• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Wanilia Bourbon z Madagaskaru – jak się ją uprawia uprawiana i dlaczego jest taka wyjątkowa?

Wanilia Bourbon zaraz po szafranie jest drugą najdroższą przyprawą na świecie. Z jakiej rośliny ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Przyprawy / Ziarna kolendry i ich właściwości

30 grudnia 2020

Ziarna kolendry i ich właściwości

Spis treści pokaż
1. Kolendra – co to za przyprawa?
2. Świeża kolendra vs ziarna kolendry
3. Ziarna kolendry – jakie mają właściwości?
4. Ziarna kolendry – do czego używać?
5. Jak uprażyć nasiona kolendry?
6. Jak zmielić nasiona kolendry?
7. Czym można zastąpić ziarna kolendry?


Aromatyczny, orzechowy smak ziaren kolendry wzbogaci smak każdej potrawy. Przyprawa zawiera również wiele cennych składników. Działa doskonale na obniżenie cukru, kłopoty z trawieniem a także wzmacnia odporność.

Kolendra – co to za przyprawa?

Coriandrum sativum, powszechnie znana jako kolendra, to jednoroczna roślina z rodziny selerowatych, która w stanie dziki porasta obszary Azji Zachodniej i Europy Południowej, szczególnie rejon śródziemnomorski. Roślina osiąga wysokość średnio 60 cm. Na pierwszy rzut oka jej liście przypominają pietruszkę. Kolendra ma małe białe lub różowe kwiaty. Powstają z nich kuliste, prążkowane, żółtawobrązowe owoce o średnicy 3 mm, które bardzo często nazywane są ziarnami kolendry.

W kuchni zazwyczaj wykorzystywane są liście kolendry, czyli natka oraz owoce (ziarna) w postaci mielonej.

Jak wynika z danych archeologicznych, kolendra była już stosowana w epoce neolitu przez Izraelitów. W drugim tysiącleciu p.n.e. z jej właściwości korzystali na pewno starożytni Grecy a po nich Rzymianie. Stosowana była jako środek wspomagający trawienie od tysięcy lat. Chińczycy wierzyli, że przeciwdziała zatruciom pokarmowym. Wzmianki o kolendrze znajdziemy w starożytnych papirusach egipskich, Starym Testamencie i pismach greckiego lekarza Hipokratesa. Do Europy północno-zachodniej trafiła w czasie rzymskich podbojów, za sprawą armii rzymskiej, która wykorzystywała kolendrę do konserwowania mięs.
Obecnie największymi producentami kolendry są Indie i Maroko. Z Indii pochodzi blisko 80% światowej produkcji nasion kolendry.
Ta przeprawa również produkowana jest w Kanadzie, Chinach, Rumunii, Pakistanie i na mniejszą skalę w krajach Europy Wschodniej, w tym w Polsce.

świeża kolendra
Świeża kolendra

Świeża kolendra vs ziarna kolendry

Jak pisaliśmy wcześniej, kolendra może występować w dwóch wersjach: jako świeże liście kolendry i jako nasiona kolendry. W języku angielskim te dwa warianty kolendry mają odmienne nazwy: świeża kolendra, liście to cilantro a owoce, ziarna kolendry to coriander. Natka kolendry jest czasami nazywana „liśćmi kolendry” lub „chińską pietruszką”.

Warto zwracać uwagę, jaki wariant kolendry jest wymagany w przepisie, ponieważ ma to istotnym wpływ na końcowy smak potrawy.
Podczas gdy liściasta kolendra nadaje potrawom jasny, nieco cytrusowy smak, nasiona kolendry są ciepłe, słodkie i orzechowe.

Ziarna kolendry – jakie mają właściwości?

Ziarna kolendry dodają potrawom wyjątkowego aromatu i wielu cennych składników odżywczych. Owoce tej rośliny wyróżniają się wysoką zawartością przeciwutleniaczy, błonnika pokarmowego, witamina C, B, a także składników mineralnych jak miedź, potas, mangan, magnez, wapń, żelazo i cynk. Zapach zawdzięczają obecności olejków eterycznych i przeciwutleniaczy, w tym linalolu, kwasu linolowego, terpenu, alfa-pinenu i kwasu oleinowego. Jakie korzyści dla naszego organizmu wynikają z jedzenia nasion kolendry?

1. Wspomaga pracę układu pokarmowego

Ziarna kolendry korzystnie wpływają na działanie naszego układu pokarmowego. Jak wynika z przeprowadzonych badań, kolendra działa jak środek przeciwskurczowy, który pomaga rozluźnić skurczone mięśnie przewodu pokarmowego. Z tego powodu przypraw jest zalecana, przy IBS (zespole jelita drażliwego) i innych problematycznych dolegliwościach jelitowych.
Przeciwutleniacze i błonnik pokarmowy zawarte w nasionach wspomagają zdrową pracę wątroby i ułatwiają wypróżnianie. Nasiona stymulują również wytwarzanie soków pomagających w procesie trawienia.

2. Normalizuje poziom cholesterolu

Badania pokazują, że dodatek kolendry do diety może pomóc w obniżaniu poziom złego cholesterolu i zrównoważyć poziom cholesterolu LDL i HDL. Kolendryna zawarta w nasionach, to związek kontrolujący proces trawienia lipidów poprzez obniżenie poziomu cholesterolu.

3. Wspomaga leczenie cukrzycy

Jak wynika z opublikowanych w The British Journal of Nutrition badań, ekstrakty z nasion kolendry zawierają pewne związki, które pomagają walczyć z hiperglikemią. Związki te wspomagają wydzielanie insuliny, dzięki temu utrzymują poziom glukozy na właściwym poziomie.

4. Pomaga w problemach menstruacyjnych

Spożywanie nasion kolendry pomaga w regulowaniu prawidłowego funkcjonowania gruczołów dokrewnych i hormonów odpowiedzialnych za cykle miesiączkowe. To przyprawa, którą powinny włączyć do swojego menu szczególnie kobiety, które cierpię na skurcze, wzdęcia, obfite i bolesne miesiączki. Związki zawarte w nasionach wpływają na zmniejszenie tych dolegliwości, a także na wyregulowanie cykli.

5. Wzmacnia włosy

Wielu zainteresuje również fakt, że dodawanie kolendry do potraw ma pozytywny wpływ na zdrowie włosów. Jak się okazuje, nasiona kolendry zapobiegają wypadaniu włosów i pobudzają cebulki do rozwoju nowych. Wzmacniają mieszki włosowe i inicjują dalszy rozwój, w ten sposób kontrolując problemy z wypadaniem włosów.

6. Wspiera odporność

Nasiona kolendry są bogatym źródłem przeciwutleniaczy w tym witaminy C. Z tego powodu jedzenie potrawa z kolendrą wzmacnia odporność naszego organizmu i sprawia, że jesteśmy mniej narażeni na sezonowe przeziębienie i grypę.

ziarna kolendry
Ziarna kolendry

Ziarna kolendry – do czego używać?

Subtelny słodko-kwaśny profil smakowy świeżej kolendry nadaje się zarówno do dań słodkich, jak i pikantnych.

Ziarna kolendry możemy stosować zarówno w całości jak i w wersji mielonej.

Całe ziarna kolendry najczęściej stosowane są do marynowania i dodawane do przecierów mięsnych. Można nimi posypać wierzch chleba. Całe nasiona kolendry można również wrzucić podobnie jak ziele angielskie do duszonych i pieczonych warzyw i ziemniaków czy zup (szczególnie dobrze komponują się z soczewicą i marchewką). W niektórych azjatyckich krajach prażone nasiona kolendry są spożywane jako przekąska.
W Europie Środkowej i Rosji nasiona kolendry są niekiedy wykorzystywane również jako dodatek do chleba żytniego jako substytut kminku.

Porada: Aby naprawdę uwolnić ich smak, przed użyciem upraż nasiona na średnim ogniu, aż zaczną pachnieć.

Znacznie częściej w kuchni wykorzystywane jest kolendra mielona. To podstawowy składnik we wszelkiego rodzaju potrawach kuchnia indyjskiej, a także w wielu daniach z kuchni azjatyckiej. W Indiach nasiona kolendry są mielone w postaci proszku, który jest używany do sosów chutney, marynat, gulaszu, marynat, curry i kiełbas. Kolendra to również powszechny składnik afrykańskich mieszanek przypraw, takich jak etiopska berbere i egipska dukkah,
Nasion kolendry warto stosować w gulaszach, jako przypraw do mięs, kiełbas, a także dodatek do pieczonych czy smażonych warzyw.


Opakowanie Go4Taste

Kolendra ziarno - 200g przyprawa – cena : 7,00 zł

Kup ziarna kolendry w sklepie Go4taste

Jak uprażyć nasiona kolendry?


Nasiona kolendry smakują znacznie lepiej, gdy wcześniej je prażymy. Aby uprażyć nasiona kolendry:

  1. Rozgrzej suchą patelnię (nie dodawaj oleju!).
  2. Wrzuć nasiona i praż je na średnim ogniu, ciągle mieszając.
  3. Nasiona są gotowe, gdy uwolni się ciepły aromat.
  4. Zdejmij nasiona z patelni i ostudzi.

W ten sposób uprażone nasiona możesz następnie wykorzystać w całości lub pokruszyć, lub zmielić.

Jak zmielić nasiona kolendry?

Aby przyprawa miała intensywniejszy smak, najlepiej kupować całe nasiona kolendry i zmielić je przed dodaniem do potrawy. Dobrym pomysłem jest wcześniejsze prażenie ziaren, aby wydobyły jeszcze więcej swojego aromatu. Po podpieczeniu ziaren i ostudzeniu użyj młynka do kawy, aby uzyskać zmieloną kolendrę.

Czym można zastąpić ziarna kolendry?

Wyraźny profil smakowy kolendry sprawia, że ​​trudno ją zastąpić. Niemniej jednak istnieje kilka przypraw, które w ostateczności można wykorzystać w przepisie zamiast kolendry.

  • Kminek. Popularny i powszechny w użyciu kminek ma ciepły, orzechowy, korzenny smak, który przypomina ziemiste tony kolendry.
  • Garam masala. Kolendra jest jednym ze składników garam masala, ta mieszanka przypraw może uzupełnić zwykłą kolendrę.
  • Curry. Podobnie jak garam masala, curry w proszku zawiera mieszankę przypraw i często zawiera kolendrę.
  • Kumin. Choć nieco inny w smaku, kminek ma ciepły, orzechowy, korzenny smak, który przypomina ziemiste tony kolendry. Kumin może być stosowany jako zamiennik kolendry w stosunku jeden do jednego.

Powiązane wpisy

W kategorii:Przyprawy

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Kolendra ziarno - 200g przyprawa
Kolendra ziarno - 200g przyprawa
7,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.