Ciecierzyca to podstawowy składnik hummusu i pysznych falafeli. Stanowi świetne źródło białka i błonnika. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?
Najlepsze mąki na dietę odchudzającą
W skutecznej diecie odchudzającej ważne jest nie tylko ile, ale również co spożywamy. Poznaj 6 rodzajów mąk, które pomogą ci zrzucić zbędne kilogramy.
Kofeina w guaranie i kawie – jaki napój doda więcej energii?
Kofeina jest substancją, która pobudza centralny układ nerwowy, a tym samym dodaje energii. Chociaż kawa może być najpopularniejszym źródłem kofeiny, guarana, roślina pochodząca z amazońskich lasów deszczowych, zapewnia takie same korzyści energetyczne. Sprawdź, czy warto sięgnąć po espresso, czy guaranę w proszku!
Zdrowy popcorn – właściwości i przygotowanie
To najpopularniejsza przekąska, którą kupujemy przed seansem w kinie. Jak przygotować zdrowy popcorn i jakie ma właściwości?
Mak niebieski z Czech – dlaczego jest taki smaczny?
Pyszne makowce, kutia i posypka do różnego rodzaju wypieków – to tylko niektóre zastosowania czeskiego maku niebieskiego. Jakie właściwości ma mak z Czech i dlaczego jest tak ceniony na całym świecie?
Kawa zielona – jak działa na organizm?
Zielona kawa jest popularnym suplementem diety. Otrzymuje się ją z nieprażonych ziaren, dzięki czemu zawiera więcej kwasu chlorogenowego niż wersja palona. Jeśli chcesz zrzucić nadprogramowe kilogramy i zmniejszyć ryzyko otyłości, możesz ją pić 2-3 razy dziennie. Sprawdź, dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu.
Cząber górski – właściwości i zastosowanie
Cząber górski jest ziołem stosowanym w kuchni głównie do przyprawiania tłustych mięs. Roślina ta ma również właściwości lecznicze. Dlaczego warto stosować cząber?
Białko z pestek dyni – właściwości i zastosowanie
Białko z pestek dyni to doskonały suplement diety dla wszystkich, którzy są wzbogacić swoje menu o smaczne i pełne wartości odżywcze białko roślinne. Czym wyróżnia się białko z pestek dyni i jakie ma właściwości?
Białko konopne – właściwości, zastosowanie i dawkowanie.
Białko konopi siewnej jest doskonałą alternatywą dla białka zwierzęcego – jest dobrze przyswajalne, a także zawiera spory zestaw błonnika, minerałów i kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Mak parzony i jego zastosowanie
Mak niebieski jest tradycyjnym produktem żywnościowym stosowanym głównie w Środkowej Europie. Ceniony jest ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Dlaczego warto używać maku parzonego?
Guarana – jak działa i jak ją stosować?
Guarana (Paulinia Guarana), znana również jako, osmęta lub cierniopląt, pochodzi z północnej Brazylii i innych regionów Amazonii. Łagodzi zmęczenie, przyspiesza utratę wagi i poprawia koncentrację. Produkuje się z niej między innymi proszek, który można dodać do wody, jogurtu lub koktajlu. Sprawdź, kiedy warto po niego sięgnąć!
Jak przyrządzić herbatę z trawy cytrynowej? Właściwości i dawkowanie.
Herbata z trawy cytrynowej działa ściągająco, detoksująco i oczyszczająco. Dlaczego jeszcze warto pić herbatę z trawy cytrynowej i jak ją przyrządzić?