Zarówno płatki owsiane, jak i orkiszowe, to klasyczne dodatki w kuchni osób dbających o swoją dietę. Są popularne ze względu na uniwersalność zastosowania oraz wielość zawartych w nich cennych składników odżywczych.
Płatki orkiszowe właściwości
Orkisz to odmiana pszenicy licząca sobie już tysiące lat. Dopiero niedawno odzyskał należną mu popularność, ze względu na swoje niskie przetworzenie i właściwości zdrowotne. Płatki orkiszowe uzyskuje się poprzez zgniecenie ziaren tego zboża. Na rynku dostępne są w wersji zwykłej, górskiej oraz błyskawicznej, najbardziej przetworzonej, ale też niewymagającej gotowania. Płatki orkiszowe wyrabia się z pszenicy, a więc zawierają one gluten. W orkiszu znaleźć można witaminy B, E, PP, A, wapń, potas, magnez, selen, fosfor. Bogactwo jego składników odżywczych przyśpiesza regenerację komórek, poprawia kondycję skóry oraz paznokci. Słynie on również z właściwości antyoksydacyjnych. Znajduje się w nim również rodanid, czyli substancja będąca naturalnym antybiotykiem. Z tego powodu orkisz wykazuje właściwości przeciwbakteryjne oraz wzmacnia układ odpornościowy.
W 100 gramach płatków orkiszowych znajduje się 338 kalorii, w tym 2 gramy tłuszczów, 71 gram węglowodanów, 11 gram błonnika i 15 – białka.
Płatki owsiane właściwości
Płatki owsiane są bardzo popularne ze względu na swoją szeroką dostępność. Je również produkuje się ze zgniecionych ziaren owsa o trzech stopniach rozdrobnienia. Nie zawierają one glutenu, ale mogą one być nim skażone, dlatego trzeba uważać przy chorobach związanych z jego nietolerancją. Podstawowe właściwości płatków owsianych są bardzo zbliżone do płatków orkiszowych. Przede wszystkim wpływają one na regulacje procesów trawiennych, a dodatkowo także są korzystne w przypadku chęci obniżenia poziomu cukru we krwi. W tego rodzaju płatkach znaleźć można sporo witaminy B, żelaza, magnezu, fosforu, wapnia i potasu. Zawierają one unikalny błonnik beta-glukan, który pomaga w obniżeniu zawartości złego cholesterolu we krwi.
W 100 gramach płatków owsianych znajduje się 389 kalorii, w tym 7 gram tłuszczów, 66 gram węglowodanów, 11 gram błonnika i 17 gram białka.


Porównanie płatków owsianych i orkiszowych
Płatki owsiane są nieco bardziej kaloryczne, ale w zamian za to mają więcej białka. Oba rodzaje mają równy poziom błonnika, a to właśnie ten składnik jest najbardziej poszukiwany przez osoby pragnące się odchudzić. Wartość indeksu glikemicznego dla płatków owsianych wynosi o 5 jednostek mniej, dlatego więcej ich jedzą osoby zwracające szczególną uwagę na ten parametr.
Oba rodzaje płatków używane mogą być tak samo, do owsianek z mlekiem, jako dodatek przy pieczeniu chleba albo do ciasteczek.
Zarówno płatki owsiane, jak i orkiszowe są elementem zdrowej diety. Dobrym pomysłem jest naprzemienne po nie sięganie albo wręcz mieszanie ich na przykład w owsiance, dzięki czemu uzyskać można delikatnie orzechowy posmak. Z żadnym z nich także nie można przesadzać i poza płatkami używać również innych produktów pełnoziarnistych, takich jak na przykład kasze. Do diety warto również włączyć płatki gryczane.