Figi to wyjątkowe owoce, które od wieków cieszą się popularnością zarówno jako smaczna przekąska, jak i wartościowy składnik diety. Bogate w naturalne cukry, błonnik, witaminy oraz minerały, figi suszone są cenione za swoje liczne właściwości zdrowotne. Dzięki procesowi suszenia zyskują intensywny, słodki smak oraz przedłużoną trwałość, co czyni je doskonałym dodatkiem do różnych potraw, a także zdrową alternatywą dla słodyczy.
Cukrzyca ciążowa i dieta. Czy można jeść orzechy i suszone owoce?
Cukrzyca ciążowa jest jedną z najczęstszych dolegliwości występujących u kobiet w ciąży. Leczona jest głównie dietą. Co można jeść, mając cukrzycę ciążową?
Dlaczego warto jeść fasolę i która jest najzdrowsza? Właściwości i rodzaje.
Fasola jest jedną z najczęściej uprawianych roślin strączkowych na świecie. Ceniona jest ze względu na wysoką zawartość białka oraz witamin z grupy B (co jest bardzo ważne dla wegetarian). Czym jest fasola? Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść?
Antyrakowy superfood – 12 pokarmów, które obniżają ryzyko raka
Z roku na rok zwiększa się zachorowalność na nowotwory. Choć żaden pojedynczy produkt nie zmniejszy ryzyka zachorowania na raka, to spożywanie co najmniej kilku produktów z naszej antyrakowej listy może zmniejszyć ryzyko zachorowania nawet o 40%. Jakie produktu warto włączyć do diety, aby zapobiegać rakowi?
8 przepisów na zdrowe przekąski dla dzieci z suszonych owoców
Rodzice coraz częściej szukają zdrowych przekąsek dla swoich pociech. Suszone owoce mają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Są również zdrowszą alternatywą dla słodyczy. Jak przyrządzić zdrowe przekąski dla dzieci?
Mąka z tapioki – do czego ją stosować? Właściwości i skład.
Coraz większą popularnością w Polsce cieszą się produkty bezglutenowe, tym samym więcej osób sięga po mąki niezawierające glutenu. Jedną z nich jest mąka z tapioki. Co warto wiedzieć o tym produkcie?
Mąka owsiana – właściwości i zastosowanie
Mąka owsiana uważana jest za jeden ze zdrowszych zamienników mąki pszennej. Polecana jest nie tyko dla osób na diecie bezglutenowej, lecz również tych cierpiących na różnorodne dolegliwości m.in. z układem sercowo-naczyniowym. Jak stosować mąkę owsianą w domu?
Orzechy brazylijskie. Poznaj ich właściwości
Orzechy brazylijskie, zbierane w amazońskich lasach deszczowych, wyróżniają się wyśmienitym kremowym smakiem i wysoką zawartością selenu. Dlaczego warto je włączyć do swojej diety?
Jak często jeść orzechy włoskie?
Orzechy włoskie, bogate w cenne składniki odżywcze, mogą znacznie poprawić nasze zdrowie i samopoczucie. Spożywane regularnie, w umiarkowanych ilościach, przyczyniają się do poprawy funkcji serca, kondycji psychicznej oraz zdrowia jelit. Jak często warto powinniśmy sięgać po orzechy włoskie, aby czerpać z nich maksimum korzyści i jakie są zalecane dawki, by uniknąć ewentualnych skutków ubocznych.
Co wybrać: płatki owsiane czy orkiszowe?
Płatki owsiane są jednym z najpopularniejszych rodzajów płatków śniadaniowych. Coraz więcej osób sięga też płatki orkiszowe. Wielu zastanawia się: czy można stosować płatki orkiszowe zamiast owsianych? I które są zdrowsze? Przyjrzyjmy się i porównamy oba rodzaje płatków.
Mąka migdałowa – co z niej zrobić?
Mąka migdałowa to doskonała i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej. Jej atutem jest brak glutenu, bogactwo składników odżywczych oraz wszechstronne zastosowanie. Dowiedz się jak stosować mąkę migdałową w kuchni i na diecie keto, poznaj proporcje i sprawdzone przepisy.
Jak zrobić napar z ostropestu plamistego?
Lecznicze działanie ostropestu plamistego znane już było w starożytności. Regularnie picie naparu z tej rośliny wspomaga usuwanie z organizmu niebezpiecznych toksyn. Ostropest korzystnie wpływa m.in. na funkcjonowanie wątroby, serca i układu hormonalnego. Jak przygotować napar z ostropestu?