Soczyste i rozpływające się w ustach brzoskwinie są nie tylko smaczne, ale oferują również wiele wartości odżywczych cennych dla naszego organizmu. Dlaczego warto włączyć brzoskwinie do regularnej diety i co oferują dla naszego zdrowia?
Jakie mąki w diecie ketogenicznej? 15 najlepszych mąk do wypieków i gotowania
Jednym z największych wyzwań w zakresie przygotowywania potraw i wypieków w diecie ketogenicznej jest znalezienie alternatywnej mąki o niskiej zawartości węglowodanów. Jakie mąki można stosować w diecie keto?
Dlaczego suszona żurawina jest słodka?
Suszona żurawina, popularna jako zdrowa przekąska, różni się smakiem od kwaśnej świeżej wersji. Dlaczego żurawina po suszeniu staja się słodka i czy taką słodką żurawiną może jeść diabetyk?
Suszona żurawina – właściwości i zastosowanie
Suszona żurawina to słodki, pyszny i wartościowy przysmak, który warto włączyć do swojej diety. Jakie korzyści dla organizmu daje regularne spożywanie suszonej żurawiny?
Żurawina na drogi moczowe – jak ją stosować?
Żurawina od dawna jest ceniona za swoje prozdrowotne właściwości, zwłaszcza w kontekście profilaktyki infekcji dróg moczowych. Okazuje się, że regularne spożywanie żurawiny może nie tylko zmniejszyć ryzyko nawrotów infekcji, ale również wspomagać zdrowie układu moczowego. Dowiedz się, jak żurawina wpływa na drogi moczowe i jak włączyć ją do swojej diety.
Wszystko co warto wiedzieć o kuskusie perłowym – skład, właściwości i zastosowanie
Na półkach sklepowych obok klasycznego, drobnego kuskusu kuskus o większych ziarnach, nazywany kuskusem perłowym. Czym różni się zwykły kuskus od kuskusu perłowego i jakie może przynieść korzyści dla naszego organizmu? Oto komplet informacji o kuskusie perłowym.
Dlaczego warto jeść jeżyny liofilizowane? Skład i właściwości
Jeżyny przez wielu uznawane są obok jabłek za polski owoc narodowy. Mianem tego owocu określa się, aż 700 gatunków roślin – wiele z nich to dziko rosnące leśne odmiany. Czym są jeżyny? Dlaczego uznawane są za superfood?
Czy migdały są dobre na odchudzanie?
Według badań migdały mogą pomóc zrzucić niechciane kilogramy, szczególnie w okolicy brzucha. Badacze odkryli, że osoby na diecie bogatej w migdały straciły na wadze więcej niż osoby na diecie wysokowęglowodanowej zawierające taką samą liczbę kalorii.
Jak często można jeść migdały?
Migdały są bardzo zdrowe, są również bogate w tłuszcze i kalorie. Spożywane w określonych ilościach dają wiele korzyści dla organizmu. Jak jest rekomendowana dawka migdałów i czy można je jeść codzienne? Odpowiadamy na pytania.
Dlaczego migdały są zdrowe?
Migdały potocznie nazywane są królami orzechów. Nie bez powodu należą do jednych z najzdrowszych i najbardziej wartościowych produktów żywnościowych na świecie (tzw. superfoods). Jedzenie migdałów ma nieocenione właściwości dla naszego zdrowia. Czy migdały mogą być szkodliwe? Rozwiewamy wątpliwości.
Jak jeść śliwki suszone?
Suszone śliwki są bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Ich słodkawy smak powoduje, że trafiają w kulinarne gusta wielu osób. Dzienne spożycie tych owoców powinno być uzależnione od indywidualnej aktywności fizycznej i sposobu odżywiania.
Śliwki suszone kalifornijskie i ich właściwości
Śliwki suszone to produkt otrzymywany w wyniku wysuszenia owoców śliwy, szczególnie odmiany węgierka. Zaliczane są one do grona bakalii. Prawdopodobnie suszone śliwki pochodzą z rejonu Morza Kaspijskiego, skąd wywodzi się także samo drzewo śliwy. Suszenie było sposobem na przedłużenie trwałości owoców.