Herbata jest naparem cenionym przez wiele osób ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Dlatego tak ceniona na całym świecie jest japońska herbata sencha. Dlaczego warto zdecydować się na ten rodzaj herbaty? Czym jest herbata sencha?
Agar agar – czym jest i jak go stosować?
Agar-agar to naturalny i odpowiedni dla wegan zamiennik żelatyny wieprzowej. Jego łatwa w użyciu forma sprawia, że staje się on coraz bardziej popularny. Co ważne, agar jest w pełni ekologiczny, dlatego można go stosować również w certyfikowanej żywności.
Ssanie oleju – korzyści z niego płynące
Ssanie oleju jest metodą znaną i stosowaną od lat do higieny jamy ustnej i usuwania toksyn z organizmu. Jak powszechnie wiadomo, choroby zębów często są również przyczyną stanów zapalnych w organizmie. Jakie korzyści zdrowotne płyną ze ssania oleju? Jak ssać olej?
Olej kokosowy – jaki wybrać? Kryteria wyboru
Jeśli zastanawiasz się jaki olej kokosowy wybrać, czym kierować się podczas zakupu, aby kupić produkt wysokiej jakości? To ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Ze względu na szeroki wybór tego produktu w sklepach postaramy się przybliżyć kilka najważniejszych cech dobrego oleju kokosowego.
Czym zastąpić olej kokosowy?
Olej kokosowy otrzymywany jest z orzechów kokosowych – owoców palmy kokosowej. Ma wyjątkowy smak i wiele właściwości prozdrowotnych. Można go wykorzystywać w kuchni w różnorodnych przepisach. Świetnie sprawdzi się do gotowania, pieczenia, duszenia i smażenia. Stosowany jest również do różnych zabiegów na włosy, skórę i paznokcie. Używany jest głównie w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Jeśli z różnych względów nie możesz zastosować oleju kokosowego, np. jesteś uczulony, czy aktualnie nie masz go w domu, to podpowiadamy, czym możesz go zastąpić.
Płatki drożdżowe nieaktywne i ich właściwości
Drożdże nieaktywne coraz chętniej stosowane są do przyprawiania sosów, zup czy posypka do chleba. W kuchni wegańskiej służą za zamiennik sera. Czy warto jeść drożdże nieaktywne? Jakie mają właściwości?
Pasta orzechowa – która jest najzdrowsza?
Wśród wszystkich past orzechowych najbardziej znane jest masło orzechowe. W sklepach można znaleźć duży wybór różnorodnych maseł orzechowych wykonanych z migdałów, orzechów nerkowca, a nawet włoskich. Które masło orzechowe jest najzdrowsze?
Jak zrobić domową pastę migdałową?
Domowa pasta migdałowa jest smaczna, zdrowa i prosta w przygotowaniu (poradzi sobie nawet laik). Poniżej przedstawiamy dwa przepisy na domową pastę migdałową
Olej kokosowy nierafinowany – właściwości i zastosowanie
Olej kokosowy jest jednym z ważniejszych produktów w kuchni wegetariańskiej. Artykuł ten można wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Czym jest olej nierafinowany? Jakie są jego prozdrowotne właściwości?
Egzotyczny owoc jackfruit – właściwości i zastosowanie
Jackfruit jest tropikalnym owocem o imponujących rozmiarach. W Polsce popularny jest w wersji suszonej. Ma wiele właściwości prozdrowotnych. Dlaczego warto włączyć jackfruit do swojej diety? W jaki sposób można go jeść?
Morwa czarna i jej właściwości
Morwa czarna nie bez powodu uznawana jest za superfood. Zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i składników odżywczych m. in. organiczne związki roślinne o działaniu przeciwzapalnym. Dlaczego warto morwę czarną włączyć do diety?
Co jeść, żeby schudnąć z brzucha?
Chcesz mieć płaski brzuch? W takiej sytuacji na pewno zastanawiasz się, co powinieneś jeść, a jakie produkty musisz wykluczyć z jadłospisu. Pamiętaj, płaski brzuch nie zrobi się sam. Jest zawsze efektem długotrwałej systematycznej pracy, odpowiednich nawyków zdrowotnych i przede wszystkim cierpliwości. Nie dasz rady zdrowo schudnąć z brzucha przez kilka tygodni – zwłaszcza gdy Twoja dieta i aktywność sportowa pozostawiają wiele do życzenia. Możesz osiągnąć wymarzoną sylwetkę, jeśli zastosujesz nasze sprawdzone porady dietetyczne i wprowadzisz codzienną aktywność fizyczną.