• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Kasza gryczana: przeciwwskazania

Kasza gryczana: przeciwwskazania

Mimo tego, że kasza jest bogatym nośnikiem wielu składników odżywczych, nie każdy może cieszyć się ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Częste pytania / Suszona żurawina czy rodzynki?

20 kwietnia 2019

Suszona żurawina czy rodzynki?

Spis treści pokaż
1. Rodzynki
2. Żurawina
3. Porównanie suszonej żurawiny i rodzynek
4. Rezultat
5. Suszona żurawina vs rodzynki

Suszone owoce to doskonały pomysł na przekąskę, kiedy zgłodniejesz w ciągu dnia. Rodzynki i suszona żurawina są łatwo dostępne, bardzo smaczne i dodatkowo są one również doskonałym źródłem dodatkowych substancji odżywczych. Które owoce lepiej wybrać?

Rodzynki

Rodzynki są świetnym źródłem węglowodanów, niezbędnych w zbilansowanej diecie. Dodatkowo są to węglowodany złożone, które dodają energii na dłużej. Poza tym produkt ten jest bogaty w błonnik, niezbędny do prawidłowej perystaltyki jelit. Niska zawartość sodu to dodatkowy atut. Zdecydowanie najlepszą opcją są rodzynki sułtańskie niesiarkowane, które nie zawierają w sobie konserwantu w postaci dwutlenku siarki. Popularne są również większe, bezsiarkowe rodzynki thompson. Do rodzynek o dużych rozmiarach zaliczamy również rodzynki golden jumbo, które charakteryzują się złocistym kolorem. Rodzynki Malayer to odmiana drobnych i słodkich sułtanek o ciemnobrązowej skórce.

Zobacz też: Rodzynki i ich właściwości.

Żurawina

Żurawina w swoim składzie posiada kwas benzoesowy, który jest naturalnym konserwantem. Istotna jest jej zawartość witaminy B i C oraz minerałów, takich jak magnez, fosfor i żelazo, chociaż więcej ich w swoim składzie mają rodzynki. Suszona żurawina sprawdza się jako źródło proantycyjanidów. To nazwa związków chemicznych, których zadaniem jest ochrona przed przywieraniem bakterii Escherichia coli do ścianek nabłonkowych układu moczowego. Dlatego chronią one układ moczowy przed zakażeniem.

Zobacz też: Dlaczego żurawina pozytywnie wpływa na drogi moczowe?


Opakowanie Go4Taste

Żurawina suszona całojagodowa Ocean Spray - 1kg – cena : 31,00 zł

Kup żurawina suszona sklep go4taste

Porównanie suszonej żurawiny i rodzynek

Dla tej samej wielkości porcji suszona żurawina ma mniej kalorii, mniej węglowodanów i nieco więcej błonnika niż rodzynki. Jednocześnie rodzynki nie zawierają dodatku cukru, podczas gdy żurawina jest nim wzbogacona. 

suszona żurawina na drewnianej łyżce i rozsypana na drewnianym stole
Suszona żurawina

Rodzynki mają dużą ilość potasu, a żurawina ma go bardzo mało. Świeże owoce są na ogół dobrym źródłem potasu, ale w przypadku żurawiny przetwarzanie usuwa z niej znaczną część tego minerału. Rodzynki przewyższają swoich suszonych rywali pod względem zawartości wapnia oraz żelaza, oferując go ponad dwukrotnie więcej. Taka sama sytuacja dotyczy magnezu pomagającego chronić serce i regulującego ciśnienie krwi. Rodzynki zawierają także kwas foliowy, potrzebny do prawidłowego funkcjonowania komórek, a suszona żurawina nie ma go w swoim składzie w ogóle.

Wykazano, że zarówno rodzynki, jak i suszona żurawina mają wysoki poziom ORAC, będący miarą aktywności antyoksydacyjnej. Nie jest to zaskakujące, ponieważ owoce, zarówno świeże, jak i suszone, mają składniki odżywcze, które wykazują aktywność przeciwutleniającą. Jednak niektóre z tych składników odżywczych, a także witaminy i minerały mogą zostać zniszczone lub utracone podczas przetwarzania na suszone owoce. Dlatego ważne jest, aby wybrać suszone owoce, które uzyskiwane są w naturalnym procesie, a nie przetwarzane.

Oba produkty mają niską zawartość białka, jednak rodzynki posiadają go znacznie więcej (1,2 grama w porównaniu do 0,03 grama). Suszone owoce także niemal nie posiadają tłuszczu.

złote suszone rodzynki w misce, na drewnianej łyżce i rozsypane na stole
Rodzynki

Rezultat

Rodzynki są nieco lepszym wyborem na co dzień, ponieważ oferują dużą ilość potasu i nie zawierają cukru. Praktycznie rzecz biorąc, zarówno rodzynki, jak i żurawina bez cukru mogą być częścią diety składającej się z minimalnie przetworzonej żywności. Ze względu na wysoką zawartość cukru, przy jednoczesnym bogactwie składników odżywczych, mogą być satysfakcjonującą alternatywą dla słodyczy. Suszone są również trwalsze przy przechowywaniu i dlatego stanowią atrakcyjny wybór przekąsek do biura lub szkoły.


Opakowanie Go4Taste

Rodzynki sułtańskie, bez siarki - 1kg – cena : 20,00 zł

Kup rodzynki sułtanki bez siarki sklep go4taste

Suszona żurawina vs rodzynki

Wartość energetyczna

100 gRodzynki – 299 kcalŻurawina – 308 kcal
Węglowodany: 79.32 g82.8 g
Tłuszcze:0.25 g1.09 g
Białko:3.3 g0.17 g
Błonnik:4.5 g5.3 g

Witaminy

100 gRodzynkiŻurawina
Witamina C:2.3 mg0.2 mg
Witamina E:0.12 mg2.1 mg
Witamina B1:0.106 mg0.013 mg
Witamina B2:0.125 mg0.028 mg
Witamina B3:0.766 mg0.548 mg
Witamina B6:0.174 mg0.038 mg
Witamina K:0.004 mg0.008 mg

Składniki mineralne

100 gRodzynkiŻurawina
Potas:744 mg49 mg
Magnez:36 mg4 mg
Wapń:62 mg9 mg
Żelazo:1.79 mg0.39 mg
Fosfor:3.5 mg7.6 mg
Sód:26 mg5 mg
Cynk:3.5 mg7.6 mg

Powiązane wpisy

W kategorii:Częste pytania, Owoce suszone

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Żurawina suszona całojagodowa Ocean Spray - 1kg
Żurawina suszona całojagodowa Ocean Spray - 1kg
31,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.