• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

orzechy pekan uprawa

Jak często jeść orzechy pekan?

Orzechy pekan coraz częściej pojawiają się na naszych stołach jako chrupiąca przekąska lub dodatek ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Witaminy i minerały / Źródło cynku – składnik diety

4 grudnia 2019

Źródło cynku – składnik diety

Spis treści pokaż
1. Działanie cynku:
2. Dzienne zapotrzebowanie na cynk
3. Najlepsze źródła cynku:
4. Niedobory cynku – objawy

Działanie cynku:

  • bierze udział w pracy wielu enzymów w organizmie
  • działa przeciwzapalnie
  • przyspiesza gojenie ran, opryszczki
  • wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz nerwowego
  • w połączeniu z magnezem, sprzyja uczeniu się i lepszemu zapamiętywaniu

Dzienne zapotrzebowanie na cynk

Dzieci: 3 – 9 mg dziennie

Kobiety: 9 mg dziennie

Kobiety w ciąży: 11 – 13 mg dziennie 

Mężczyźni: 11 mg dziennie

Zapotrzebowanie cynku dla osób na diecie roślinnej jest większe, ponieważ łączy się to z mniejszą przyswajalnością tego pierwiastka z niektórych roślin

żywność bogata w cynk, łosoś, ser żólty, pestki dyni

Najlepsze źródła cynku:

ProduktPorcjaZawartość cynku w mg
Pszenne zarodki, kiełki pszenicy3 łyżki3,5
Grzyby shiitake (twardnik japoński)5 szt.2,1
Ziarna sezamu, nasiona dyni100 g10
Kasza gryczana⅓ szklanki2,1
Otręby pszenne3 łyżki2
Zielona soczewica½ szklanki1
Biała i czarna fasola½ szklanki1
Płatki owsiane¼ szklanki1,25
Orzechy arachidowe i orzechy włoskiegarść1
Groch½ szklanki1,3
Zielony groszek½ szklanki1
Gorzka czekolada6 kostek1
Soja½ szklanki1
Szpinak1 szklanka1,7
Wątróbka100 g2,7
Żółtkośrednie jajko0,9
Ostrygi100 g16

(tabela na podst.: Instytutu Żywności i Żywienia i USDA Food Composition Databases)

Dostępność cynku z roślin jest mniejsza, aniżeli z produktów zwierzęcych. Jednak odpowiednie łączenie substancji odżywczych w pożywieniu, pomaga zwiększyć jego wchłanianie.

  • Białko – powoduje wzrost wchłaniania cynku

Jedzenie nasion, pestek i orzechów, które zawierają białko, powoduje większą absorpcję cynku

  • KWAS JABŁKOWY I CYTRYNOWY – CZYLI NP. CHLEB NA ZAKWASIE, FERMENTOWANE PRODUKTY, JABŁKA, POMIDORY, OCET ORAZ CYTRUSY – RÓWNIEŻ POMAGAJĄ WCHŁANIAĆ ODPOWIEDNIE ILOŚCI CYNKU
  • KIEDY PODAŻ CYNKU Z DIETY ROŚLINNEJ MALEJE, ORGANIZM “ZBIERA” JEGO ZAPASY I WYKORZYSTUJE W WYPADKU BRAKÓW

Opakowanie Go4Taste

Orzechy włoskie łuskane z Polski - 1kg – cena : 40,00 zł

Kup orzechy włoskie sklep go4taste

Niedobory cynku – objawy

Pojawiają się dopiero wtedy, kiedy poziom tego pierwiastka w organizmie mocno się obniży. Symptomy niedoboru cynku to:

  • widoczne zmiany skórne, np. przebarwienia, tłusta cera
  • brak apetytu
  • biegunki i nudności
  • wypadanie włosów i łamliwość paznokci
  • zaburzenia smaku oraz węchu
  • u dzieci – zahamowanie wzrostu

Dobra rada

Jeżeli planujemy wprowadzać do jadłospisu nowe elementy, starajmy się robić to subtelnie, aby uniknąć stresu organizmu, który będzie musiał przyzwyczaić się do nowego menu. Z czasem zauważymy wiele korzyści 

Powiązane wpisy

W kategorii:Witaminy i minerały

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Orzechy włoskie łuskane  z Polski  - 1kg
Orzechy włoskie łuskane z Polski - 1kg
40,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.