Soda oczyszczona jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych w polskich domach. Dlaczego warto ją stosować? Jakie ma właściwości?
Herbata z rumianku i jej właściwości
Rumianek jest jednym z popularniejszych ziół w Polsce. Jakie właściwości lecznicze ma herbata z rumianku? Na jakie dolegliwości pomaga?
Herbata pu-erh i jej właściwości
Herbata pu-erh ma specyficzny, nieco ziemisty, ale przy tym głęboki smak. Jej właściwości zdrowotne sprawiają, że ma ona naprawdę wielu zwolenników. Tradycyjny sposób wyrobu powoduje, że smakuje wybornie!
Herbata Ginkgo biloba i jej właściwości
Ginkgo biloba jest drzewem cenionym przez miłośników medycyny naturalnej. Ma bardzo wiele prozdrowotnych właściwości. Czym jest Ginkgo biloba? Dlaczego warto pić herbatę z miłorzębu japońskiego?
Ryż brązowy i jego właściwości
Brązowy ryż pod wieloma względem przewyższa ryż biały. Jakie zalety dla zdrowia ma spożywanie brązowego ryżu? Czy brązowy ryż jest zdrowy?
Kolor papryki ma znaczenie. Co to jest ASTA?
Papryka w proszku jest jedną z popularniejszych przypraw. Dlaczego kolor papryki ma znaczenie? Czym jest ASTA?
Jak gotować kuskus?
Kuskus to popularny składnik kuchni arabskiej. Te pyszne, drobne kulki mają bardzo wszechstronne zastosowanie. Sprawdza się jako dodatek do sałatek, zup czy sosów. Jak przygotować i ugotować kuskus?
Kuskus – właściwości i zastosowanie
Większość kucharzy wie, że kasza kuskus jest podstawą kuchni w Afryce Północnej, ale niewielu zdaje sobie sprawę z tego, jak wszechstronny może być ten produkt. Choć początkowo znany był głównie jako tradycyjny składnik w daniach kuchni marokańskiej, algierskiej czy tunezyjskiej, obecnie kuskus zyskuje popularność na całym świecie. Jego wyjątkowa struktura i krótki czas przygotowania sprawiają, że stanowi doskonałą bazę do różnorodnych potraw, od sałatek i przystawek po dania główne. Poznaj właściwości odżywcze kuskusu i jego zastosowanie w kuchni, aby wzbogacić swoje menu o ten pyszny, a jednocześnie niezwykle pożywny składnik.
Herbata z pokrzywy i jej właściwości
Pokrzywa jest jednym z popularniejszych roślin dostępnych na całym świecie. Od wieków znane są jej właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto pić herbatę z pokrzywy?
Jak ugotować kaszę bulgur?
Kasza bulgur to popularny składnik kuchni Bliskiego Wschodu. Wykorzystywana jest w przepisach na tabbouleh, pilawy czy dodatek do zup. Jak ją przygotować? Poznaj najlepsze sposoby na przygotowanie kaszy bulgur.
Komosa ryżowa biała, czy czerwona?
Biała i czerwona to dwie najpopularniejsze odmiany komosy ryżowej. Zagłębiając się w zawartość składników odżywczych, można zauważyć, że czerwona plasuje się odrobinę wyżej niż biała.
Kiedy niemowlakowi można dać amarantus?
Amarantus jest ważnym składnikiem w diecie niemowlaków. Szarłat niemowlakom można podawać od 6 miesiąca życia, czyli stosunkowo wcześnie. Niektóre źródła podają jednak, że odpowiedniejszy jest okres 7-9 miesięcy.