Jedzenie leczy, a już na pewno duża dawka witaminy C! Doda energii, szczyptę optymizmu i ochroni nas przed stanami osłabienia oraz zmniejszoną odpornością (wywołaną także stresem).
Wybierając produkty bogate w witaminę C, pamiętajmy o tym, że ulega unieczynnieniu poprzez obróbkę termiczną (gotowanie niszczy ok. 50%-75% witaminy) Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie. Surówki i soki prosto z warzyw i owoców, najlepiej spożyć od razu po przekrojeniu, witamina C utlenia się; temu procesowi częściowo zapobiega dodanie tłuszczu, kwasu i soli.
Co jeść, aby dostarczyć maksymalną dawkę witaminy C?
Warzywa i owoce mają ogromne znaczenie w żywieniu, zarówno dzieci i dorosłych. Są źródłem składników mineralnych, takich jak: fosfor, żelazo, potas, sód i inne makroelementy.
Również owoce liofilizowane i suszone są źródłem witamin i mikroelementów.
To, co naturalnie występuje w przyrodzie, ma najwięcej witamin. I tak jest też z witaminą C, która NA SUROWO zachowuje swoje lecznicze właściwości. Znaczna część witaminy C, zostaje utracona podczas gotowania. Dlatego, często do przygotowania niektórych przetworów, np. syropów, nie używa się wrzątku.
Witamina C – na co pomaga?
- wzmacnia naczynia krwionośne, tzn. pomaga w problemach z pajączkami i żylakami
- może pomóc przy zaparciach
- pomaga zachować ogólnie dobre samopoczucie i odpornośc na wirusy oraz zakażenia
- przeciwdziała miażdżycy
- jest naturalnym lekiem obniżającym gorączkę, ma działanie napotne
- wg. badań z USA, duże dawki wit. C skutkowały regresem nowotworów, np. nerek lub krwi
Produkty bogate w witaminę C:
Owoce bogate w witaminę C :
- dzika róża
- porzeczka
- borówka czarna
- jeżyna
- żurawina słodzona sokiem jabłkowym
- kwaśne jabłka (np. Antonówka lub Eliza)
- agrest
- maliny
- cytryna
- pomarańcza
- truskawka
- acerola
- rokitnik
- camu camu
- jagody acai
Lemoniadę z cytryn możemy przygotować na 2 sposoby:
- na zimno; wyciskając dużą ilość cytryn i macerując je w zimnej wodzie np. z miętą i brązowym cukrem
- zagotować ćwiartki cytryn z cukrem (najlepiej brązowym lub melasą) i dodawać skoncentrowaną lemoniadę do wody lub innych napojów
Warzywa bogate w witaminę C:
- jarmuż
- kapusta
- brokuł
- kalafior
- szpinak
- pasternak
- ziemniaki
- rzeżucha
- korzeń chrzanu oraz rzodkwi czarnej
- cebula
- pomidory suszone na słońcu
- kiszona kapusta lub kimchi
Zioła bogate w witaminę C:
- kłącze perzu
- ziele skrzypu
- czosnek niedźwiedzi
- kolendra siewna
- dziki bez/ bez czarny
Produkty o największej wartości gęstości odżywczej:
ciemnozielone warzywa liściaste: jarmuż, kapusta pastewna, burak liściowy, rukiew, szpinak, rokietta siewna, nać gorczycy i rzepy inne warzywa liściaste: sałata rzymska, kapusta chińska, brukselka, szparagi, brokuły, fasolka szparagowa, groch niezielone warzywa: buraki, bakłażan, cebula, rzodkiewki, kiełki fasoli, papryka, cykoria, kalafior, pomidory świeże owoce: truskawki, wszelkie owoce jagodowe, śliwki, pomarańcze, melony, kiwi, jabłka, wiśnie, ananas, brzoskwinie, gruszki, winogrona |
Kwas askorbinowy jako dodatek i konserwant
Często, w składach produktów (do jedzenia i picia), występuje kwas askorbinowy. Można być spokojnym, ponieważ nie wykazuje on złego działania na nasze zdrowie. Jednak jest traktowany jako dodatek, lub jak lubią podawać producenci, wzbogacenie danego produktu.
Można spekulować, czy ma to sens. Produkty o dłuższym terminie spożycia oraz przetworzone, muszą być czymś zakonserwowane. Ale warto zwrócić uwagę podczas zakupów. Jeśli wybieramy sok i zamiast przecieru z owoców dominuje np. cukier, to warto zastanowić się nad sensem picia cukru z dodatkiem syntetycznej witaminy.
Złe nawyki jedzeniowe oraz jak dobrze jeść
- unikaj dużych porcji i nadmiernej liczby dań
- chwal przy stole dzieci, nie każ ich za niedojadanie
- spokojna atmosfera i podobne godziny posiłków
Niedobory witaminy C
Lekkie stany niedoboru:
- krwawienie dziąseł
- nawracające krwawienie z nosa
- bladość skóry
- ogólne obniżenie odporności fizycznej
oraz większe:
- złe i długotrwałe gojenie się ran
- większa podatność na zakażenia
- ogólne zmęczenie i bóle stawów
Awitaminozie, czyli niedoboru witamin, unikniemy spożywając świeże, ale i nie poddane zbyt wysokiej temperaturze przy obróbce, owoce i warzywa.
Podczas miesięcy zimowych, warto sięgnąć po konserwowane soki owocowe oraz zamrożone w sezonie jarzyny, np. jarmuż, natkę pietruszki czy paprykę.
Jeżeli nie mamy pomysłu na jedzenie, możliwe jest suplementowanie wielu rodzajów wit. C.
Można połykać ją w tabletkach lub rozpuszczać w wodzie. Warto dowiedzieć się z jakich owoców lub warzyw powstał dany suplement. Można wybierać w wit. C pochodzącej z dzikiej róży, aceroli czy kapusty.
Zapotrzebowanie dzienne na wit. C, tj. tabela żywieniowa
dzieci młodzież dorośli kobiety w ciąży lub karmiące osoby wykonujący prace fizyczne | 30-70 mg 75-100 mg 75 mg 100 mg 200-300 mg |