Refluks żołądka jest bardzo częstą chorobą, której jednym z objawów jest zgaga. Czy można jeść miód na refluks? Jaki będzie najlepszy?
Jak przechowywać miód?
Wiele osób zastanawia się, w jaki sposób przechowywać miód, aby nie stracił swoich dobroczynnych właściwości. W jaki sposób najlepiej jest przechowywać miód?
Syrop z lawendy: dlaczego warto go pić?
Lawenda kojarzy się przede wszystkim z malowniczymi polami Prowansji. Od wieków znane są właściwości uspokajające tej rośliny. Jakie inne właściwości prozdrowotne ma lawenda? Dlaczego warto stosować syrop lawendowy?
Jak przy pomocy miodu wzmacniać odporność?
Składniki zawarte w miodzie mogą wspomagać funkcjonowanie układu immunologicznego. W jaki sposób miód wzmacnia odporność? Jak go stosować?
Jaki miód dla dzieci?
Miód zawiera cennych składników odżywczych. Dlaczego warto podawać dziecku miód? Jaki jest najlepszy miód dla dziecka?
Jaki miód na przeziębienie i kaszel?
Właściwości prozdrowotne miodu znane są od wieków. Jaki miód na przeziębienie i na kaszel jest najlepszy? Jak go stosować? Najlepsze przepisy.
Miód a temperatura. Jak przygotować miód, aby nie stracił cennych właściwości?
Miód od dawna znany jest ze swoich właściwości leczniczych. Stanowi doskonały substytut cukru oraz innych słodzików. Doceniany jest ze względu na licznie występując w nim probiotyki, enzymy i aminokwasy. Miód w swojej surowej postaci ma silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe, dzięki czemu jest użyteczny jako naturalny antybiotyk
Z czym łączyć miód?
Miód i jego słodki smak jest raczej uniwersalny. W kuchni stosuje się go zarówno w deserach, jak i w daniach zdecydowanie bardziej wytrawnych. Jak jeść miód? W jakich potrawach smakuje najlepiej? Oto kilka propozycji składników, z którymi łatwo jest połączyć miód.
Miód spadziowy a nektarowy – różnice i podobieństwa
Wiele osób zastanawia się, jaki miód wybrać. Spadziowy czy nektarowy? Który będzie najlepszy? Jakie są podobieństwa i różnice między miodem spadziowym a nektarowym?
Jak powstają produkty ekologiczne?
Przy zakupie produktów spożywczych coraz częściej zwracamy uwagę na ich skład i w jaki sposób zostały przygotowane. Z tego względu chętnie sięgamy po produkty bazujące na naturalnych składnikach, bez konserwantów, a także oznaczone atrakcyjnymi metkami BIO, ORGANIC czy ECO.
Jak poznać prawdziwy miód?
Miód jest jednym z najbardziej cenionych produktów spożywczych. W jaki sposób powstaje miód? Jak rozpoznać, czy miód jest prawdziwy?
Czereśnie świeże i suszone: smak, skład i właściwości
Czereśnie należą do owoców sezonowych, które w wersji świeżej dostępne są bardzo krótko — przez miesiąc w ciągu roku. Czy można zachować smak lata i móc cieszyć się z pysznego słodko-winnego smaku czereśni przez cały rok? Wystarczy kupić czereśnie suszone. Jakimi właściwościami wyróżniają się czereśnie suszone i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?