Każdy alkohol wymaga odpowiedniej oprawy. Pamiętaj, że wino w zależności od smaku i koloru wymaga innych przekąsek. W tym artykule znajdziesz proste i smaczne przepisy na najpopularniejsze przekąski do wina.
Przekąski do wina pomagają zaspokoić niewielki głód oraz wydobywają smak trunku. Najpopularniejszymi z nich są deski serów i wędlin, różnorodne bakalie i grissini. Polecane przez nas przekąski przygotujesz szybko, a niektóre z nich możesz przyrządzić nawet dzień wcześniej.

1. Migdały prażone
Migdały prażone w miodzie lub z dodatkiem soli morskiej są idealną przekąską do wina na wieczór we dwoje. Oczywiście możesz zakupić gotowe migdały prażone. Jednak polecamy je wykonać samodzielnie w domu. Gdy chcesz dowiedzieć się jak uprażyć migdały na różne sposoby, to zapraszamy do lektury naszego artykułu: „Jak prażyć migdały”.

2. Mieszanka orzechów
Miks orzechów jest smaczną, zdrową i pożywną przekąską do wina. W gotowych sklepowych mieszankach najczęściej znajdują się migdały, orzechy laskowe i arachidowe oraz czasami nerkowca. Takie mieszanki są drogie i zawierają dużo soli. Dlatego jeśli chcesz zjeść smaczny i zdrowy mix orzechów, to proponujemy wykonać go samodzielnie z orzechów włoskich, orzeszków ziemnych, pistacji i migdałów. Orzechy możesz podprażyć z różnymi dodatkami zarówno na słodko, np. syropem klonowym, jak i wytrawnie – z przyprawami.

3. Grissini – chlebowe paluszki
Grissini są przekąską do wina typu finger food. Są pyszne, chrupiące i pasują niemal do wszystkich rodzajów alkoholu. Paluszki możesz podawać w duecie z szynką, serami lub pesto z suszonych pomidorów. Świetnie podkreślą smak każdego rodzaju wina. Poniżej przedstawiamy przepis na bezglutenowe włoskie grissini z mąki gryczanej.
Przepis na domowe grissini z mąki gryczanej
Składniki:
- 2 ¾ szklanki mąki gryczanej
- ¾ szklanki + 1 łyżka ciepłej, ale niegorącej wody
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 1 ¼ łyżeczki drobnoziarnistej soli kuchennej
- 1 łyżeczka cukru
- ¼ szklanki sezamu
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 190°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
- Do miski wsyp wszystkie składniki. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wyrobione ciasto podziel na 4 części. Po kolei z każdej z nich rozwałkuj placek o grubości 2,5 cm. Za pomocą noża do krojenia pizzy wytnij paski o szerokości 2 cm. Każdy z nich roluj i układaj w odstępach na blaszce.
- Paluchy posmaruj oliwą i posyp sezamem. Piecz około 10-15 minut (im ciasto jest grubsze, tym musisz paluchy dłużej piec).
- Po upieczeniu wystudź na blaszce.
4. Pesto – kremowe pesto z suszonych pomidorów, orzechów pinii i parmezanu
Kremowe pesto z suszonych pomidorów wspaniale podkreśli smak grissini lub domowego chleba. Świetnie sprawdzi się również do wypieków ślimaczków z ciasta francuskiego z dodatkiem pesto i parmezanu. Jest to idealna propozycja finger food do wina.
Przepis na domowe pesto z suszonych pomidorów
Poniżej przedstawiamy przepis na domowe pesto z suszonych pomidorów z dodatkiem chili. W wersji łagodniejszej możesz użyć papryki wędzonej. Gdy nie lubisz papryki, to możesz pominąć ten składnik. Jeśli lubisz, to oprócz parmezanu do pesto możesz dodać ser ricotta.
Składniki:
- 1 szklanka suszonych pomidorów
- ½ szklanki parmezanu
- 8 łyżek orzechów nerkowca
- ½ szklanki oleju lub oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- szczypta papryki chili
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Orzechy upraż na suchej patelni na złoty kolor. Wystudź.
- Ser zetrzyj na drobnych oczkach.
- Do blendera kielichowego wsyp suszone pomidory, czosnek, orzechy i czosnek. Miksuj pulsacyjnie przez około minutę.
- Po upływie tego czasu zblenduj i jednocześnie wlewaj cienkim strumieniem olej lub oliwę.
- Zblenduj do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw. Ponownie zblenduj.

5. Sery – deska serów
Deska serów jest klasyczną przekąską do czerwonego wina. W klasycznej odsłonie powinny się w niej znaleźć różnorodne rodzaje serów: klasyczna gouda, grana padano oraz wędzone. Są wyraziste, dlatego zalecamy podawać je z orzechami włoskimi. Gdy podajesz czerwone wytrawne wino, to radzimy posypać sery aromatycznymi przyprawami, np. papryką słodką, czy pieprzem cayenne. Świetnie sprawdzą się także aromatyczne zioła. Deskę serów możesz podać również do różowego wina. Jest ono lżejsze od czerwonego, dlatego wybieraj delikatne sery, np. z niebieską pleśnią, czy kozim serem. Do lekkich owocowych win najlepiej pasują sery brie i inne miękkie dojrzewające, które warto podać z orzechami lub suszonymi owocami. Deska serów jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Powinna być urozmaicona pod względem smaku i tekstur serów.
6. Suszone owoce
Suszone owoce są smaczną i pożywną przekąską do wina. Możesz je podawać solo lub wymieszane razem z orzechami. Naszym zdaniem do wina najlepiej pasują morele, figi i śliwki oraz daktyle. Podkreślą zwłaszcza smak win słodkich i półsłodkich. Suszone owoce dopełnią smak deski serów, wędlin czy grissini.

7. Ziarna dyni i słonecznika
Prażone pestki dyni i słonecznika są chrupiącą przekąską, która idealnie pasuje do smaku każdego wina. Oczywiście możesz zakupić gotową mieszankę prażonych ziaren w sklepie. Zalecamy, aby tę przekąskę przygotować samodzielnie na słodko (nasiona prażone w miodzie) lub na wytrawnie (z dodatkiem soli morskiej i innych przypraw). Nasiona możesz prażyć jednocześnie.
Zobacz przepisy: Przekąski na imprezę z nasionami i orzechami
Przepis na prażone pestki dyni i słonecznika na słodko
Prażone pestki dyni i słonecznika możesz przygotować kilka dni wcześniej. Jeśli nie lubisz lub nie możesz jeść miodu, to użyj syrop klonowy.
Składniki:
- 3 szklanki pestek dyni i słonecznika
- 1 białko
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli himalajskiej
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Do dużej miski wlej białko, miód, olej i sól. Wymieszaj.
- Do masy dodaj nasiona dyni i słonecznika. Dokładnie wymieszaj.
- Piecz około 15 minut, często mieszając dynię i słonecznik.