Czerwone diamenty Wschodu, czyli inaczej jagody goji posiadają nie tylko wartości odżywcze, ale również niezwykłe walory smakowe. Zanim trafią na kuchenną półkę, warto wiedzieć, w jaki sposób można ich używać. Lekko słodki smak sprawia, że są traktowane jako zwykła przekąska między posiłkami. Dla uzupełnienia smaku warto dodać je do przeróżnych koktajli. Jagody będą świetnym składnikiem…
Quinoa czy ryż?
Ryż wydaje się być obecny w kulinariach od zawsze, natomiast komosa ryżowa dopiero od niedawna podbija serca smakoszy. Zanim wybór padnie na konkretny produkt, warto wiedzieć, co obie opcje w sobie kryją.
Czy komosa ryżowa zakwasza?
Komosa ryżowa zalicza się do produktów lekko alkalizujących. Oznacza to, że ich pH mieści się w granicach 8-10 i w żaden sposób nie zakwasza organizmu.
Komosa ryżowa – czym ją przyprawiać?
Komosa ryżowa po ugotowaniu staje się idealną bazą pod przeróżne dania. Sprawdza się zarówno w kuchni słodkiej, jak i wytrawnej.
Czy komosa ryżowa uczula?
Alergie pokarmowe są dosyć częstym zagadnieniem i każdy organizm na dany produkt reaguje w inny sposób. Komosa ryżowa może uczulać, ale odnotowanych przypadków jest niewiele. Ponadto wśród właściwości zdrowotnych wyróżnia się działanie przeciwalergiczne. Warto jednak wiedzieć, że w składzie komosy zawarte są szczawiany. Ta informacja powinna być ostrzeżeniem dla osób, które w swojej diecie muszą…
Czy komosa ryżowa odchudza?
Quinoa od dawna jest jednym z ważniejszych składników, które wspierają walkę ze zbędnymi kilogramami. Zbilansowana dieta, która jest bogata w komosę ryżową, dostarcza organizmowi błonnik, węglowodany i białko.
Czy komosa ryżowa tuczy?
Komosa ryżowa nie jest tucząca. Po ugotowaniu jest bogatym źródłem białka i węglowodanów, które stanowią znaczną część dziennego zapotrzebowania na energię. W 100 g znajduje się tylko 120 kcal. Wartość jest niska, a zawartość składników odżywczych wysoka dlatego quinoa jest wdzięcznym uzupełnieniem posiłków dla organizmu. Zobacz też: Komosa ryżowa i jej właściwości.
Co daje komosa ryżowa?
Komosa ryżowa, czyli quinoa znana od najdawniejszych lat w Ameryce Południowej, dzisiaj podbija nasz świat kulinarny. Dzieje się to za sprawą jej właściwości odżywczych i zdrowotnych.
Wszystko, co warto wiedzieć o daktylach Deglet Nour z Algierii
Pochodzące z Algierii Deglet Nour są jedną z najczęstszych odmian daktyli spożywanych w całym regionie Afryki Północnej. Mają kolor bursztynu i charakteryzują się prawie półprzezroczystym miąższem oraz słodkim, orzechowym i karmelowym smakiem.
Zioła i przyprawy na obniżenie cukru
Liczba chorych na cukrzycę na całym świecie zwiększyła się czterokrotnie w przeciągu ostatnich czterdziestu lat. Obecne dane nie są już nawet alarmujące, ale wprost zatrważające – cukrzyca jest prawdziwą chorobą cywilizacyjną. Wśród ziół i przypraw znaleźć można takie ich rodzaje, które sprzyjają obniżeniu poziomu cukru we krwi. Warto włączyć je do swojej diety.
Orzechy brazylijskie – czy certyfikat BIO jest konieczny?
”Uprawa” orzechów brazylijskich w niczym nie przypomina uprawy innych rodzajów orzechów. Co w nich jest nadzwyczajnego? Brazylijskie orzechy nie są zbierane na komercyjnych plantacjach, ale bezpośrednio z puszczy amazońskiej. Czy w takiej sytuacji certyfikat BIO jest potrzebny?
Pistacje naturalne, prażone łuskane lub w skorupce – różnice
Pistacje to znakomita przekąska zarówno na imprezę, jak i w zaciszu domowym. Orzechy są prażone w celu poprawy ich smaku, aromatu i stworzenia chrupkiej konsystencji. Większość orzechów praży się bez skorupy, z wyjątkiem pistacji, które często są prażone w skorupkach. Tymczasem naturalne orzechy nie zostały po prostu poddane obróbce termicznej.