Do czego pasuje ryż basmati? To ryż idealny do dań kuchni indyjskiej, czyli do aromatycznego curry, mięs duszonych, oryginalnych dań typu biryani. To oczywiście nie wszystkie jego zastosowanie. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, to zapraszamy do lektury.
Ryż basmati ma delikatnie orzechowy smak, a pachnie kwiatowo z nutą drewna wypalanego w słońcu. Cechą charakterystyczną tego produktu są długie ziarna. W przeciwieństwie do innych odmian ziarna ryżu basmati nie skleją się po ugotowaniu, lecz pozostają puszyste i delikatne. Dzięki temu świetnie podkreślają smak wielu dań. Do jakich potraw można dodać ryż basmati, aby wydobyć wszystkie nuty smakowe?
Chcesz wiedzieć więcej? Ryż basmati i jego właściwości
Sposoby serwowania ryżu basmati
Ryż basmati podkreśla smak wielu dań głównych, np. różnorodnych gulaszu (zarówno z białego, jak i czerwonego mięsa), dań z drobiu (np. potrawek i pieczonego kurczaka). Będzie idealnym dopełnieniem różnorodnych zup (zwłaszcza tych orientalnych m.in. tajska, czy curry). Ryż basmati jest uniwersalny – można go stosować zarówno do dań na wytrawnie, np. kurczak po tajsku, jak o na słodko m.in. zupa curry z mlekiem kokosowym i ryżem basmati lub deser z ryżu basmati z rodzynkami i kardamonem.
Produkty, z którymi najlepiej komponuje się ryż basmati
Ryż basmati stosowany jest głównie w kuchni orientalnej. Możesz podawać go jako dodatek zarówno w wersji czystej, jak i doprawiony curry, kurkumą czy szafranem.
Mięsa
Niemal każdy rodzaj mięsa zarówno białego, jak i czerwonego pasuje do ryżu basmati. Jednak, aby podkreślić smak warto szczególnie poddać ryż z wybranymi elementami. W przypadku mięs białych takich jak kurczak czy indyk są to: polędwiczki, pierś i udka. Z mięsem czerwonym, czyli wołowiną i wieprzowiną ryż basmati najlepiej komponuje się z takimi elementami jak: polędwica łopatka, żeberka, mielone czy mięso gulaszowe. Ryż basmati podkreśla również smak jagnięciny, szczególnie: udźca, golonka, czy mięsa gulaszowego.
Warzywa
Z ryżem basmati możesz podawać warzywa grillowane lub smażone takie jak: papryka, ziemniaki, groszek, czerwona cebula. Do tego produktu pasuje również cebula dymka, groszek, soczewica i szpinak. Ryż basmati idealnie współgra z różnym grzybami zarówno tymi występującymi w Polsce, jak i zagranicą np. mung.
Przyprawy
Ryż basmati jest uniwersalnym produktem. Dzięki temu pasuje do niego wiele różnych przypraw (zwłaszcza tych o orientalnym smaku). Dlatego do ryżu basmati dodaje się najczęściej: suszoną czerwoną paprykę (zarówno słodką, jak i chili), garam masala, szafran, kminek, kolendrę i cynamon. Do ryżu basmati pasują również „klasyczne” przyprawy takie jak czarny i biały pieprz, sól koszerna czy cukier.
Dodatki smakowe
Gdy podajesz ryż basmati możesz użyć innych dodatków, które wydobędą głębię smaku produktu. Pamiętaj, że powinny pasować do dania, które podajesz. Do ryżu basmati najlepiej pasują kwaśne owoce takie jak: cytryna, limonka, pomarańcza czy porzeczki. Smak tego produktu podkreślą również rodzynki, pistacje i migdały. Do ryżu basmati pasuje również nabiał, a w szczególności: śmietanka, masło i mleko. W przypadku tłuszczów warto wybrać olej makadamia lub rzepakowy.
Ryż basmati w kuchni indyjskiej
Ryż basmati ze względu na delikatnie orzechowy smak i kwiatowy aromat idealnie komponuje się z indyjskimi potrawami z kurczaka, ryb czy owoców można. Idealnie podkreśli również smak intensywnych sosów. Dlatego ryż basmati tak często dodawany jest do takich dań, jak: curry, pilaw, biryani, kurczaka tikka masala, czy butter chicken. Podkreśla również smak gulaszu, zup, a nawet sałatek.
Ryż basmati można podawać jako dodatek do pieczonych lub smażonych mięs, które wcześniej zostały zamarynowane w orientalnych przyprawach np. kurkumie, imbirze, garam masala, curry czy cynamonie (nadają orientalnego smaku).
Ryż basmati w kuchni indyjskiej – wskazówki dotyczące gotowania
Ryż basmati jest świetną bazą do wielu smacznych dań. Jeśli podajesz go jako dodatek do dania głównego, to podczas gotowania warto dodać takie przyprawy jak: sól, oregano, kurkuma, curry czy papryka ostra. Jako dodatek podczas gotowania ryżu basmati sprawdzi się również masło (nadaje delikatności). Gdy gotujesz ryż basmati na sposób indyjski, to bardzo ważne jest dodanie warzyw i przypraw podczas gotowania ryżu.
Techniki gotowania ryżu
Ryż basmati jest składnikiem wielu dań zarówno w kuchni orientalnej, jak i polskiej. O klasycznym gotowaniu ryżu basmati pisaliśmy tutaj. Chcemy również przybliżyć inną technikę gotowania ryżu basmati
Przygotowanie ryżu basmati po azjatycku
Sposób przygotowania:
- 1 szklanka ryżu
- 1,5 l wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
- Wodę wlej do garnka. Zagotuj.
- Wysp ryż. Gotuj przez 8 minut. Odcedź. Przelej zimną wodą.
- Na paleni rozgrzej olej, posól. Wsyp sól. Wysp ryż. Smaż na małym ogniu przez 25 minut.
Przygotowanie ryżu basmati na sposób indyjski
Sposób przygotowania:
- 1 szklanka ryżu basmati
- 1 szklanka wody przefiltrowanej
- 2 szklanki wody z kranu
- 50 g marchewki
- 50 g korzenia pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- ¾ łyżeczki curry
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki kolendry
- szczypta asafetydy
- ¼ papryczki chili
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczach.
- Ryż wsyp do garnka zalej wodą z kranu tak, aby ryż był przykryty. Przepłucz. Przecedź. Czynność powtórz.
- Odcedzony ryż zalej przefiltrowaną wodą. Dodaj przyprawy i warzywa. Przykryj, odstaw na 30 minut.
- Po upływie tego czasu postaw garnek na palnik. Włącz. Zagotuj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
Sprawdzone przepisy z zastosowaniem ryżu basmati
Poniżej przedstawiamy 4 sprawdzone przepisy na smaczne dania z ryżem basmati. Oczywiście nasze receptury możesz modyfikować, dostosowując je do swoich upodobań kulinarnych.
Pilaw z granatem
Poniżej przedstawiamy nas sprawdzony przepis na pilaw, który pachnie cynamonem i skórką pomarańczową. Dodatek grantu sprawia, że danie nie tylko pięknie się prezentuje, lecz jest również bardzo smaczne. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu, więc poradzi sobie nawet kucharz amator.
Składniki:
- 250 g ryżu basmati
- 0,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego
- 200 g marchwi
- 40 g nasion granatu
- 60 g pistacji lub orzeszków pinii
- 80 g cebuli
- 1 duża pomarańcza
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 50 g masła
Sposób przygotowania:
- Pietruszkę umyj, drobno posiekaj.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj.
- Marchew umyj, obierz. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Pomarańcze umyj, sparz. Skórkę zetrzyj, a sok wyciśnij na wyciskarce do cytrusów.
- Masło włóż do garnka. Rozpuść. Wsyp pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj przyprawy. Całość smaż do momentu zeszklenia cebuli.
- Dodaj ryż. Dokładnie wymieszaj. Wlej bulion. Zagotuj. Gotuj na małym przez 15 minut. Zdejmij z ognia. Pozostaw pod przykryciem jeszcze 10 minut.
- W międzyczasie podpraż delikatnie orzechy na suchej patelni.
- Do ryżu dodaj startą marchewkę, skórkę i sok z pomarańczy, pokrojoną zieloną pietruszkę i nasiona granatu. Wymieszaj. Dopraw do smaku. Ponownie przykryj. Odstaw na 5 minut. Podawaj.
Kedgeree z krewetkami
Kedgeree jest szybki i łatwym daniem. Jest to idealna propozycja dla osób, które chcą zjeść orientalne danie, a nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie. Jest to świetna propozycja np. na romantyczną kolację we dwoje.
Składniki:
- 150 g ryżu basmati
- 300 ml bulionu
- 200 g świeżych krewetek
- 2 jaja
- 2 łyżeczki sosu madras curry
- 4 cebulki szalotki
- ¼ pęczka zielonej pietruszki
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Krewetki umyj, obierz i ugotuj.
- Szalotkę obierz, pokrój w drobną kostkę.
- Pietruszkę umyj, drobno posiekaj.
- Jaja ugotuj. Pokrój na ćwiartki.
- Ryż wypłucz. Przecedź.
- Masło rozpuść. Dodaj szalotkę i sos. Wsyp ryż. Wymieszaj. Zalej bulionem. Przykryj. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- Ryż wyłącz. Dodaj krewetki. Dopraw. Wymieszaj.
- Przełóż na talerz. Posyp zieloną pietruszką i rozłóż jaja.
Kurczak z ryżem migdałowo-kolendrowym
Jest to idealna propozycja zarówno na wykwintny orientalny obiad, jak i romantyczną kolację we dwoje. Propozycja na pewno przypadnie do gustu wielu łasuchom. Zamiast jogurtu naturalnego możesz użyć jogurt kokosowy.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 150 g ryżu basmati
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka sosu madras curry
- 350 ml bulionu
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki masła
- ½ łyżeczki kolendry
Sposób przygotowania:
- Jogurt naturalny przelej do miski. Dodaj sos. Wymieszaj.
- Mięso umyj. Pokrój na paski o szerokość 2 cm. Włóż je do marynaty z jogurtu. Wymieszaj. Odstaw na 30 minut.
- Cebulę obierz. Pokrój w piórka.
- Na patelni rozpuść masło. Dodaj cebulkę, przyprawy, wymieszaj. Dodaj bulion. Zagotuj. Wsyp ryż. Gotuj do chwili, aż ryż nie wchłonie bulionu.
- Mięso usmaż na patelni grillowej.
- Do ryżu dodaj kolendrę i migdały. Wymieszaj.
- Przełóż na półmisek. Na wierzchu ułóż grillowane mięso.
Sałatka ryżowa
Sałatka ryżowa jest smaczna i tania. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do tzw. zimnej płyty lub jako zdrowe 2 śniadanie do pracy. Oczywiście w sezonie letnim warto warzywa z puszki zamienić na świeże pełnowartościowe produkty.
Składniki:
- 200 g ryżu basmati
- 3 szklanki wody
- 100 g czarnych oliwek
- 1 mała papryka czerwona
- ½ słoika suszonych pomidorów
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- pęczek zielonej pietruszki
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- 1 ząbek czosnku
- ½ soku z cytryny
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ryż wsyp na sitko. Opłucz pod bieżącą wodą.
- Ryż wsyp do garnka. Wlej wodę. Przykryj. Zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 8 minut. Po upływie tego czasu wyłącz. Odkryj garnek. Spulchnij ziarna widelcem.
- Zieloną pietruszkę umyj i drobno posiekaj.
- Suszone pomidory odsącz z zalewy, pokrój.
- Oliwki odsącz i pokrój na plasterki.
- Paprykę umyj. Usuń gniazdo nasienne. Pokrój na cienkie paseczki.
- Fasolę przepłucz na sicie.
- Oliwę z oliwek, ocet, sok z cytryny, przyprawy i czosnek wymieszaj. Odstaw na godzinę.
- Ugotowany i ostudzony ryż przesyp do miski. Dodaj fasolę, kukurydzę, pokrojona paprykę, suszone pomidory, oliwki i zieloną pietruszką. Polej sosem. Wymieszaj. Odstaw na około 30 minut.