Tradycja uprawy i konsumpcji daktyli na obszarze współczesnego Iranu sięga aż 4000 p.n.e. Obecnie Iran należy do najbardziej znanych producentów owoców daktylowca, a irańskie daktyle należą do jednych z najsmaczniejszych na świecie. Czym wyróżniają się daktyle z Iranu?
Daktyle czy figi – co wybrać? Porównanie
Figi i daktyle to owoce, które mają podobne pochodzenie i zbliżony wygląd. Przez to czasami są mylone. Jakie mają właściwości i zastosowanie w kuchni? Zobacz na porównanie obu owoców.
Pistacje irańskie – poznaj ich pyszne odmiany
Pistacje należą do jednych z najpopularniejszych produktów eksportowych Iranu. Znajdują się też w gronie najlepszych na świecie. W czym tkwi niezwykły smak i właściwości irańskich pistacji?
Sezam czarny – właściwości i zastosowanie
Czarny sezam, znany również jako kala til, jest jedną z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Jest wysoko ceniony za olej, który się z niego wytłacza. Małe nasionko jest bez wątpienia bardzo potężne, używane dla wielu korzyści prozdrowotnych i przeciwstarzeniowych.
Jak kupić dobre migdały?
Migdał uznawany jest za „króla orzechów”. Zawiera wiele cennych i wartościowych dla organizmu składników. Nie skorzystamy jednak z tych wszystkich korzyści, jeśli kupimy migdały zepsute lub złej jakości. Jak kupić dobre migdały?
Bazylia suszona i jej właściwości
Suszona bazylia, jak sama jej nazwa wskazuje, odnosi się do suszonej na słońcu świeżej bazylii. W wersji ususzonej jest ona dostępna przez cały rok i stanowi znakomitą alternatywę dla świeżego zioła. Do gotowania najczęściej używa się słodkiej bazylii, ale dostępnych jest wiele innych odmian – o nieco innych profilach smakowych.
Ziarna kolendry i ich właściwości
Aromatyczny, orzechowy smak ziaren kolendry wzbogaci smak każdej potrawy. Przyprawa zawiera również wiele cennych składników. Działa doskonale na obniżenie cukru, kłopoty z trawieniem a także wzmacnia odporność.
Estragon i jego właściwości
Estragon świeży i suszony to przyprawa o słodkim, lukrecjowym smaku i orzeźwiającym aromacie. Poza walorami smakowymi odznacza się również bogactwem składników odżywczych i przeciwutleniaczy a jego spożywanie daje organizmowi wiele korzyści.
Natka pietruszki – świeża vs suszona
Natka pietruszki to zioło, które nadaje potrawom charakterystycznego smaku i aromatu. Oprócz walorów smakowych to również skarbnica ważnych składników takich jak żelazo czy witamina C. Najchętniej jemy ją wersji świeżej, ale doskonale sprawdzi się również w suszonej. Czym różni się suszona pietruszka od pietruszki świeżej?
Aromatyczny kumin (kmin rzymski) i jego właściwości
Kumin to aromatyczna i wyrazista przyprawa, która jest składnikiem wielu egzotycznych potraw. Jakie ma właściwości kumin i jak go stosować?
Goździki i ich właściwości
Goździki to popularna przyprawa, która kojarzy nam się przede wszystkim z przygotowywaniem aromatycznych kompotów i grzanego wina. Goździki mają znacznie więcej zastosowań, a jedną z najcenniejszych jest uśmierzanie bólu zębów i gardła.
Pieprz czerwony (brazylijski) i jego właściwości
Brazylijski czerwony pieprz to przyprawa, która może stanowić interesującą alternatywę dla czarnego pieprzu. Co ciekawe, ta przyprawa z Brazylii nie ma nic wspólnego z tradycyjnym pieprzem. Skąd pochodzi i jakie ma właściwości?