Ziele angielskie jest jedną z popularniejszych przypraw w polskiej kuchni. Dlaczego warto używać ziela angielskiego? Do jakich potraw można je stosować?
Ziele angielskie – co to jest?
Ziele angielskie jest bardzo popularną przyprawą w Polsce. Na świecie przyprawa ta występuje pod innymi nazwami: pieprz Jamajski, pieprz mirtowy czy jagody ziela angielskiego. Ziele angielskie to suszone niedojrzałe owoce drzewa Pimenta dioica, które pochodzi z zachodnich Indii, południowego Meksyku i Ameryki środkowej. Roślina ta należy do rodziny Myrtaceae. Jest wieczniezielona.
Ziele angielskie roślina zostało odkryte przez Krzysztofa Kolumba w czasie jego drugiej podróży dookoła świata. Pieprz jamajski zawdzięcza swoją obecną nazwę osadnikom europejskim osiedlającym się w Ameryce w XVII w. Smak tej przyprawy przypomina połączenie goździka, cynamonu i gałki muszkatołowej. Przyprawa ta stała się bardzo popularna na całym świecie dzięki niepowtarzalnemu smaku i wszechstronnemu zastosowaniu.
Do Europy ziele angielskie przywieźli żeglarze w XVII wieku. Początkowo przyprawa ta była droższa od kardamonu. Na angielskim dworze roślina ta była używana do konserwowania ryb i przyprawiania wołowiny.
Jak wygląda uprawa ziela angielskiego?
Największe plantacje ziela angielskiego znajdują się w Jamajce, Gwatemali i Meksyku (Jukatan) oraz w północnej części Ameryki Południowej, Indiach i Reunion. Uważa się, że najlepsze ziele angielskie pochodzi z Jamajki, Barbadosu i Kuby.
Drzewo Pimenta dioica dorasta do wysokości 12 m. Rozmnaża się przez nasiona. Występuje naturalnie w Ameryce Środkowej i Południowej. Owoce Pimenta dioica wyglądają jak jagody o wielkości grochu. Początkowo mają zielony kolor, a potem stają się brązowe. Zielone owoce zrywa się i poddaje się naturalnemu suszeniu na słońcu. Ususzone ziele angielskie przypomina wyglądem ziarenka pieprzu. Suszone ziele angielskie ma aromatyczny, korzenny smak.
Ziele angielskie w całości można długo przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. W sklepach dostępne jest również zmielone ziele angielskie, które szybko wietrzeje. Dlatego warto samodzielnie zmielić ziele angielskie.
Ziele angielskie – właściwości
Stosowanie ziela angielskiego jako przyprawy w codziennej diecie ma bardzo wiele korzyści dla zdrowia:
- wzmacnia kości – ziele angielskie jest świetnym źródłem manganu (2,943 mg w 100g), który jest niezbędny dla zdrowych kości. Niedobór tego składnika mineralnego powoduje m.in. osteoporozę i zapalenia stawów. Regularne spożywanie ziela angielskiego wzmacnia gęstość kości;
- łagodzi stany zapalne – związki zawarte w zielu angielskim zmniejszają stan zapalny w organizmie. Są pomocne w leczeniu dny moczanowej i hemoroidów;
- zmniejszają ból po urazie – związki chemiczne zawarte w tej przyprawie wykazują działanie przeciwbólowe. Dzięki temu zmniejszają ból po urazie lub w czasie rekonwalescencji chirurgicznej;
- zwiększa sprawność fizyczną i umysłową – ziele angielskie zawiera dużą ilość żelaza, które jest nośnikiem tlenu do mózgu i mięśni. Regularne spożywanie tej przyprawy zwiększa sprawność fizyczną i umysłową;
- ułatwia trawienie ciężkich potraw – ziele angielskie zawiera Eugenol związek chemiczny, który pomaga wyeliminować problemy trawienne. Dlatego warto stosować tę przyprawę do ciężkostrawnych potraw. Ziele angielskie ma również właściwości przeciwzapalne, które łagodzą skurcze jelit i ułatwiają trawienie;
- wykazuje profilaktyczne przed chorobami nowotworowymi – amerykańskie badania wykazały, że spożywanie produktów bogatych w wapń zmniejsza ryzyko wystąpienia raka okrężnicy i odbytu;
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu żołądkowo- jelitowego;
- ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne – działa głównie na bakterie żołądkowe. Wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. Chroni układ immunologiczny;
- spowalnia proces starzenia – zawiera miedź, która jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym komórki przed wolnymi rodnikami;
- wpływa na zdrowie zębów – właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i antyseptyczne wpływają na zdrowie zębów. Płukanie jamy ustnej tą przyprawą usuwa bakterie z jamy ustnej;
- pomaga w regularnym wypróżnianiu się – ziele angielskie jest bogate w błonnik pokarmowy, który zmniejsza zaparcia i pomaga w wypróżnianiu się;
- poprawia krążenie – ziele angielskie jest bogate w miedź i żelazo, które są niezbędne do poprawy krążenia krwi (zwiększają objętość czerwonych krwinek);
- neutralizuje z organizmu wolne rodniki – wolne rodniki są produktem ubocznym metabolizmu komórkowego. Jeśli pozostaną w organizmie, mogą doprowadzić do powstawania komórek nowotworowych;
- wspomaga zdrowe serce – potas zawarty w zielu angielskim wpływa pozytywnie na serce. Zwiększając przepływ krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Ziele angielskie wartość odżywcza i indeks glikemiczny
Wartość energetyczna gorczycy to 263 kcal w 100g produktu. Produkt ten zawiera mało białka 7 g w 100g i tłuszczów 8g w 100 g, w tym 2,5 g kwasów tłuszczowych nienasyconych. Ziele angielskie jest bogate w błonnik pokarmowy 21,6 g w 100g.
Ziele angielskie jest bardzo bogate w składniki mineralne: mangan, żelazo, wapń, miedź, magnez, potas, fosfor, cynk, selen i sód. Jest też świetnym źródłem wit. C, witamin z grupy B i folianów. Ziele angielskie ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być stosowane przez diabetyków i osoby cierpiące na cukrzycę typu II.
Wartości odżywcze ziela angielskiego (tabela)
Wartości odżywcze | Ziele angielskie (przyprawa) |
---|---|
Porcja | 1.90 g |
1 tsp (łyżeczka do herbaty) | |
Kalorie | 5 kcal |
Witaminy | |
Niacyna | 0.05 mg |
Witamina A | 0.51 mcg |
Witamina C | 0.70 mg |
Minerały | |
Wapń, Ca | 12.56 mg |
Miedź, Cu | 0.01 mg |
Żelazo Fe | 0.13 mg |
Magnez, Mg | 2.56 mg |
Mangan, Mn | 0.06 mg |
Fosfor, P | 2.15 mg |
Potas, K | 19.84 mg |
Selen, Se | 0.10 mcg |
Sod, Na | 1.46 mg |
Cynk, Zn | 0.02 mg |
Proteiny | |
Białko | 0.12 g |
Tłuszcze | |
Tłuszcz | 0.17 g |
Węglowodany | |
Węglowodany | 1.37 g |
Błonnik | 0.40 g |
Zastosowanie ziela angielskiego w kuchni
- Ziele angielskie jest jednym ze składników słynnej karaibskiej mieszanki przypraw „jerk”. Stosowane jest głównie do przyprawiania różnych rodzajów mięsa np. wołowiny, wieprzowiny i drobiu.
- Sprawdzi się jako przyprawa do warzyw z rodziny kapustnych np.: brukselka, kapusta. Można nim przyprawiać również warzywa korzeniowe np. burak i psiankowate (pomidor, szpinak). Świetnie sprawdzi się do przyprawiania zbóż np. ryżu, prosa, kuskusu. Zielem angielskim można przyprawiać również zupy i gulasz.
- Ziele angielskie używa się również jako dodatek do słodkich wypieków – ciasta dyniowego, owocowego. W Ameryce Południowej Indianie używali tej przyprawy do wzmocnienia smaku czekolady.
- Można je łączyć z cynamonem, goździkami i gałką muszkatołową np.: do mięs na słodko. Przyprawa ta jest często dodawana do sosów i marynat dla wzmocnienia ich smaku.
Czym można zastąpić ziele angielskie?
- Ziele angielskie można zastąpić mieszanką przypraw: ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ¾ łyżeczki mielonych goździków, 1 łyżka cynamonu i szczypta mielonego czarnego pieprzu.
- Jeśli ziele angielskie używane jest do ciasta, to można zastąpić go gałką muszkatołową i cynamonem. Przyprawę tę można zastąpić również mielonymi goździkami. Ze względu na intensywny smak goździków należy stosować połowę zalecanej porcji ziela angielskiego.
- Ziele angielskie można również zastąpić buławą, wytwarzaną z ailu (czerwona osłona nasion gałki muszkatołowej). Stosuje się proporcję 1:1.
Jakie są działanie niepożądane ze stosowania ziela angielskiego?
Nadmierne stosowanie ziela angielskiego może powodować:
- drgawki,
- nudności,
- wymioty,
- utratę apetytu,
- dolegliwości związane z żołądkiem.
Kto nie powinien stosować ziela angielskiego?
Nie zaleca się stosowania ziela angielskiego wraz z innymi lekami, ponieważ może doprowadzić to do występowania skutków ubocznych. Nie należy spożywać ziela angielskiego z innymi suplementami zawierającymi żelazo.
Nie zaleca się stosowania ziela angielskiego u osób, które:
- cierpią na choroby przewodu pokarmowego np.: wrzody dwunastnicy, refluks;
- osoby chorujące na raka lub narażone na występowanie chorób nowotworowych;
- cierpiące na alergie skórne, ponieważ ziele angielskie może nasilić ich objawy.
- Nie zaleca się stosowania ziela angielskiego u kobiet w ciąży i karmiących piersią.