Migdał uznawany jest za „króla orzechów”. Zawiera wiele cennych i wartościowych dla organizmu składników. Nie skorzystamy jednak z tych wszystkich korzyści, jeśli kupimy migdały zepsute lub złej jakości. Jak kupić dobre migdały?
Migdał to jeden z najpopularniejszych jadalnych przysmaków. Jemy go solo, prosto z opakowania i chętnie dodajemy do deserów, wypieków, sałatek czy lodów. Chociaż nie jest w istocie orzechem (tylko pestką migdałowca) bardzo często nazywamy go „królem orzechów”. Nic dziwnego. Dostarcza bogatych składników odżywczych, tłuszczów, błonnika, białka, magnezu i różnych ważnych dla zdrowia mikroelementów.

Ze składników odżywczych migdałów możemy jednak w pełni korzystać tylko wówczas, gdy będziemy smakować migdały dobrej jakości. Migdały, które dostępne są na rynku, mogą prezentować różne standardy, a za niską ceną zazwyczaj może stać słaby gatunkowo lub przeterminowany produktu. W tym artykule skupimy się na elementach, na jakie warto zwracać uwagę podczas kupowania migdałów.
Migdały – sprawdź kraj pochodzenia
Przy wyborze migdałów warto znać kraj, z jakiego do nas przywędrowały. W tym przypadku najlepiej stawiać na znanych producentów z określonych krajów. Wówczas mamy pewność, że migdały stamtąd importowane będą na pewno dobrej jakości. W tym momencie zdecydowana większość migdałów dostępnych na polskim rynku pochodzi z USA, ze stanu Kalifornia. Coraz więcej migdałów importowanych jest również z Australii, a na rynku pojawia się też odmiana europejska pochodząca głównie z Hiszpanii. W Kalifornii znajduje się największe zagłębie produkcyjne migdałów. Kalifornijskie migdałowe sady dostarczają niemal 80% zapotrzebowania światowego rynku i eksportują migdały do ponad 90 krajów. Działając na tak dużą skalę producenci migdałów musieli wypracować normy jakościowe, które pozwalają im na kontrolę eksportowanych produktów.
Kalifornijski przemysł migdałowy gwarantuje jakość migdałów m.in. przez dobre praktyki rolnicze i produkcyjne oraz monitorowanie środowiska/kontrolę zanieczyszczeń.


Identycznie sytuacja wygląda w Australii, gdzie przemysł związany z migdałami w ostatnim latach zyskał na dynamice. Producenci migdałów z Australii stawiają na naturalne procesy, dlatego importowane stamtąd peski migdałowca nie są poddawane chemicznej obróbce i pasteryzacji. Pod względem gatunkowym migdały kalifornijskie i australijskie mają dość podobny rodowód. Nieco inaczej na tym tle wypadają migdały hiszpańskie.
W Hiszpanii produkcja migdałów jest skoncentrowana w śródziemnomorskich regionach przybrzeżnych: Katalonii, Walencji, Balearach (Majorka), Andaluzji i Aragonii. Hiszpańskie znacznie różnią się od kalifornijskich. Mają wyższą zawartość oleju, dzięki czemu są soczyste, miękkie i mają bardziej intensywny smak. Hiszpańskie migdały poza tym są bardziej okrągłe i bardziej płaskie, zwykle znacznie droższe i trudniejsze do znalezienia w sklepie spożywczym.
Zobacz też: Migdały kalifornijskie czy australijskie?
Migdały – jaka odmiana?
Kraj pochodzenia to nie jedyny element, jaki warto brać pod uwagę w zakupie migdałów. Podobnie jak każdy gatunek owoców, migdały mają również swoje odmiany, które różnią się kształtem, wielkością a niekiedy smakiem. W samej Kalifornii uprawianych jest aż 30 odmian migdałów, a w Hiszpanii aż 100! Do najpopularniejszych odmian handlowych migdałów australijskich i kalifornijskich należą w obu przypadkach Nonpareil i Carmel. Hiszpańskie odmiany najlepszej jakości to Marcona Largueta, Planet, Communes lub Valencias i Mallorca. Oczywiście nie zawsze mamy możliwość sprawdzenia konkretnego gatunku w hipermarkecie czy sklepiku osiedlowym. Niemniej jednak w przypadku migdałów oferowanych w sklepach internetowych można już prosić się o taką informację.
Zobacz też: Migdały Carmel i Nonpareil – czym się różnią?
Kupowanie migdałów – dokładnie je obejrzyj
Wygląd migdałów ma kluczowe znaczenie, szczególnie gdy kupujemy je na bazarach lub w sklepie spożywczym, gdzie migdały sprzedawane są luzem i zazwyczaj przechowywane w mało korzystnych warunkach. Zasadniczo odradzamy zakup migdałów, które nie są w momencie zakupu spakowane i szczelnie zamknięte.


Standard jakości
Migdały mogą być importowane w różnym standardzie w zależności od cech zewnętrznych. Migdały w trakcie procesu obróbki mogą ulec zniszczeniu, odpryskom mogą też mieć defekty. Dobrej jakości migdały powinny mieć regularny kształt, nie mieć żadnych odprysków, ani żadnych plam na skórce. W przypadku migdałów kalifornijskich takie minimalne normy jakościowe określa Amerykański Departament Rolnictwa. Zgodnie z tymi wytycznymi migdały dobrej jakość określane się terminem Fancy, Extra No. 1 lub No. 1 (Supreme)
US FANCY
Najwyższy gatunek migdałów, bardzo rzadko uzyskiwany. Charakteryzuje się doskonałym wyglądem zewnętrznym. Stosowane są tam, gdzie wizualna atrakcyjność migdałów ma istotne znaczenie.
US EXTRA NO. 1
Migdały wyróżniające się nieskazitelnym kształtem i wyglądem zewnętrznym (odpryski i zadrapania stanowią nie więcej niż 5%). To standard migdałów, które są doskonałe do zastosowań spożywczych, w których bardzo ważny jest wygląd migdałów.
US NO. 1 (Supreme)
Standard migdałów najczęściej stosowany w branży spożywczej, a także do dalszego przetwarzania, takiego jak blanszowanie i prażenie. W tej klasie znajduje się więcej migdałów o podwójnych jądrach i nieregularnym kształcie, a także migdałów z drobnymi odpryskami.
Dalej znajdują się jeszcze migdały niższe gatunkowo z większą ilością defektów. Stosowane do przetworzenia (np. mielenie, krojenie w kostkę czy paski) jak US SELECT SHELLER RUN czy US STANDARD SHELLER RUN.

Forma przetworzenia
Kupując migdały, zauważysz, że są one sprzedawane w kilku różnych formach. Po pierwsze, są oferowane w skorupkach lub łuskane. Jeśli są łuskane, mogą być surowe, prażone lub blanszowane. Jeśli są surowe lub prażone, migdały będą miały skórki. Prażone migdały są równie zdrowe jak te surowe. Jeśli są z kolei blanszowane, będą bez skórek. Wśród nich wyróżniamy migdały solone, to doskonała przekąska, którą można jeść solo, prosto z opakowania. Surowe i blanszowane migdały są sprzedawane na różne sposoby – w całości, jako płatki migdałowe, w połówkach, oraz w kostce lub siekane. Oczywiście od ciebie zależy jaką formę migdałów wybierzesz, pamiętaj jednak aby zwracać uwagę na ewentualne defekty i świeżość migdałów. Jeżeli nie masz konkretnego powodu, kupuj migdały całe. Im bardziej przetworzone migdały (na przykład w kawałkach w porównaniu z niełuskanymi), tym krótszy będzie ich okres przydatności do spożycia.
Zobacz też: Migdały blanszowane – właściwości i zastosowanie


Kolor migdałów – może być fałszywy
Jednym z najczęściej obserwowanych zafałszowań jest nanoszenie na migdały barwnika w kolorze ochry. Robi się to głównie po to, aby ukryć połamane końcówki migdałów i ich niski standard.
Z taką sytuacją rzadko spotkamy się na polskim rynku, ale zdarza się gdy kupujemy migdały na targu np. w trakcie egzotycznych wakacji. Aby określić, czy migdał jest poddany ulepszeniu weź 10-15 migdałów do ręki i przetrzyj go obiema dłońmi. Jeśli na dłoniach zostanie barwnik, oznacza to, że pestki migdałowca zostały zafałszowane.
Migdały – sprawdź świeżość migdałów
Najważniejsze, aby sprawdzić czy migdały są świeże. Źle przechowywane migdały w sklepie czy magazynie mogą się szybko zepsuć. Oznaki zepsucia migdałów są takie same, jak w przypadku innych orzechów (np. orzechów laskowych).
- migdały mogą zawierać pleśń;
- mogą zostać zaatakowane przez owady;
- mogą mieć wysuszone, przebarwione jądra;
- mogą zjełczeć
Jedzenie takich zepsutych migdałów nie należy do najprzyjemniejszych doświadczeń.
Jak poznać, że migdały są zjełczałe?
- Wygląd wnętrza migdała. Aby sprawdzić jełczenie w łupinach migdałów, przekrój migdał na pół i szukaj jednolitej białej tekstury – jeśli jest żółtawy lub ma wzór plastra miodu, jest zepsuty i należy go wyrzucić.
- Zmieniony zapach. Jeśli orzechy mają gorzki, kwaśny lub podobny do farby zapach, są zjełczałe.
- Zmieniony smak. Ostry lub gorzki smak oznacza, że tłuszcze w orzechach zjełczały i należy je wyrzucić.
Przestawiliśmy kilka ważnych parametrów jakie warto brać pod uwagę przy kupowaniu migdałów. Najprostszym sposobem na kupienie dobrej jakości migdałów jest oczywiście wybranie sklepów, które korzystają ze sprawdzonych dostawców i handlują migdałami pochodzącymi z renomowanych plantacji.