Kasza jaglana zawiera znaczną ilość tłuszczu, ale przechowywana w normalnych warunkach ma naturalny i bardzo delikatny posmak goryczki. Jeżeli chcemy go zlikwidować, wystarczy przepłukać ziarna w gorącej wodzie, a gdy wyschną podprażyć na patelni. Złe warunki przechowywania sprawiają, że wspomniany wcześniej tłuszcz jełczeje. W takiej sytuacji kasza jaglana będzie miała wyczuwalny bardzo gorzki smak i…
Jak uprażyć kaszę jaglaną?
Prażenie kaszy jaglanej wykonuje się bardzo często tuż przed jej ugotowaniem. Wystarczy wrzucić ziarna na suchą patelnią i podgrzewać na bardzo małym ogniu. Bez natłuszczenia kasza nagrzeje się w szybkim tempie, dlatego warto co jakiś czas mieszać, aby się nie przypaliła. Ziarna będą gotowe, gdy zaczną wydzielać przyjemny orzechowy zapach. Warto pamiętać, że do prażenia…
Z czym jeść kaszę bulgur?
Walory smakowe i odżywcze sprawiają, że w kuchni zajmuje naprawdę znaczące miejsce. Kasza bulgur może stać się godną alternatywą dla odmiany gryczanej, kuskusu lub komosy ryżowej. Jest prosta w przygotowaniu, a sposobów na podanie nie da się zliczyć na palcach jednej dłoni. Tradycyjnie i smacznie będzie pasować do zwykłego codziennego posiłku. Ugotowana i lekko doprawiona…
Kasza bulgur a gluten
Kasza bulgur produkowana jest z pszenicy twardej, która zawiera gluten. Oznacza to, że osoby cierpiące na celiakię lub stosujące dietę bezglutenową są niestety zmuszone do unikania kaszy. Wyższa zawartość glutenu w kaszy bulgur może powodować silniejsze uczulenie. Zobacz też: Kasza bulgur: jaki ma indeks glikemiczny?
Czy kasza bulgur jest dietetyczna?
Kasza bulgur nie tylko cechuje się zawartością cennych składników odżywczych, ale także niską kalorycznością. Właśnie dlatego można uznać ją za produkt dietetyczny. Stwierdzenie w prosty sposób pokazują liczby, ponieważ 100 g ugotowanej kaszy zawiera tylko 83 kcal. Dzięki temu jest doskonałym dopełnieniem posiłków dla osób dorosłych, dzieci i młodzieży. Zobacz też: Jak doprawiać kaszę bulgur?
Kasza bulgur: jaki ma indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny kaszy bulgur wynosi 46. Oznacza to, że zaliczana jest do produktów ze średnim wskaźnikiem i nie powoduje bardzo gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Diabetycy bez żadnych przeszkód mogą wprowadzić kaszę bulgur w swój jadłospis. Dla przykładu warto zaznaczyć, że w 100 g ugotowanego produktu znajduje się tylko 0,10 g cukrów prostych. Zobacz…
Jak doprawiać kaszę bulgur?
Kasza bulgur jest bardzo wdzięcznym składnikiem w kuchni. Delikatny smak, który nabiera charakterystycznej formy dzięki odpowiedniemu doprawieniu, sprawia, że można wyczarować świetne danie. Chcąc nadać lekko słodkiego smaku, można dodać odrobinę cynamonu, imbiru, miodu lub zwykłego cukru. W wytrawnych posiłkach możliwości jest znacznie więcej. Tradycyjnie smak nada pieprz i sól, jeśli kasza ma być jedynie…
Co zawiera kasza bulgur?
Wywodząca się z terenów Bliskiego Wschodu kasza bulgur jest cenionym składnikiem wielu dań. Zawartość wartości odżywczych, walory smakowe i możliwości zastosowania sprawiają, że zajmuje znaczące miejsce obok ryżu i innych pszenicznych kasz. Warto skupić się na tym, co zyskujemy, wprowadzając kaszę do jadłospisu. Przede wszystkim jest bogatym źródłem błonnika i zawiera go nawet dwa razy…
Czy orzeszki piniowe są zdrowe?
Tak, są zdrowe i dowodem na to jest zawartość składników odżywczych. Znajdziemy w nich mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i błonnika. Te trzy wartości dają organizmowi ogromną dawkę energii i siły. Orzeszki piniowe są także źródłem magnezu, cynku, fosforu i żelaza. Minerały zapewniają prawidłową pracę mięśni, usprawniają pracę mózgu, wzmacniają układ odpornościowy oraz poprawiają stan…
Czy orzeszki piniowe uczulają?
Orzeszki piniowe mogą uczulać i tak jak inne orzechy są dość silnymi alergenami. Należy je wprowadzać do diety z zachowaniem ostrożności. Szczególnie powinny uważać osoby, które są uczulone na inne orzechy. Z tego powodu podając po raz pierwszy piniole dzieciom, należy obserwować ich reakcje. Zobacz też: Orzeszki piniowe i ich właściwości.
Jak uprażyć orzeszki piniowe?
Wystarczy wrzucić je na dobrze rozgrzaną patelnię, ale bez dodawania tłuszczu. Orzechy będą gotowe, gdy wyczujemy charakterystyczny i przyjemny orzechowy zapach. Prażenie trwa nie więcej niż minutę.Pinole mogą się szybko przypalić, dlatego warto od czasu do czasu je zamieszać. Prawidłowo prażone orzechy pinii powinny mieć niezmieniony kolor, ale przyjemny zapach. Prażenie orzeszków piniowych wydobywa jeszcze…
Orzechy makadamia: ile dziennie?
Mimo korzyści zdrowotnych macadamia są najbardziej kaloryczne wśród innych dostępnych orzechów. Optymalne dzienne spożycie wynosi 11-12 orzechów bez skorupki, które dostarczą do naszego organizmu 204 kcal, 21 g tłuszczu (w tym 3 g tłuszczów nasyconych) oraz 2 g białka. Zobacz też: Orzechy makadamia i ich właściwości.