powstawaniu nowotworów
Owoce te są bogate w przeciwutleniacze, flawonoidy i składniki odżywcze. Przeciwutleniacze zapobiegają występowaniu wolnych rodników, które powodują m.in. choroby nowotworowe.


Poprawia wzrok
Owoce chlebowca są bogate w witaminę A, która jest niezbędna dla zdrowia oczu m.in. zapobiegania powstawaniu zaćmy i zwyrodnieniu siatkówki. Witamina A ma działanie przeciwutleniające, dzięki temu chroni również oczy przed działaniem wolnych rodników oraz intensywnymi i szkodliwymi falami świetlnymi, np. promieniowaniem ultrafioletowym.
Opóźnia procesy starzenia się
Dżakfrut jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i witaminy A, które zwalczają wolne rodniki, wywołane przez stres oksydacyjny. Dzięki temu zostaje spowolniony procesy starzenia się skóry.
Wzmacnia układ kostny
Owoce zawierają wapń i potas, dzięki temu wzmacniają układ kostny oraz zmniejszają ilość tych minerałów wydalanych przez nerki. Jackfruit wspomaga również leczenie osteoporozy.
Zapobiega anemii
Jackfruit zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego żelaza, dzięki temu zapobiega anemii. Zawiera również wit. C, która wspomaga wchłanianie żelaza.
Łagodzi objawy astmy
Te egzotyczne owoce pomagają łagodzić objawy astmy, zwłaszcza gdy są wywołane przez zanieczyszczenia środowiska. Eliminują również wolne rodniki wytwarzane w organizmie z powodu zanieczyszczeń.
Zapobiega bezsenności
Zawiera magnez i żelazo, które wspomagają jakość snu. Magnez zapobiega występowaniu anemii, która jest jedną z głównych przyczyn zaburzeń snu.
Wspomagają leczenie wrzodów
Owoce jackfruit mają działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Dzięki temu wspomagają leczenie farmakologiczne wrzodów żołądka.

Suszony i świeży jackfruit – jak go jeść?
- Nasiona świeżego dżakfruta używane są w potrawach jako zamiennik orzechów. Podawane są również jako przekąska.
- Słodki świeży miąższ można jeść jako przekąskę lub dodawać do sałatek. Można z niego zrobić dżemy, galaretki i soki. Świeże niedojrzałe owoce jackfruit świetnie podkreślą smak wytrawnych dań. Dojrzałe owoce można użyć do deserów i wypieku ciast.
- Suszone owoce jackfruit świetnie sprawdzą się jako dodatek do słodkich wypieków, np. keksa i domowych batoników müsli. Można je jeść jako przekąskę. Suszone owoce sprawdzą się również jako dodatek do owsianki lub granoli. Podkreślą smak potraw kuchni azjatyckiej.

Jackfuit – przeciwwskazania
Owocu nie mogą jeść alergicy uczuleni na pyłki brzozy, ponieważ jackfruit ma ten sam alergen. Tego owocu nie powinny jeść również osoby z chorobami nerek, ponieważ jackfruit jest bogaty w potas, którego nadmierna ilość jest szkodliwa dla osób z przewlekłą chorobą nerek lub ostrą niewydolnością nerek. U osób z tymi schorzeniami może rozwinąć się hiperkaliemia, czyli zbyt duże nagromadzenie potasu we krwi, które może spowodować osłabienie, paraliż, a nawet zawał serca.
Gdzie kupić jackfruit?
Suszone owoce jackfruit warto kupować w sprawdzonych sklepach ze zdrową żywnością. Takim sklepem jest Go4taste.pl, gdzie możesz zakupić suszone owoce jackfruit bez dodatku konserwantów i bez dodatku cukru.
- Chronic inflammation and oxidative stress as a major cause of age-related diseases and cancer, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19149749/ [dostęp 26.04.2022 r.]