Zdrowe żywienie to podstawa do sukcesu. Świadomość, że warto postawić na najzdrowsze produkty, jest bardzo istotna. Różnego rodzaju kasze zyskują coraz bardziej na popularności a dań, które można z nich wyczarować, jest mnóstwo. Można śmiało określić, że każda kasza jest zdrowa. Warto je spożywać w zależności od tego, jakich wartości odżywczych potrzebuje organizm.
Migdały: gdzie rosną?
Na czym rosną migdały? Migdały rosną na drzewie o nazwie Migdałowiec pospolity, zwyczajny (Prunus dulcis (Mill.) D.A.Webb ). To roślina wieloletnia z rodziny różowatych, z której pochodzą też brzoskwinie, wiśnie, śliwki i morele. Gdzie rosną migdały? Drzewa migdałowe najlepiej rosną w klimatach o łagodnej, mokrej zimie i ciepłym, suchym lecie. Migdałowiec wywodzi się z Azji…
Z czym jeść orzechy pekan?
Orzechy pekan są mało znane wśród konsumentów w naszym kraju. Jeśli chcesz spróbować nowych smaków i właśnie je kupiłeś, to skorzystaj z poniższych rad, z czym łączyć te orzechy. W tym wpisie znajdziesz również smaczne i sprawdzone przepisy na potrawy i wypieki.
Przekąski na imprezę z nasionami i orzechami
Wielkimi krokami zbliża się karnawał. Niezależnie czy planujesz domówkę, czy spędzenie tego wyjątkowego wieczoru w rodzinnym gronie, to niezbędne będą szybkie, zdrowe i smaczne przekąski, które często okazują się sukcesem przyjęcia.
Kiedy najlepiej pić kawę?
Wiele osób w obecnych czasach żyje w ogromnym pędzie i stresie, co w konsekwencji doprowadza do małej ilości snu. Wszystkie te czynniki zwiększają poziom kortyzolu, a tym samym zaburzają dobowy rytm i powodują problemy ze snem. Brak snu często jest kompensowany wysoką dawką kofeiny. Kiedy najlepiej pić kawę, aby zyskać jak najwięcej?
Herbata tybetańska: właściwości i przygotowanie
Europejska wersja butter tea, znana jako po-cha, to napój o wyjątkowo słonym smaku. Możesz go przygotować w domu przy użyciu herbaty, soli i masła. Przepis pozwala cieszyć się tybetańskim smakiem bez wyjazdu do Tybetu. Przygotować wersję tego napoju przystosowaną do europejskiego smaku.
Co zamiast kawy?
Wiele osób, aby obudzić się o poranku, sięga od razu po kawę, lecz nie zawsze jest to dobry wybór. Choć pobudza i dodaje energii, to spożywana w nadmiarze może przynieść więcej szkody niż pożytku. Gdy czujesz, że nie powinieneś pić już więcej kawy, to przedstawiamy 10 alternatywnych napojów, które mają te same właściwości pobudzające, a są znacznie zdrowsze.
Z czym jeść siemię lniane?
Siemię lniane zazwyczaj spotkasz w jednej z dwóch form – mielone albo w całości. Można je dodać do wielu potraw, ponieważ ma łagodny, lekko orzechowy posmak. Siemię lniane w całości także przyjemnie chrupie, zmieniając teksturę potrawy.
Herbata Darjeeling – przygotowanie i właściwości
Wraz z początkiem wiosny fani warzyw oczekują nowalijek, a fani herbaty niecierpliwie oczekują na pierwsze zbiory i najdelikatniejsze napary. Jedną z takich odmian herbaty, która szczególnie dobrze smakuje na wiosnę jest Darjeeling.
Z czym jeść pestki dyni?
Chrupiące, prażone, solone, z łupinką albo bez – pestki dyni są w sklepach dostępne w przeróżnych formach, z których każda jest naprawdę smaczna. Ich smak jest bardzo delikatny, dlatego są uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw. Są one także bardzo zdrowe, bogate w minerały, takie jak cynk, magnez i żelazo. Pestki dyni dostarczają również zdrowych tłuszczów, przeciwutleniającej witaminy E i dużej ilości białka.
Jak odpowiednio przechowywać herbatę?
Herbata jest aromatyczna, pełna smaku i zapachu. Żeby dłużej cieszyła swoimi właściwościami, bardzo istotne jest jej właściwe przechowywanie. Często w sklepach jest sprzedawana po prostu w plastikowych torebeczkach. Czy w takiej wersji najlepiej jest trzymać ją w domowej szafce? Oto kilka porad dotyczących właściwego przechowywania herbaty, by z jej uroków korzystać jak najdłużej.
Z czym jeść nasiona słonecznika?
Nasiona słonecznika to składnik bardzo popularny również w Polsce. Słyną one z łagodnego, orzechowego smaku i delikatnej konsystencji. Często podaje się je w formie prażonej lub solonej, zazwyczaj są już wyłuskane. Ich subtelny smak pozwala na zastąpienie nimi na przykład droższych orzeszków piniowych.