Jagody goji były znane w krajach Dalekiego Wschodu od najdawniejszych lat. Obecnie dzięki swoim właściwościom określane są jako superfoods
Ile jeść dziennie jagód goji?
Włączenie owoców goji do codziennego jadłospisu jest na pewno korzystne dla zdrowia. Taką zależność wykazują przeprowadzone badania. Optymalna dzienna dawka wynosi 5 – 15 g suszonych jagód.
Czy można jeść w ciąży jagody goji?
Okres ciąży to szczególny etap życia dlatego też każda kobieta dostarcza organizmowi niezbędnych składników za pomocą niezliczonej ilości składników.
Czy można podawać dzieciom jagody goji?
Jagody Goji można wprowadzić w jadłospis u 7 i 8-miesięcznych maluchów, ale w odpowiednio mniejszej dziennej dawce niż zalecana jest osobom dorosłym.
Jak jeść jagody goji?
Czerwone diamenty Wschodu, czyli inaczej jagody goji posiadają nie tylko wartości odżywcze, ale również niezwykłe walory smakowe. Zanim trafią na kuchenną półkę, warto wiedzieć, w jaki sposób można ich używać. Lekko słodki smak sprawia, że są traktowane jako zwykła przekąska między posiłkami. Dla uzupełnienia smaku warto dodać je do przeróżnych koktajli. Jagody będą świetnym składnikiem…
Quinoa czy ryż?
Ryż wydaje się być obecny w kulinariach od zawsze, natomiast komosa ryżowa dopiero od niedawna podbija serca smakoszy. Zanim wybór padnie na konkretny produkt, warto wiedzieć, co obie opcje w sobie kryją.
Czy komosa ryżowa zakwasza?
Komosa ryżowa zalicza się do produktów lekko alkalizujących. Oznacza to, że ich pH mieści się w granicach 8-10 i w żaden sposób nie zakwasza organizmu.
Komosa ryżowa – czym ją przyprawiać?
Komosa ryżowa po ugotowaniu staje się idealną bazą pod przeróżne dania. Sprawdza się zarówno w kuchni słodkiej, jak i wytrawnej.
Czy komosa ryżowa uczula?
Alergie pokarmowe są dosyć częstym zagadnieniem i każdy organizm na dany produkt reaguje w inny sposób. Komosa ryżowa może uczulać, ale odnotowanych przypadków jest niewiele. Ponadto wśród właściwości zdrowotnych wyróżnia się działanie przeciwalergiczne. Warto jednak wiedzieć, że w składzie komosy zawarte są szczawiany. Ta informacja powinna być ostrzeżeniem dla osób, które w swojej diecie muszą…
Czy komosa ryżowa odchudza?
Quinoa od dawna jest jednym z ważniejszych składników, które wspierają walkę ze zbędnymi kilogramami. Zbilansowana dieta, która jest bogata w komosę ryżową, dostarcza organizmowi błonnik, węglowodany i białko.
Czy komosa ryżowa tuczy?
Komosa ryżowa nie jest tucząca. Po ugotowaniu jest bogatym źródłem białka i węglowodanów, które stanowią znaczną część dziennego zapotrzebowania na energię. W 100 g znajduje się tylko 120 kcal. Wartość jest niska, a zawartość składników odżywczych wysoka dlatego quinoa jest wdzięcznym uzupełnieniem posiłków dla organizmu. Zobacz też: Komosa ryżowa i jej właściwości.
Co daje komosa ryżowa?
Komosa ryżowa, czyli quinoa znana od najdawniejszych lat w Ameryce Południowej, dzisiaj podbija nasz świat kulinarny. Dzieje się to za sprawą jej właściwości odżywczych i zdrowotnych.