• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Kasza jaglana czy płatki jaglane?

Kiedy kasza jaglana dla dziecka?

Kasza jaglana idealnie sprawdzi się do rozszerzania diety maluszka. Ma wiele właściwości ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Przyprawy / Cząber górski – właściwości i zastosowanie

31 maja 2021

Cząber górski – właściwości i zastosowanie

Spis treści pokaż
1. Cząber – co to za roślina?
2. Właściwości i wartości odżywcze cząbru górskiego
3. Jak stosować cząber górski w kuchni?
4. Napar z cząbru górskiego – właściwości i przygotowanie
5. Co można stosować w kuchni zamiast cząbru górskiego?
6. Przeciwwskazania i skutki uboczne


Cząber górski jest ziołem stosowanym w kuchni głównie do przyprawiania tłustych mięs. Roślina ta ma również właściwości lecznicze. Dlaczego warto stosować cząber?


Cząber – co to za roślina?


Cząber jest ziołem używanym od tysięcy lat, aby wzmocnić smak potraw, używany był jako prekursor pieprzu czarnego. W starożytnym Rzymie cząber nazywany był również „ziołem miłości” i stosowany do był do produkcji eliksirów i afrodyzjaków. Obecnie bardzo powszechne jest stosowanie tego zioła w kuchni niemieckiej

Cząber górski zwany również jako cząber zimowy jest drugą pod względem popularności odmianą cząbru. Cząber (Satureja montana L.) należy do rodziny jasnotowatych. Jest byliną wieloletnią i dziko rosnącą.

Cechą charakterystyczną cząbru górskiego są ciemne liście oraz mocniejszy i bardziej intensywny smak.
Cząber górski jest rośliną dziko rosnącą głównie na zboczach wzgórz i gór w rejonie śródziemnomorskim. Zioło to, rośnie również wzdłuż suchych brzegów. Uprawiany jest w klimacie umiarkowanym.


Właściwości i wartości odżywcze cząbru górskiego

Spożywanie cząbru górskiego ma bardzo wiele korzyści dla organizmu:

Cząber górski jest bardzo bogaty w składniki mineralne: wapń, magnez, miedź, selen, potas i cynk. Zioło to jest też świetnym źródłem wit. z grupy B, wit. C oraz antyoksydantów i wolnych rodników.

  • wspomaga pracę układu pokarmowego – dodawanie tego działa do potraw zapobiega wzdęciom i niestrawności. Ułatwia wydalanie gazów z organizmu;
  • łagodzi problemy trawienne – stosowanie cząbru pomaga w łagodzeniu wielu problemów trawiennych m.in.: biegunki, zapalenia jelita oraz kolki.
  • naturalny środek antyseptyczny – cząber ma właściwości antyseptyczne i przeciwgrzybiczne, które pomagają w leczeniu np.: ukąszeń owadów;
  • łagodzi objawy przeziębienia – zioło to ma właściwości antybakteryjne, ma również bardzo dużo witaminy C oraz wolnych rodników, które są naturalnym sprzymierzeńcem organizmu w walce z wirusami;
  • łagodzi ból przy stanach zapalnych stawów;
  • jest naturalnym afrodyzjakiem;
  • poprawia wygląd skóry twarzy – jest składnikiem maseczek ściągających. Zaleca się stosowanie naparu z suszonego górskiego cząbru do przemywania twarzy cery tłustej;
  • poprawia ogólny stan zdrowia i skóry – dzięki dużej liczbie przeciwutleniaczy pomaga zapobiegać wielu chorobom.


Jak stosować cząber górski w kuchni?

Do przyprawiania potraw warto wybierać suszony cząber górski, który ma wszystkie zalety świeżego zioła i jest zawsze dostępny w sklepie.

W kuchni cząber można wykorzystać:

  • do marynaty do mięs i wędlin – cząber górski jest idealnym składnikiem marynaty do mięs, nadaje mu pieprzowo- sosnowy smak. Marynaty z dodatkiem cząbru można używać m.in. mięs marynowanych do wędzenia lub do grillowania. Cząber nadaje się do przyprawiania każdego rodzaju mięsa;
  • jako składnik domowej mieszanki ziół prowansalskich – ta słynna na całym świecie mieszanka ziół pochodzi z Prowansji, czyli jednego z najpiękniejszych regionów Francji. W składzie tej mieszkanki znajduje się cząber, majeranek, tymianek, rozmaryn i oregano. Zioła prowansalskie świetnie nadają się do przyprawiania mięsa oraz ryb.
  • jako dodatek do oleju lub octu – cząber suszony dodany do oleju lub octu stworzy świetną przyprawę, która może być dodawana np.: do sałatek;
  • jako zamiennik soli – już starożytni Rzymianie używali cząbru jako zmienniku soli w kuchni;
  • jako przyprawa na stole – w Bułgarii cząber jest stosowany jako przyprawa stołowa, zawsze znajduje się na stołach obok soli i pieprzu;
  • jako dodatek do farszów;
  • jako dodatek do dań z fasoli, grochu, kapusty;
  • do przyprawiania zup i sosów.

Opakowanie Go4Taste

Cząber górski suszony - 200g – cena : 9,80 zł

Kup cząber górski w sklepie Go4taste

Napar z cząbru górskiego – właściwości i przygotowanie

Napar z cząbru górskiego jest bardzo pomocny w leczeniu przeziębienia, grypy oraz stanów zapalnych gardła, można go dosłodzić łyżeczką miodu. Napar z cząbru bez miodu jest bardzo pomocny w leczeniu biegunek lub jako pomoc w trawieniu ciężkich potraw. Napar z cząbru ma właściwości antybakteryjne, dlatego może być wykorzystywany do wykonywania okładów. Napar można wykonać ze świeżych lub suszonych liści cząbru proporcja 1 łyżka ziela na jedną szklankę wrzącej wody. Po upływie około 25 min należy przecedzić zioła.

Co można stosować w kuchni zamiast cząbru górskiego?

Cząber jest podstawowym ziołem w kuchni francuskiej. Jeśli smak cząbru nie jest odpowiedni, to można wykorzystać popularne zioła jako alternatywę:

  • tymianek – ma bardzo zbliżony smak do cząbru górskiego. Zioło to ma lekko pikantny smak. Do potraw można użyć tymianku suszonego lub świeżego;
  • szałwia – podobnie jak cząber ma w smaku wyczuwalne nuty sosny. Ma bardzo zbliżony smak do cząbru. Jeśli potrawa ma mieć wytrawny smak, to należy użyć świeżej szałwii;
  • majeranek – jest delikatniejszy w smaku niż cząber. Ma bardzo podobne właściwości. Zioło to należy dodać w połowie gotowania.
  • własna mieszanka ziół – mieszanka ziół jest świetną alternatywą. Wymieszaj 2 części tymianku (np.: 2 łyżki) z jedną częścią szałwii (1 łyżka) i szczyptą mięty. Proporcje możesz zmieniać dowolnie. Do momentu, aż uzyskasz idealną przyprawę.

Przeciwwskazania i skutki uboczne

Suszony cząber górski używany jest głównie jako przyprawa. Stosowanie go w małych ilościach nie powoduje skutków ubocznych. Stosowanie olejku z cząbru może podrażnić skórę, dlatego przed jego zastosowaniem należy go rozcieńczyć z wodą.

Nie zaleca się stosowania cząbru górskiego u kobiet w ciąży oraz karmiących piersią, ponieważ nie ma badań potwierdzających możliwość jego bezpiecznego stosowania. U kobiet w ciąży cząber może spowalniać proces krzepnięcia krwi oraz wywołać krwawienie.

Powiązane wpisy

W kategorii:Przyprawy

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Cząber górski suszony - 200g
Cząber górski suszony - 200g
14,00 zł 9,80 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.