Utrata wagi może być bardzo trudnym zadaniem, ale jednocześnie samo schudnięcie jest bardzo satysfakcjonujące. Wymaga to dużo samokontroli, połączonej ze zdrową dietą i regularnymi ćwiczeniami. Zwiększenie przemiany materii w organizmie może również przyczynić się do zmniejszenia masy ciała. Proces ten może być wzmocniony poprzez spożywanie pokarmów, które utrzymują pełny żołądek przez dłuższy czas, takich jak suszone owoce. Oprócz zwiększenia tempa przemiany materii, suszone owoce oferują również inne korzyści zdrowotne.
Pomidory suszone (na słońcu) i ich właściwości
Pomidory suszone (na słońcu) są bardzo popularnym produktem żywnościowym. Dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości prozdrowotne?
Jedzenie orzechów a karmienie piersią
Dlatego wiele kobiet zastanawia się, czy może jeść orzechy, karmiąc piersią, ponieważ są popularnym alergenem. Czy kobiety karmiące mogą je jeść? Jakie rodzaje orzechów można jeść podczas karmienia piersią?
Mąka migdałowa – właściwości i wartości odżywcze
Mąka migdałowa to zmielone migdały. Produkt ten jest coraz częściej stosowanym w polskiej kuchni. Ma białą barwę i słodki smak. W przepisach może zastąpić tradycyjną mąkę pszenną. Jakie właściwości prozdrowotne ma mąka migdałowa? Dlaczego warto ją jeść?
Jak jeść migdały?
Migdały są bardzo zdrową przekąską. Zawierają dobrze przyswajalne białko roślinne oraz witaminy i mikroelementy. Jak jeść migdały ze skórka czy bez? Co można zrobić z migdałów?
Jakie jeść orzechy w ciąży?
Orzechy zawierają wiele składników odżywczych, które są szczególnie ważne w okresie ciąży. Jak wynika z ostatnich badań, kobiety w ciąży powinny spożywać codziennie ok. 60-90 gramów orzechów w każdej postaci.
Świeża i suszona natka pietruszki – właściwości i zastosowanie
Natka pietruszki to zielony i aromatyczny dodatek do potraw, który jest skarbnicą cennych składników, szczególnie żelaza. Jakie jeszcze zalety dla organizowała spożywanie natki pietruszki świeżej i suszonej?
Jak najlepiej przechowywać daktyle?
Słodkie, karmelowe owoce palmy daktylowej dostępne są w sklepach w wielu odmianach i formach. Aby daktyle na długo zachowały świeżość i nie uległy zepsuciu, musimy zagwarantować im odpowiednie warunki przechowywania.
Gdzie trzymać daktyle, aby przez cały czas smakowały wybornie?
Suszone gruszki – właściwości i zastosowanie w kuchni
Suszone gruszki to przysmak, który stosunkowo rzadko pojawia się na naszych stołach. Tymczasem ten pyszny i słodki owoc w wersji suszonej ma do zaoferowania nie tylko wyborny smak, ale również wiele cennych wartości odżywczych. Dlaczego warto jeść suszone gruszki i gdzie je kupić?
Czy migdał to orzech?
Migdały od wieków uznawane są jako jedne z najszlachetniejszych i zdrowych przekąsek. Przez wielu migdał określany jest mianem “króla orzechów” i nie byłoby nic dziwnego, gdyby nie jeden mały, drobny szczegół. Z botanicznego punktu widzenia migdały nie są orzechami. Czym w takim razie są?
8 pomysłów na przekąski z daktyli
Daktyle to owoce, która mogą być jedzone w wielu oryginalnych formach. Jak podawać daktyle i z czym łączyć, aby uzyskać przepyszne przysmak na imprezę lub do gryzienia na co dzień?
7 szybkich przekąsek do chrupania na imprezie
Szykuje się niewielka impreza w gronie rodziny lub znajomych? Nie zapomnij o drobnych przekąskach, z których wiele łatwo jest jeść rękoma bez pomocy sztućców, a nawet bez talerzy. Oto kilka pomysłów na pyszne, bardzo szybkie w przygotowaniu, a do tego zdrowe przekąski, które usatysfakcjonują nawet najbardziej wybredne podniebienia.