Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze zapobiegają niejako “korozji” naszych komórek. To znaczy, że: pomagają walczyć ze stresem oksydacyjnym chronią komórki przed wolnymi rodnikami zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się komórek, w tym skóry i rozwojowi różnych chorób typu cukrzyca, choroby serca oraz nowotwory Skąd biorą się wolne rodniki powstają podczas nadmiernej emisji promieni ultrafioletowych (UV) oraz rentgenowskich tworzą się…
Figi tureckie i figi greckie – jakie wybrać?
Masz ochotę na suszone figi? Jeżeli zależy ci na ekologicznej produkcji, naturalnym smaku oraz wysokich walorach odżywczych, sięgnij po figi importowane z Turcji i Grecji. Dlaczego tureckie i greckie figi są najlepsze na świecie? Figi suszone warto włączyć do swojej diety nie tylko ze względów smakowych. Spożywane świeże lub suszone, są bogate w wapń, potas…
Produkty bogate w białko roślinne
Białko jest niezbędnym dla organizmu makroskładnikiem, który pełni wiele istotnych funkcji: buduje tkanki, enzymy i hormony. Od ilości spożywanego białka zależy: ogólny rozwój człowieka, a w tym wzrost jako element układu immunologicznego, białko wspiera pracę układu odpornościowego regeneracja tkanek, gojenie się ran transport składników odżywczych, białko jest transporterem tlenu (hemoglobiny), żelaza, witaminy B12, witaminy A…
Węglowodany w diecie
Węglowodany są jednym z makroskładników diety. Odpowiedni dobór nisko przetworzonej żywności, pomaga cieszyć się zdrowiem, odpowiednią dawką energii i lekkością. W artykule znajdziesz informacje kolejno na temat: Cukrów Roli węglowodanów Błonnika i jego źródeł (tabela produktów) Indeksu glikemicznego (tabela produktów) Cukry Węglowodany w żywności mają postać cukrów: prostych (oligosacharydów), które w naturze występują dość rzadko…
Fosfor w diecie
Fosfor jest jednym z makroelementów. W organizmie pełni funkcję budulcową: w większości występuje w kościach i zębach wchodzi w skład mięśni jest składnikiem mózgu i płynów ustrojowych fosfor (wraz z magnezem i potasem) stanowi zasadnicze nieorganiczne składniki komórek zużywany jest jako materiał budulcowy kości jest nośnikiem informacji genetycznych (obecny w kodzie DNA) Produkty naturalne z…
Witaminy z grupy B – ich właściwości i występowanie
Jesteś tym, co jesz. Trudno się z tym nie zgodzić. Pożywienie jest podstawowym lekarstwem. Dobra jakość jedzenia, wpływa na zdrowie i kondycję naszego ciała i ducha. Długowieczność nie zależy tylko od genów i środowiska. Jest przede wszystkim wynikiem odpowiedniej higieny życia, czyli w dużej mierze, zdrowego odżywiania. Na Okinawie, mieszkańcy dożywali wieku ponad 100 lat…
Czy fluor jest szkodliwy?
Mikroelementy, takie jak fluor, miedź czy jod, są obecne w minimalnej ilości w organizmie ludzkim. Składniki te, służą do budowy tkanek (jest to szczególnie ważny etap w rozwoju dzieci). Fluor jest składnikiem fizjologicznym ludzkiego ciała. Najwięcej tego pierwiastka występuje w kościach, zębach, włosach oraz paznokciach. Jak działają związki fluorowe Wpływają na mineralizację twardych tkanek zębowych,…
Witamina E
Witaminy nie występują samoistnie w naszym organizmie. Ale są substancjami, które poprawiają znacznie stan zdrowia, i fizycznego, i psychicznego. Witamina E, czyli d-alfa tokoferol Jej pełna nazwa brzmi może enigmatycznie, ale dzięki wiedzy możemy wybrać właściwe produkty, których obfitość witamin, zapewni nam zdrowie i wzmocnienie. Związki występujące w wit. E to tokoferole i tokotrienole. Istotne…
Witamina C
Jedzenie leczy, a już na pewno duża dawka witaminy C! Doda energii, szczyptę optymizmu i ochroni nas przed stanami osłabienia oraz zmniejszoną odpornością (wywołaną także stresem). Wybierając produkty bogate w witaminę C, pamiętajmy o tym, że ulega unieczynnieniu poprzez obróbkę termiczną (gotowanie niszczy ok. 50%-75% witaminy) Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie. Surówki i soki…
Tłuszcze w diecie
Wszystkim nam potrzebne są tłuszcze. Od naszego świadomego wyboru zależy jak będziemy się czuć. Wybierając produkty powinniśmy pamiętać, że potrzebna jest równowaga, odpowiednio dobrana ilość. Czyli ani nie za dużo, ani nie za mało tłuszczów. Lepiej przestrzegać zasad zdrowego żywienia. Przestrogą może być część społeczeństwa amerykańskiego, cierpiąca na otyłość. Jej powodem jest między innymi dobór…
Witamina K- działanie i występowanie
U ludzi witamina K powstaje w przewodzie pokarmowym przy udziale bakterii zwanych pałeczkami okrężnicy. Aby zapewnić jej odpowiednią dawkę, warto zajadać się przez cały rok zielonymi warzywami. Witamina K pełni bardzo istotne funkcje w organizmie: odgrywa istotną rolę w tworzeniu w wątrobie protrombiny, czynnika, który uczestniczy w krzepnięciu krwi zapobiega krwotokom utrzymuje optymalną pracę jelit…
Produkty bogate w jod
Jod jest pierwiastkiem, który w największej ilości występuje w morzach i oceanach. Po utlenieniu, może przedostawać się do atmosfery, a następnie poprzez opady, wchłaniać się do gleby. Produkty bogate w jod algi glony, wodorosty: wakame, kelp, kombu, nori, hijiki sól jodowana (dostępna w wielu rodzajach, także himalajska) woda jodowana ryby morskie (np. łosoś) owoce morza…