• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Jak zrobić pistacje solone? Najlepsze domowe sposoby.

Pistacje to pyszne orzechy, które sprawdzają się jako przekąska zarówno w wersji naturalnej, jak i ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Witaminy i minerały / Witamina C

7 stycznia 2020

Witamina C

Spis treści pokaż
1. Co jeść, aby dostarczyć maksymalną dawkę witaminy C?
2. Witamina C – na co pomaga?
3. Produkty bogate w witaminę C:
4. Niedobory witaminy C

Jedzenie leczy, a już na pewno duża dawka witaminy C! Doda energii, szczyptę optymizmu i ochroni nas przed stanami osłabienia oraz zmniejszoną odpornością (wywołaną także stresem).

Wybierając produkty bogate w witaminę C, pamiętajmy o tym, że ulega unieczynnieniu poprzez obróbkę termiczną (gotowanie niszczy ok. 50%-75% witaminy) Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie. Surówki i soki prosto z warzyw i owoców, najlepiej spożyć od razu po przekrojeniu, witamina C utlenia się; temu procesowi częściowo zapobiega dodanie tłuszczu, kwasu i soli.

Co jeść, aby dostarczyć maksymalną dawkę witaminy C?

Warzywa i owoce mają ogromne znaczenie w żywieniu, zarówno dzieci i dorosłych. Są źródłem składników mineralnych, takich jak: fosfor, żelazo, potas, sód i inne makroelementy.

Również owoce liofilizowane i suszone są źródłem witamin i mikroelementów.

To, co naturalnie występuje w przyrodzie, ma najwięcej witamin. I tak jest też z witaminą C, która NA SUROWO zachowuje swoje lecznicze właściwości. Znaczna część witaminy C, zostaje utracona podczas gotowania. Dlatego, często do przygotowania niektórych przetworów, np. syropów, nie używa się wrzątku.


Opakowanie Go4Taste

Witamina C Kwas L askorbinowy - 1kg – cena : 27,00 zł

Kup witamina C sklep go4taste

Witamina C – na co pomaga?

  • wzmacnia naczynia krwionośne, tzn. pomaga w problemach z pajączkami i żylakami
  • może pomóc przy zaparciach
  • pomaga zachować ogólnie dobre samopoczucie i odpornośc na wirusy oraz zakażenia
  • przeciwdziała miażdżycy
  • jest naturalnym lekiem  obniżającym gorączkę, ma działanie napotne
  • wg. badań z USA, duże dawki wit. C skutkowały regresem nowotworów, np. nerek lub krwi 
Witamina c w owocach i warzywach
Witamina c w warzywach i w owocach

Produkty bogate w witaminę C:

Owoce bogate w witaminę C :

  • dzika róża
  • porzeczka
  • borówka czarna
  • jeżyna
  • żurawina słodzona sokiem jabłkowym
  • kwaśne jabłka (np. Antonówka lub Eliza)
  • agrest
  • maliny
  • cytryna
  • pomarańcza
  • truskawka
  • acerola
  • rokitnik
  • camu camu 
  • jagody acai

Lemoniadę z cytryn możemy przygotować na 2 sposoby:

  • na zimno; wyciskając dużą ilość cytryn i macerując je w zimnej wodzie np. z miętą i brązowym cukrem
  • zagotować ćwiartki cytryn z cukrem (najlepiej brązowym lub melasą) i dodawać skoncentrowaną lemoniadę do wody lub innych napojów

Opakowanie Go4Taste

Truskawki liofilizowane plastry 100g – cena : 29,00 zł

Kup truskawki liofilizowane sklep go4taste

Warzywa bogate w witaminę C:

  • jarmuż
  • kapusta
  • brokuł
  • kalafior
  • szpinak
  • pasternak
  • ziemniaki
  • rzeżucha
  • korzeń chrzanu oraz rzodkwi czarnej
  • cebula
  • pomidory suszone na słońcu
  • kiszona kapusta lub kimchi

Zioła bogate w witaminę C:

  • kłącze perzu
  • ziele skrzypu
  • czosnek niedźwiedzi
  • kolendra siewna
  • dziki bez/ bez czarny

Produkty o największej wartości gęstości odżywczej:

ciemnozielone warzywa liściaste: jarmuż, kapusta pastewna, burak liściowy, rukiew, szpinak, rokietta siewna, nać gorczycy i rzepy
inne warzywa liściaste: sałata rzymska, kapusta chińska, brukselka, szparagi, brokuły, fasolka szparagowa, groch
niezielone warzywa: buraki, bakłażan, cebula, rzodkiewki, kiełki fasoli, papryka, cykoria, kalafior, pomidory
świeże owoce: truskawki, wszelkie owoce jagodowe, śliwki, pomarańcze, melony, kiwi, jabłka, wiśnie, ananas, brzoskwinie, gruszki, winogrona

Kwas askorbinowy jako dodatek i konserwant

Często, w składach produktów (do jedzenia i picia), występuje kwas askorbinowy. Można być spokojnym, ponieważ nie wykazuje on złego działania na nasze zdrowie. Jednak jest traktowany jako dodatek, lub jak lubią podawać producenci, wzbogacenie danego produktu.

Można spekulować, czy ma to sens. Produkty o dłuższym terminie spożycia oraz przetworzone, muszą być czymś zakonserwowane. Ale warto zwrócić uwagę podczas zakupów. Jeśli wybieramy sok i zamiast przecieru z owoców dominuje np. cukier, to warto zastanowić się nad sensem picia cukru z dodatkiem syntetycznej witaminy.

Złe nawyki jedzeniowe oraz jak dobrze jeść

  • unikaj dużych porcji i nadmiernej liczby dań
  • chwal przy stole dzieci, nie każ ich za niedojadanie
  • spokojna atmosfera i podobne godziny posiłków 

Opakowanie Go4Taste

Suszone pomidory na słońcu - 500g – cena : 17,00 zł

Kup pomidory suszone sklep go4taste

Niedobory witaminy C

Lekkie stany niedoboru:

  • krwawienie dziąseł
  • nawracające krwawienie z nosa
  • bladość skóry
  • ogólne obniżenie odporności fizycznej

oraz większe:

  • złe i długotrwałe gojenie się ran
  • większa podatność na zakażenia
  • ogólne zmęczenie i bóle stawów

Awitaminozie, czyli niedoboru witamin, unikniemy spożywając świeże, ale i nie poddane zbyt wysokiej temperaturze przy obróbce, owoce i warzywa.

Podczas miesięcy zimowych, warto sięgnąć po konserwowane soki owocowe oraz zamrożone w sezonie jarzyny, np. jarmuż, natkę pietruszki czy paprykę.

Jeżeli nie mamy pomysłu na jedzenie, możliwe jest suplementowanie wielu rodzajów wit. C.

Można połykać ją w tabletkach lub rozpuszczać w wodzie. Warto dowiedzieć się z jakich owoców lub warzyw powstał dany suplement. Można wybierać w wit. C pochodzącej z dzikiej róży, aceroli czy kapusty.

Zapotrzebowanie dzienne na wit. C, tj. tabela żywieniowa

dzieci
młodzież
dorośli
kobiety w ciąży lub karmiące
osoby wykonujący prace fizyczne
30-70 mg
75-100 mg
75 mg
100 mg
200-300 mg

Powiązane wpisy

W kategorii:Witaminy i minerały

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Witamina C Kwas L askorbinowy - 1kg
Witamina C Kwas L askorbinowy - 1kg
27,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.