Wiele osób, aby obudzić się o poranku, sięga od razu po kawę, lecz nie zawsze jest to dobry wybór. Choć pobudza i dodaje energii, to spożywana w nadmiarze może przynieść więcej szkody niż pożytku. Gdy czujesz, że nie powinieneś pić już więcej kawy, to przedstawiamy 10 alternatywnych napojów, które mają te same właściwości pobudzające, a są znacznie zdrowsze.
Z czym jeść siemię lniane?
Siemię lniane zazwyczaj spotkasz w jednej z dwóch form – mielone albo w całości. Można je dodać do wielu potraw, ponieważ ma łagodny, lekko orzechowy posmak. Siemię lniane w całości także przyjemnie chrupie, zmieniając teksturę potrawy.
Herbata Darjeeling – przygotowanie i właściwości
Wraz z początkiem wiosny fani warzyw oczekują nowalijek, a fani herbaty niecierpliwie oczekują na pierwsze zbiory i najdelikatniejsze napary. Jedną z takich odmian herbaty, która szczególnie dobrze smakuje na wiosnę jest Darjeeling.
Z czym jeść pestki dyni?
Chrupiące, prażone, solone, z łupinką albo bez – pestki dyni są w sklepach dostępne w przeróżnych formach, z których każda jest naprawdę smaczna. Ich smak jest bardzo delikatny, dlatego są uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw. Są one także bardzo zdrowe, bogate w minerały, takie jak cynk, magnez i żelazo. Pestki dyni dostarczają również zdrowych tłuszczów, przeciwutleniającej witaminy E i dużej ilości białka.
Jak odpowiednio przechowywać herbatę?
Herbata jest aromatyczna, pełna smaku i zapachu. Żeby dłużej cieszyła swoimi właściwościami, bardzo istotne jest jej właściwe przechowywanie. Często w sklepach jest sprzedawana po prostu w plastikowych torebeczkach. Czy w takiej wersji najlepiej jest trzymać ją w domowej szafce? Oto kilka porad dotyczących właściwego przechowywania herbaty, by z jej uroków korzystać jak najdłużej.
Z czym jeść nasiona słonecznika?
Nasiona słonecznika to składnik bardzo popularny również w Polsce. Słyną one z łagodnego, orzechowego smaku i delikatnej konsystencji. Często podaje się je w formie prażonej lub solonej, zazwyczaj są już wyłuskane. Ich subtelny smak pozwala na zastąpienie nimi na przykład droższych orzeszków piniowych.
Herbata po angielsku: jak ją przygotować?
W Wielkiej Brytanii tradycja picia herbaty jest mocno osadzona w kulturze. W chłodnym, wilgotny klimacie ciepły napar bardzo pomaga walczyć z infekcjami i rozgrzać się. Jednocześnie jest to także element kultury. Popularne jest spotykanie się z innymi ludźmi przy filiżance herbaty. W sytuacji smutku albo problemów, napicie się ciepłego naparu naprawdę pomaga. Szczególnie mocno w kulturze osadzone jest picie herbaty po angielsku.
Jaka herbata obniża poziom cukru we krwi?
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna, która nieleczona doprowadza do wzrostu poziomu cukru we krwi z powodu niezdolności trzustki do wytwarzania wystarczającej ilości insuliny lub niemożności jej efektywnego wykorzystania. Cukier jest paliwem organizmu, z którego pozyskuje on energię. Czerpie się go z jedzenia. Rolą insuliny jest przechowywanie i uwalnianie glukozy w momencie, kiedy jest to jemu najbardziej potrzebne.
Z czym jeść orzechy nerkowca?
Orzechy nerkowca nie są jeszcze tak bardzo popularne, jak inne ich rodzaje, jednak ze względu na coraz większą dostępność, kupujący również chętniej po nie sięgają. Smak orzechów nerkowca jest bardzo delikatny kremowy, łagodniejszy na przykład niż orzeszki ziemne. Z tego powodu te zdrowe dodatki mogą uzupełnić wiele dań, których nie zdominują. Szczególnie popularne jest używanie orzechów nerkowca w daniach kuchni orientalnej.
Herbata po marokańsku: składniki, parzenie i ceremoniał (przepis)
Herbata po marokańsku jest bardzo znana na całym świecie. Charakteryzuje ją użycie dużej ilości świeżej mięty i niesamowita słodycz. W Maroko jest ona uznawana za świetny napój na upał. Czy można ją przygotować samodzielnie w domu i jaki ceremoniał temu towarzyszy?
Z czym jeść orzechy makadamia?
Orzechy makadamia mają maślany smak, który świetnie komponuje się zarówno ze słonymi, jak i słodkimi potrawami. Jeśli chciałbyś spróbować nowych potraw z orzechami makadamia w roli głównej, to przygotowaliśmy dla Ciebie garść smacznych przepisów.
Z czym jeść orzechy brazylijskie? Najlepsze połączenia.
Czy wiedzieliście, że orzechy brazylijskie są niezwykle pożywne? Te egzotyczne orzechy wyróżniają się głębokim i ciekawym smakiem, dlatego doskonale sprawdzą się w wielu przepisach. Można je dodać do pesto, a nawet płatków owsianych. Jeśli szukacie przepisu, który zawiera orzechy brazylijskie, to dobrze trafiliście – już dziś wypróbujcie je w swoich kulinarnych eksperymentach!