• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi panel boczny

O surowcach

  • Częste pytania
  • Porady o cukrze
  • Porady o herbatach
  • Porady o kaszach
  • Porady o kawie
  • Porady o mąkach
  • Porady o miodach i syropach
  • Porady o olejach
  • Porady o orzechach
  • Porady o owocach liofilizowanych
  • Porady o owocach suszonych
  • Porady o pestkach i nasionach
  • Porady o przyprawach
  • Porady o ryżu
  • Porady o superfoods
  • Porady o suplementach diety
  • Porady o witaminach i minerałach

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Jak powstaje miód?

Miód to jedna z najbardziej wartościowych i pożywnych substancji. Wytwarzany jest dzięki ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Blog / Częste pytania / Migdały: gdzie rosną?

31 grudnia 2022

Migdały: gdzie rosną?

Spis treści pokaż
1. Na czym rosną migdały?
2. Gdzie rosną migdały?
3. Migdały – jak rosną?
Zbliżenie na drewnianą łyżkę z migdałami, w tle migdały

Na czym rosną migdały?

Migdały rosną na drzewie o nazwie Migdałowiec pospolity, zwyczajny (Prunus dulcis (Mill.) D.A.Webb ). To roślina wieloletnia z rodziny różowatych, z której pochodzą też brzoskwinie, wiśnie, śliwki i morele.

Gdzie rosną migdały?

Drzewa migdałowe najlepiej rosną w klimatach o łagodnej, mokrej zimie i ciepłym, suchym lecie. Migdałowiec wywodzi się z Azji Środkowej i Mniejszej. Obecnie drzewa migdałowe znaleźć można w Europie (Hiszpania, Portugalia, Francja, Chorwacja, Macedonia, Serbia, Włochy, Bułgaria, Szwajcaria), Afryce (Maroko, Libia, Tunezja, Wyspy Kanaryjskie), Azji (Cypr, Iran, Turcja, Jordania) i w USA (Kalifornia). Z tego ostatniego pochodzi większość migdałów sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych i innych częściach świata.

Więcej na ten temat przeczytać można w tekście Migdały właściwości.

Migdały – jak rosną?

Migdał wbrew potocznej opinii nie jest orzechem. Prawdziwe orzechy, podobnie jak orzechy laskowe i kasztany, to owoce drzewa orzechowego. Migdały są tylko nasieniem owocu, który nazywany jest pestką.

Kwiaty migdałowca pospolitego

Na początku roku na drzewach migdałowca tworzą się pąki, które na przełomie lutego i marca pękają, tworząc piękne białe i jasnoróżowe kwiaty. Migdałowce zapylane są przez pszczoły. Na plantacjach komercyjnych np. w USA pszczoły przywożone są wraz z ulami specjalnie przez pszczelarzy. Pszczoły zbierają w sadzie pyłki i nektar. Przechodząc z drzewa na drzewo, po drodze zapylają kwiaty migdałów.
Do czerwca ziarna migdałów dojrzewają i osiągają pełny rozmiar, a skorupa twardnieje wokół nich.
W lipcu łupiny migdałów pękają, odsłaniając skorupkę migdałów pozwalając jej i jądru wyschnąć. Krótko przed zbiorem łuski zmieniają kolor na słomkowożółty i całkowicie się otwierają.

Migdały na gałęzi

Owoce migdałów składają się z czterech warstw: jądra, środkowej skorupy, zewnętrznej zielonej skorupy lub łupiny migdałów i cienkiej skórzastej warstwy zwanej brązową skórką lub nasiennej.

Zbiory migdałów zazwyczaj zaczynają się w sierpniu i trwają aż do października. Migdały strząsane są z drzewa za pomocą specjalnych maszyn. Przeciętne zdrowe i dojrzałe drzewo migdałowe może wyprodukować 23-30 kg orzechów.


Opakowanie Go4Taste

Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil – cena : 46,00 zł

Kup migdały kalifornijskie

Powiązane wpisy

W kategorii:Częste pytania

Pierwszy panel boczny

Promowany produkt

Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil
Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil
46,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.