Witaminy nie występują samoistnie w naszym organizmie. Ale są substancjami, które poprawiają znacznie stan zdrowia, i fizycznego, i psychicznego.
Witamina E, czyli d-alfa tokoferol
Jej pełna nazwa brzmi może enigmatycznie, ale dzięki wiedzy możemy wybrać właściwe produkty, których obfitość witamin, zapewni nam zdrowie i wzmocnienie.
Związki występujące w wit. E to tokoferole i tokotrienole. Istotne aby to wiedzieć, bo właśnie one pełnią funkcję witaminową w jedzeniu lub w suplementach.
Za co odpowiada witamina E:
- chroni serce i tętnice
- działa antyoksydacyjne, czyli neutralizuje szkodliwe dla naszych komórek elementy metabolizmu
- wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i daje nam lepszą odporność (podobnie jak np. wit. C)
- znajduje zastosowanie w leczeniu układów krążenia oraz w nowotworach (duże dawki oraz intensywne kuracje witaminą, pomagają spowolnić rozrost nowotworu i wzmacniają osłabiony organizm)
- reguluje ciśnienie oraz poziomu cholesterolu oraz przeciwdziała odkładaniu się złego cholesterolu, LDL, w tkankach (co jest związane z jakością tłuszczy jakie spożywamy)
- zapobiega zakrzepom, bo utrzymuje krew w odpowiedniej konsystencji
- odpowiednia ilość pozwala mięśniom zachować siłę i odpowiedni kształt
- łagodzi różnego pochodzenia stany zapalne, nawet rzadko występującej gangrenie
- przedłuża życie erytrocytów, czyli czerwonych krwinek
Naturalne produkty bogate w witaminę E:
- olej z kiełków pszenicy, zarodki pszenne (działają odwrotnie do przetworzonych produktów z wysoką zawartością węglowodanów)
- ziarna słonecznika (śmiało można uznać je za superfood, bo posiadają moc witamin)
- pestki dyni
- migdały, olej z migdałów oraz mleko migdałowe (przepis poniżej)
- orzechy i ziarna oraz oleje nierafinowane z orzechów (pamiętaj, że prażenie i gotowanie ziaren i orzechów, niszczy zawartość witamin)
- zielone warzywa:
- jarmuż
- sałata
- cykoria
- brokuł
- szpinak
- botwinka
- oliwa z oliwek
- pomidory suszone na słońcu (także przecier)
- maliny i jeżyny
- borówki
- papryka czerwona
Przepis na domowe mleko migdałowe
- Namocz migdały na noc, lub lepiej na 24h. Po tym czasie odcedź je i przepłucz. Dodaj do nich wodę, szczyptę soli (himalajska będzie zdrowsza, niż jodowana), stewii lub innego środka słodzącego oraz szczyptę wanilii. Wszystkie składniki zmiksuj, najlepiej w blenderze kielichowym. Zmiksowane mleko przecedź przez gazę lub sito o bardzo małych oczkach. Trzymaj w lodówce ok. 3 dni.
Takie mleko nadaje się do picia bezpośrednio, do kawy (jest pyszne z mrożoną), shaków, owsianek, sosów i wypieków.
Witamina E – działanie na skórę
Witamina E, oprócz wpływu na nasz organizm od wewnątrz, niezwykle dobrze radzi sobie z naszą warstwą zewnętrzną, czyli skórą. Oto efekty stosowania wit. E w pielęgnacji skóry (w postaci maści, kremów lub ampułek):
- wpływa na przyswajanie tlenu przez komórki (tzw. oddychanie wewnątrzustrojowe)
- leczy oparzenia, łagodzi ból przyspieszając gojenie
- pozwala “rozpuścić” i zmniejszyć widoczność blizn oraz rozstępów
- działa przeciwko zapaleniom i chorobom skóry
- w towarzystwie wit. A i F oraz np. pantenolu, wzmacnia swoje działanie na gojenie się i nawilżanie skóry
- regeneruje naskórek nawet u osób z alergiami skórnymi
- pomaga leczyć skórę z łojotokiem, trądzikiem i zanieczyszczeniami
- poprawia ukrwienie skóry i wzmacnia tkankę łączną
UWAGA
Rafinowane ziarna zbóż zmniejszają wchłanianie i pozbawiają organizm wit. E. Rafinowane węglowodany (np. zbyt duża ilość pieczywa) zużywają zapasy wit. E. Aby temu zapobiec, poleca się stosowanie nierafinowanego tłuszczu z kiełków pszenicy oraz młodych pędów.
Palacze tytoniu są bardziej narażeni na degradację witaminy e, a także utratę innych cennych witamin i minerałów. |
Suplementacja
Jeżeli suplementujesz wit. E wybieraj COMPLEX, czyli mieszankę tokoferoli i tokotrienoli.
Dana firma powinna umieścić na opakowaniu informację o składzie albo pochodzeniu danej cząstki. Dawka wit. E zależy od zawartości tokoferoli i tokotrienoli w mg. Należy uważać, aby nie przesadzać z zalecaną dawką.
Niedobory witaminy E mogą być związane z:
- problemem płodności u kobiet (jest to jeden z czynników, ponieważ witamina E bierze udział w procesach rozrodczych)
- problemem z oddychaniem wewnątrzustrojowym
- niekontrolowanym sikaniem u małych dzieci
- skurczami mięśni i ich niewytrzymałością
- problemami skórnymi, np. plamami, szczególnie u ludzi starszych