Niektóre rodzaje płatków śniadaniowych zalecane są przy refluksie, ponieważ pomagają zapobiegać atakom tej choroby i łagodzą jej objawy w ciągu dnia. Jakie płatki śniadaniowe warto jeść przy refluksie?
Co to jest refluks?
Choroba refluksowa żołądka zwana jest równie refluksem żołądkowo-przełykowym polega na wstecznym zarzucaniu treści żołądkowej z powrotem do przełyku, co powoduje różne dolegliwości i powikłania.
Najczęstszymi objawami refluksu są:
- zgaga
- odbijanie się
- uczucie cofania treści pokarmowej
W niemal 50% przypadków refluks przebiega bezobjawowo i wykrywany jest podczas badania endoskopowego. Przyczyny choroby refluksowej są bardzo złożone. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne takie jak:
- nieprawidłowa dieta
- brak aktywności fizycznej
- palenie tytoniu
- nadużywanie alkoholu
Według niektórych lekarz stres oraz nieumiejętność radzenia sobie z emocjami również negatywnie wpływa na rozwój choroby. Dieta przeciwrefluksowa oraz modyfikacja stylu życia są bardzo ważnym elementem leczenia.
Jakie jedzenie na śniadanie przy refluksie?
Odpowiedni dobór produktów oraz prawidłowo zbilansowane posiłki mają bardzo duże znaczenie dla chorych na refluks. Potrawy powinny łagodzić objawy choroby. Do takich produktów zalicza się:
Alkalizujące owoce i warzywa
Są to warzywa i owoce bogate w takie składniki mineralne jak; wapń, magnez, potas i sód. Do tej grupy zaliczają się m.in. jabłka, banany, awokado, gruszki i jagody.
Imbir
Korzeń imbiru ma właściwości przeciwzapalne, ma korzystny wpływ na trawienie. Pomaga również zapobiegać refluksowi żołądka. Warto zamienić kawę i herbatę na herbatkę imbirową.
Warzywa zielone
Jeśli cierpisz na refluks, to musisz wprowadzić do diety szpinak, sałatę i jarmuż. Są to pokarmy o niskiej kwasowości i pomagają zneutralizować kwas w żołądku.
Chude mięso
Jeśli cierpisz na refluks, to zalecamy spożywanie chudego białego mięsa, np. kurczaka lub indyka lub wołowiny. Pamiętaj, że mięso powinno być pieczone, nie smażone.
Mleko roślinne
Mleko migdałowe i sojowe jest również bezpieczne dla osób cierpiących na refluks żołądkowo-jelitowy.
Nabiał
Dozwolone są produkty o niskiej zawartości tłuszczu do 2%, zsiadłe mleko, jogurty oraz jogurty owocowe. Można jeść również chudy twaróg lub półtłusty.
Które płatki śniadaniowe można jeść przy refluksie?
Osoby chorujące na refluks mogą jeść niektóre rodzaje płatków, które dzięki wysokiej zawartości błonnika mają korzystny wpływ na układ pokarmowy i pomagają zapobiegać zaparciom.
1. Płatki owsiane zwykłe
Są świetnym źródłem witamin z grupy B, PP oraz minerałów: wapnia i magnezu. Płatki owsiane ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego są polecane dla osób cierpiących na refluks.
2. Płatki orkiszowe
Orkisz jest odmianą pszenicy. Płatki orkiszowe są szczególnie polecane dla osób chorujących na refluks. Są cennym źródłem wielu składników mineralnych takich jak: cynk, miedź, selen oraz witamin A i E. Jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego.
3. Płatki jaglane
Płatki jaglane znane są ze swoich właściwości prozdrowotnych. Zawierają dobrze przyswajalne białko roślinne, witaminy z grupy B oraz składnik mineralne: cynk, krzem i miedź.
4. Kasza manna
Kasza manna jest bardzo delikatna. Zawiera witaminy z grupy B oraz potas, żelazo, magnez i jod. Zalecana jest zwłaszcza dla osób cierpiących na stany zapalne żołądka i jelit.
Jakich płatków unikać?
Osoby chorujące na refluks powinny unikać otrębów i płatków pełnoziarnistych, ponieważ mogą wzmagać dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Przepisy na smaczne dania z płatków śniadaniowych dla osób z refluksem
Płatki na śniadanie są produktem, z którego można przygotować zdrowy i pełnowartościowy posiłek, który daje energię na długi dzień.
Płatki jaglane z bananami
Pudding jaglany z brzoskwiniami jest smacznym i pożywnym daniem na śniadanie. Pomaga zachować energię na dłużej. Do przygotowania puddingu możesz użyć zarówno mleko roślinne, jak i zwykłe. Zamiast bananów możesz użyć brzoskwiń lub jabłek.
Składniki:
- 150 płatków jaglanych
- 2 średnie banany
- 2 ½ szklanki mleka
- 2 łyżeczki miodu
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej mleko. Gdy się zagotuje wsyp płatki jaglane.
- Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut.
- W międzyczasie banany umyj, obierz i pokrój na mniejsze części.
- Gdy płatki będą ugotowane, to dodaj do nich banany, miód i cynamon. Wymieszaj.
Placki z płatków owsianych
Placki z płatków są świetnym pomysłem na zdrowe, a zarazem smaczne śniadanie. Placki będą jeszcze smaczniejsze, gdy wcześniej zmielisz płatki owsiane w młynku do kawy.
Składniki:
- ¾ szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jaja wielkość M
- 1 banan
Sposób przygotowania:
- Jaja umyj, wbij do miski. Dodaj płatki owsiane i proszek do pieczenia. Wymieszaj za pomocą miksera – powinny być lekko puszyste.
- Banana umyj, obierz. Włóż do miski i rozgnieć widelcem.
- Papkę bananową przełóż do masy jajecznej. Wymieszaj. Pozostaw na około 15 min, aby płatki napęczniały.
- Po upływie tego czasu smaż placki na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.