Nie ma wątpliwości, że nasiona chia mają wiele wartości odżywczych. Włączenie ich do diety z pewnością da pozytywne i oczekiwane rezultaty.
Nasiona chia – ile dziennie?
Maksymalna ilość nasion, którą można spożyć w ciągu dnia to około 15 gramów (czyli 3 pełne łyżeczki) nasion chia dziennie. Taka dawka chia zalecana jest do spożywania również kobietom w ciąży.
Nasiona chia – objawy przedawkowania
Warto pamiętać, że chia powinny stanowić urozmaicenie jadłospisu, a nie być jedynym spożywanym produktem. Pomimo swoich potencjalnych korzyści, nasiona chia mogą powodować poważne niepożądane reakcje, gdy są spożywane w nadmiarze.
- Nasiona są bogate w błonnik, a spożywanie zbyt dużej ilości błonnika może prowadzić do zaburzeń trawienia, zaparć lub biegunki, bólów brzucha, wzdęć i niedoborów minerałów.
- Chia absorbują duże ilości wody i mogą powodować niedrożność przełyku, stan zagrażający życiu.
- Chociaż zdarza się to rzadko, możliwa jest reakcja alergiczna na nasiona chia. Objawy alergii na nasiona chia mogą obejmować wysypkę, pokrzywkę i łzawienie oczu. Mogą również wystąpić cięższe objawy związane z alergiami pokarmowymi, w tym trudności w oddychaniu, wymioty, biegunka i obrzęk języka.
Aby uniknąć takich nieprzyjemności, najlepiej stosować się do zalecanej dawki dziennej. Przed spożyciem dobrze jest namoczyć je w wodzie, soku owocowym, koktajlu, mleku migdałowym lub innym płynie.
Zobacz również: Nasiona chia i ich właściwości.