Aby przygotować jedno z najpopularniejszych dań kuchni śródziemnomorskiej, często przyrządzane na Półwyspie Iberyjskim, najlepiej korzystać z odpowiedniego rodzaju ryżu. Co zrobić, gdy mamy ochotę na pyszne danie w kuchni hiszpańskiej, a nie udało nam się w sklepie znaleźć odpowiedniego ryżu typu bomba czy valenciano? Czy paellę można zrobić, mając pod ręką ryż do krisos czy ryż basmati? Oto 7 gatunków ryżu, które możemy zastosować w sytuacji awaryjnej.
Pasta z orzechów nerkowca – wartości odżywcze i właściwości
Masło z orzechów nerkowca ma kremową konsystencję i słodki smak. Zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Możesz je wykonać samodzielnie lub zakupić gotowe w sklepie. Jakie są korzyści z jedzenia masła z orzechów nerkowca?
Pasta migdałowa – wartości odżywcze i właściwości
Zarówno migdały, jak i masło migdałowe uważane są za jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Zaliczane są do tzw. żywności superfood, czyli mającej korzystny wpływ na organizm. Zawierają m.in. zdrowe tłuszcze. Jakie są korzyści z jedzenia masła migdałowego?
Jaki ryż do paelli?
Paella to jedna z tradycyjnych potraw kuchni hiszpańskiej, a jej ojczyzną jest Walencja. Sekret przygotowania dobrej paelli tkwi między innymi w wyborze odpowiedniego gatunku ryżu.
Mandarynka suszona i jej właściwości
Mandarynka przez wiele osób uważana jest za młodszą siostrę pomarańczy. Jest od niej mniejsza i znacznie słodsza. Różni się również od innych owoców cytrusowych zawartością składników odżywczych. Podobnie jak wszystkie cytrusy jest skarbnica wit. C oraz nobiletyny – flawonoidu, który zwalcza wolne rodniki. Jaki wpływ na nasze zdrowie ma jedzenie mandarynek?
Czym zastąpić drożdże w wypiekach?
Drożdże piekarskie stosowane są w różnorodnych wypiekach: słodkich, słonych i wytrawnych. Ich dodatek sprawia, że ciasto ładnie wyrasta i jest bardzo puszyste i delikatne w smaku. Jeśli jesteś uczulony na drożdże lub z innych powodów nie możesz ich stosować w kuchni, to nie martw się. Mamy świetną wiadomość! Istnieje kilka różnych spulchniaczy do wypieków, które możesz używać zamiast drożdży.
Z czym jeść masło orzechowe?
Można pokusić się o stwierdzenie, że masło orzechowe jest produktem narodowym Amerykanów. Ma kremową teksturę i orzechowy smak, dlatego sprawdzi się również w wielu różnych przepisach. Można je dodawać nie tylko do popularnej owsianki, lecz również do sosów i mięs. Jeśli chcesz eksperymentować z daniami z dodatkiem masła orzechowego, to świetnie trafiłeś!
Dieta Jennifer Aniston: co je aktorka na co dzień?
Jennifer Aniston jest jedną z najpopularniejszych amerykańskich aktorek. Trudno uwierzyć w to, że celebrytka skończyła w tym roku 54 lata (ur.1969), ponieważ wygląda co najmniej dekadę młodziej. Na czym polega sekret idealnego wyglądu aktorki?
Z czym jeść paprykę wędzoną?
Papryka wędzona jest popularną przyprawą zwłaszcza w kuchni wegetariańskiej. Ma słodki dymny smak z owocową nutą, dzięki temu wzbogaca dania swoim aromatem. Najczęściej jest łagodna, choć w sklepach dostępna jest również ostra papryka wędzona (produkowana jest z wędzonych papryczek chili). Co pasuje do wędzonej papryki? Wędzona papryka urozmaici smak zarówno dań z drobiu, jak i…
9 pomysłów na przekąski z popcornem – nieszablonowe przepisy
Bez popcornu wiele osób nie wyobraża sobie seansu w kinie lub w domowym zaciszu. Naturalny smak popcornu jest wyśmienity, jeśli jednak chcesz go podkręcić lub lubisz poznawać nowe smaki, to wypróbuj nasze przepisy na różnorodne przekąski z popcornem. 1. Popcorn serowy Popcorn serowy jest banalnie prosty do przygotowania – poradzi sobie z nim nawet dziecko….
Dieta śródziemnomorska: co jeść? Przykładowy jadłospis.
Dieta śródziemnomorska jest sposobem odżywiania cieszącym się coraz większą popularnością. Nikogo to nie dziwi, ponieważ stosowanie tego modelu odżywiana pozwala wyglądać młodziej i czuć się świetnie. Sprawdź, co należy jeść, będąc na diecie śródziemnomorskiej. W jaki sposób należy układać jadłospis, aby dostarczyć wszystkich witamin i mikroelementów.
Olej rzepakowy nierafinowany – tłoczony na zimno – właściwości i zastosowanie
Olej rzepakowy jest jednym z najpopularniejszych tłuszczów roślinnych stosowanych w Polskich domach. Wielu dietetyków uważa go za jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Dlaczego warto wprowadzić olej rzepakowy tłoczony na zimno do swojej diety?