Pasta orzechowa to magazyn składników odżywczych, takich jak między innymi niacyna, kwas foliowy i witamina E. Bogata w błonnik i białko, dostarcza organizmowi energii, przygotowując go na wszelkie wyczerpujące zajęcia fizyczne.
Migdały Carmel i Nonpareil – czym się różnią?
Nonpareil i Carmel to jedne z najczęściej spotykanych na półkach sklepowych odmian migdałów kalifornijskich. Czym się wyróżniają i do jakich potraw najlepiej jest dodawać?
Pasta orzechowa a masło orzechowe – czym się różnią?
Wiele osób zastanawia się, czy masło orzechowe i pasta orzechowa to nazwa tego samego produktu spożywczego. W różnych artykułach znaleźć można bowiem odmienne podejście do oceny tych produktów spożywczych. Dlatego rozwiejemy wszelkie wątpliwości z tym związane.
Antyoksydanty w żywności – gdzie najwięcej?
Antyoksydanty to ostatnio modne hasło. Występują w wielu artykułach w prasie i internecie, ale także jako oznaczenie na opakowaniach produktów. Czym tak naprawdę są przeciwutleniacze i jakie naturalne produkty są ich najlepszym źródłem? Co to są przeciwutleniacze? Wszystkie komórki ciała są narażone na ogromne zagrożenia, od braku pożywienia po zakażenie wirusem. Innym ciągłym zagrożeniem są…
Owoce liofilizowane i suszone a składniki odżywcze
Owoce w wersji liofilizowanej są coraz popularniejszą alternatywą dla świeżych i suszonych. Jak proces liofilizacji wpływa na zawartość składników odżywczych i witamin? Czym różnią się od owoców świeżych a czym od suszonych?
Co lepsze – karob czy kakao?
Karob czy kakao? Co jest zdrowsze? Jaka jest różnica w smaku i właściwościach? Czy można je stosować zamiennie? Odpowiadamy!
Co zawierają figi suszone?
Suszone figi stanowią świetną alternatywę dla niezdrowych słodkości. Z chęcią dodawane są do codziennych posiłków podawanych na słodko i słono.
Od kiedy figi suszone dla dzieci?
Suszone figi są bogatym źródłem wapnia, błonnika, witamin z grupy B co oznacza, że pozytywnie wpływają na kości, zęby, układ odpornościowy oraz pracę przewodu pokarmowego.
Jagody goji – zalety
Jagody goji były znane w krajach Dalekiego Wschodu od najdawniejszych lat. Obecnie dzięki swoim właściwościom określane są jako superfoods
Ile jeść dziennie jagód goji?
Włączenie owoców goji do codziennego jadłospisu jest na pewno korzystne dla zdrowia. Taką zależność wykazują przeprowadzone badania. Optymalna dzienna dawka wynosi 5 – 15 g suszonych jagód.
Czy można jeść w ciąży jagody goji?
Okres ciąży to szczególny etap życia dlatego też każda kobieta dostarcza organizmowi niezbędnych składników za pomocą niezliczonej ilości składników.
Czy można podawać dzieciom jagody goji?
Jagody Goji można wprowadzić w jadłospis u 7 i 8-miesięcznych maluchów, ale w odpowiednio mniejszej dziennej dawce niż zalecana jest osobom dorosłym.