Jak gotować szarłat? Czy należy go moczyć przed gotowaniem? Poznaj najlepsze sposoby na przygotowanie tego zboża.
Kminek i jego właściwości
Kminek to przyprawa o wyrazistym aromacie i smaku, który ma wielu zwolenników i przeciwników. Nie można mu jednak odmówić właściwości zdrowotnych. Dlatego warto dowiedzieć się o nim czegoś więcej.
Deklarowanie glutenu i alergenów na etykietach produktów
Jak należy oznaczać zawartość glutenu i alergenów w produktach? Jakie informacje powinny się znaleźć na etykietach i co one w praktyce oznaczają?
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie
Od wieków znane są właściwości lecznicze babki jajowatej. Do tych celów wykorzystywane były głównie nasiona i łuski. Dlaczego warto stosować tę roślinę? Jak jej używać?
Czy jagody goji odchudzają?
Decydując się na odchudzanie, koniecznie trzeba zadbać o odpowiednią dietę. Dostarczając tylko wartościowe składniki, zapewniamy organizmowi dawkę energii, która nie odkłada złogów i nie powoduje tycia.
Suszone wiśnie i ich właściwości
Wiśnie są jednym popularniejszych owoców na całym świecie. Wiśnie suszone mają bardzo wiele cennych składników odżywczych. Dlaczego warto jeść suszone wiśnie?
Jabłczan magnezu – jak działa? Właściwości i przyswajalność
Magnez to minerał, który ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania organizmu. Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, dba o mocne kości i stały rytm pracy serca. Jego niedobory są bardzo niekorzystne. Pomimo że występuje naturalnie w wielu rodzajach produktów spożywczych, zbyt niska jego podaż do organizmu pogłębia się z uwagi na coraz częstsze sięganie po przetworzone produkty. W jaki sposób suplementować magnez i co to jest jabłczan magnezu?
Orzechy włoskie – właściwości i zastosowanie
Orzechy włoskie to pyszny i wartościowy dodatek do diety. Smakują wybornie a przy tym zawierają wiele cennych składników w tym przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?
Owoce kandyzowane – jak jeść?
Owoce kandyzowane używane są głównie do słodkich wypieków i deserów ze względu na słodki smak. Czy warto jeść owoce kandyzowane? Czy są zdrowe?
Jakie owoce suszone można jeść w ciąży?
Ciąża to wyjątkowy czas dla kobiety, w którym organizm potrzebuje wielu składników odżywczych witamin i soli mineralnych, a suszone owoce są właśnie jednym z najcenniejszych źródeł. Jakie owoce warto i można jeść w ciąży?
Mąka kokosowa – właściwości i zastosowanie
Mąka kokosowa to jedna z najciekawszych rodzajów mąk. Świetnie sprawdzi się do przygotowania z niej słodkich wypieków, ale także w daniach kuchni azjatyckiej. Sprawdź, w jaki sposób wykorzystasz ją we własnej kuchni.
Pasty orzechowe – wszystko co musisz o nich wiedzieć
Masło z orzechów ziemnych to bardzo popularny przysmak. Czy jednak jest faktycznie zdrowe? Jakie jeszcze rodzaje past orzechowych można kupić i co z nich przygotować?