Właściwa dieta wspomoże pracę mózgu i pozytywnie wpłynie na koncentrację. Jakie składniki odżywcze wpływają pozytywnie na mózg? Jakie produkty warto jeść?
Jakie orzechy do pesto?
Pesto jest aromatyczną włoską pastą. W tradycyjnej wersji powstaje z orzechów pinii i bazylii. Jakie jeszcze orzechy można użyć do pesto?
Suszone owoce o niskiej zawartości cukru
Suszone owoce są wyborem zalecanym przez lekarzy i dietetyków, ponieważ są pełne składników odżywczych, łatwe do zabrania ze sobą poza dom, a do tego wliczają się do dziennej rekomendowanej ilości spożywanych owoców. Mimo tego kupujący zadają sobie pytanie, czy suszone owoce są tak samo dobre dla zdrowia, co świeże?
Jakie orzechy korzystnie działają na wątrobę?
Prawidłowe funkcjonowanie wątroby ma olbrzymie znaczenie dla zdrowia całego organizmu człowieka. Z tego powodu należy o nią odpowiednio zadbać. Ważnym elementem diety sprzyjającej wątrobie jest sięganie po orzechy i inne produkty wspierające jej pracę.
Moczenie orzechów – czy naprawdę jest konieczne?
Uznaje się powszechnie, że moczenie jest sposobem na poprawienie biodostępności minerałów zawartych w orzechach. Czy moczenie orzechów rzeczywiście poprawia przyswajalność składników? Sprawdźmy, co mówią o tym badania.
9 suszonych owoców i orzechów, które przyśpieszają utratę wagi
Utrata wagi może być bardzo trudnym zadaniem, ale jednocześnie samo schudnięcie jest bardzo satysfakcjonujące. Wymaga to dużo samokontroli, połączonej ze zdrową dietą i regularnymi ćwiczeniami. Zwiększenie przemiany materii w organizmie może również przyczynić się do zmniejszenia masy ciała. Proces ten może być wzmocniony poprzez spożywanie pokarmów, które utrzymują pełny żołądek przez dłuższy czas, takich jak suszone owoce. Oprócz zwiększenia tempa przemiany materii, suszone owoce oferują również inne korzyści zdrowotne.
Pomidory suszone (na słońcu) i ich właściwości
Pomidory suszone (na słońcu) są bardzo popularnym produktem żywnościowym. Dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości prozdrowotne?
Jedzenie orzechów a karmienie piersią
Dlatego wiele kobiet zastanawia się, czy może jeść orzechy, karmiąc piersią, ponieważ są popularnym alergenem. Czy kobiety karmiące mogą je jeść? Jakie rodzaje orzechów można jeść podczas karmienia piersią?
Mąka migdałowa – właściwości i wartości odżywcze
Mąka migdałowa to zmielone migdały. Produkt ten jest coraz częściej stosowanym w polskiej kuchni. Ma białą barwę i słodki smak. W przepisach może zastąpić tradycyjną mąkę pszenną. Jakie właściwości prozdrowotne ma mąka migdałowa? Dlaczego warto ją jeść?
Jak jeść migdały?
Migdały są bardzo zdrową przekąską. Zawierają dobrze przyswajalne białko roślinne oraz witaminy i mikroelementy. Jak jeść migdały ze skórka czy bez? Co można zrobić z migdałów?
Jakie jeść orzechy w ciąży?
Orzechy zawierają wiele składników odżywczych, które są szczególnie ważne w okresie ciąży. Jak wynika z ostatnich badań, kobiety w ciąży powinny spożywać codziennie ok. 60-90 gramów orzechów w każdej postaci.
Świeża i suszona natka pietruszki – właściwości i zastosowanie
Natka pietruszki to zielony i aromatyczny dodatek do potraw, który jest skarbnicą cennych składników, szczególnie żelaza. Jakie jeszcze zalety dla organizowała spożywanie natki pietruszki świeżej i suszonej?