Miechunka, znana również pod nazwą rodzynek brazylijski, ma żółte, jadalne jagody, które swoim wyglądem przypominają małe pomidorki. Owoce uznane za superfruit są bogate w składniki odżywcze i wiele cennych mikroelementów. Dlaczego jeszcze warto wprowadzić miechunkę do swojej diety?
Miechunka – co to jest?
Miechunka peruwiańska to roślina z żółto-pomarańczowymi owocami podobnymi do małych pomidorów. Na świecie znana jest pod wieloma nazwami – jagoda złota, peruwiańska czereśnia ziemna, jagoda azteków, pogapoga czy dziki pomidor. Łacińska nazwa słowo „physalis” wywodzi się od starego starogreckiego słowa „phusalis”, który oznaczał „pęcherz”. To bezpośrednie nawiązanie do brązowych osłonek owoców miechunki (tzw. mieszków), które przypominają małe chińskie lampiony.
Gdzie rośnie miechunka?
Miechunka jest wieloletnią rośliną, która wywodzi się z Ameryki Południowej, a konkretnie z regionu Andów (w szczególności z Peru i Chile). Należy do tej samej rodziny co pomidory, papryka, bakłażany i jagody Goji. Obecnie miechunkę można uprawiać w różnych częściach globu między innymi w Indiach czy Wielkiej Brytanii.
Miechunka osiąga średnią wysokość 100 cm. Jej liście mają od 5 do 15 cm długości od 4 do 90 szerokości. Wyróżnia się złotymi, pomarańczowymi kwiatami o kształcie dzwoneczków. Z nich potem tworzą się żółte jadalne jagody o średnicy od półtora do dwóch centymetrów. Owoce miechunki wyglądem i konsystencją przypominają pomidory są jednak od nich znacznie mniejsze.
Świeże owoce miechunki mają miękki, soczysty miąższ, w którym znajdują się małe jadalne żółte pestki. Miechunka wyróżnia się bogatym słodko-kwaśnym smakiem, który przypomina nieco ananasa. Co ciekawe, owoce są jedyną jadalną częścią tej rośliny. Zarówno liście, jak i korzenie mogą być toksyczne i trujące dla człowieka.
Owoce miechunki spożywane są w wersji świeżej i suszonej.
Physalis – zawartość odżywcza
Miechunka znana jest nie tylko ze względu na swój charakterystyczny smak, ale również na bogactwo składników odżywczych zawartych w owocach. Miechunka przede wszystkim jest cennym źródłem wszelkiego rodzaju antyoksydantów. Znana jest z doskonałej zawartości witamin A i C, fosforu, żelaza, potasu i cynku.
Witamina B3 (niacyna): 3,92 mg (24,50%)
Witamina C (kwas askorbinowy): 15,4 mg (17,11%)
Witamina B1 (tiamina): 0,154 mg (12,83%)
Witamina A: 50 µg (7,14%)
Witamina B2 (ryboflawina): 0,056 mg (4,31%)
Żelazo, Fe: 1,4 mg (17,50%)
Fosfor, P: 56 mg (8,00%)
Wapń, Ca: 13 mg (1,30%)
Węglowodany: 15,68 g (12,06%)
Białko: 2,66 g (5,32%)
Tłuszcz ogółem: 0,98 g (2,80%)
Miechunka (rodzynek brazylijski) – jakie ma właściwości?
Miechunka od wieków stosowana była w medycynie ludowej do leczenia różnych dolegliwości. Najczęściej wykorzystywana była do przy kuracji związanej z zapaleniem wątroby, skóry, malarii reumatyzmu, astmy oraz białaczki. Do tej pory w Indiach miechunka jest rośliną leczniczą. W Ameryce Południowej stosowana była jako środek moczopędny i przeciwastmatyczny, a w Afryce Południowej okłady z liści miechunki łagodziły stany zapalne. Warto w tym miejscu podkreślić, że owoce miechunki w ostatnich latach poddawane są licznym badaniom. Większość z nich przeprowadzono na zwierzętach. Na ich podstawie można konstruować wnioski związane z działaniem tego owocu na organizm człowieka.
Aktywność antyoksydacyjna
Jagody miechunki to przede wszystkim cenne źródło antyoksydantów, w tym fenoli i witanolidów o działaniu przeciwutleniającym. Przeciwutleniacze łagodzą stres oksydacyjny komórek i w ten sposób mogą redukować ryzyko powstawania schorzeń w wielu narządach. Przypadkowo udowodniono, że to działanie antyoksydacyjne może wpływać bezpośrednio na wiele narządów. Witanolidy między innymi mogą pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych jak zapalenie stawów, toczeń i nieswoiste zapalenie jelit (IBD).
Doskonałe wsparcie dla układu odpornościowego
Owoce miechunki stanowią cenne źródło witaminy C, która nie tylko działa jako przeciwutleniacz, ale również odgrywa istotną rolę w tworzeniu między innymi kolagenu i tym samym gojeniu się ran. Spożywanie owoców z dużymi dawkami witaminy C wzmacnia układ odpornościowy i sprawia, że jesteśmy mniej podatni na choroby.
Wzmocnienie kości
Miechunka zawiera w sobie wiele składników, które mogą mieć pozytywny wpływ na rozwój i zdrowie naszych kości. Do tych składników należy między innymi wapń, fosfor i spore ilości pektyny, które pozwalają na wchłanianiu tych składników do organizmu. W owocach znajduje się również sporo witaminy K, która jest niezbędnym elementem w budowie kości oraz chrząstki.
Korzystnie wpływa na wzrok
Zawarte w owocach miechunki luteina i beta-karoten, a także kilka innych karotenoidów, przyczyniają się do poprawy kondycji zmysłu wzroku. Miechunka pomaga w łagodzeniu lub zapobieganiu chorobom takim jak ślepota nocna, która rozwija się wraz z wiekiem.
Wspiera funkcje sercowo-naczyniowe
Physalis to również owoc, które powinny spożywać osoby cierpiące na problemy sercowo-naczyniowe. Witamina B, która jest zawarta w owocach miechunki odpowiada za produkcję acetylocholiny, neuroprzekaźnika, który przekazuje informacje do mięśni i nerwów. Niedobór witaminy B1 może powodować nieregularne bicie serca, a także dalszym etapie jego niewydolność.
Korzystnie wpływa na nasze jelita
Miechunka w wersji suszonej wykazuje się dużą zawartością błonnika, który z kolei ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszych jelit. W owocach miechunki znajdują się zarówno błonnik rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny. Spożywanie miechunki wpływa doskonale na działanie układu trawiennego, a także działa przeciw zaparciom.
Jak jeść miechunkę?
Miechunka, która uznawana została za superfruit, coraz chętniej stosowana jest w naszej kuchni. Można spożywać zarówno owoce świeże jak i miechunkę suszoną.
Miechunka świeża – zastosowanie
Miechunkę świeżą możemy z powodzeniem dodawać do wszelkiego rodzaju sałatek owocowych, koktajli i wytwarzać z niej dżemy. To owoc, który ze względu na twój słodko-kwaśny smak, doskonale smakuje zarówno w daniach deserowych, jak i wytrawnych. Z tego względu można stosować go w wypiekach, galaretkach, lodach czy konfiturach. Sprawdzi się jako składnik sosów, polewy do mięsa jest czy owoców morza. Miechunka często stosowana jest w połączeniu z miodem, a także czekoladą lub lukrem.
Miechunka suszona peruwiańska – zastosowanie
Suszone owoce miechunki często stosowane są podobnie jak rodzynki. Doskonale sprawdzą się dodane do wszelkiego rodzaju owsianek, musli, a także wypieków i babeczek. Z powodzeniem można je również wykorzystać do wszelkiego rodzaju dań z ryżu.
Miechunka peruwiańska – przeciwwskazania
Warto pamiętać, że wszystkie części rośliny z wyjątkiem owoców potencjalnie są trujące. Jedzenie niedojrzałych owoców miechunki (ze względu na wysoką zawartość solaniny) może również powodować wzdęcia czy problemy trawienne.
Nie ma poważnych przeciwwskazań do spożywania miechunki w formie świeżej czy suszonej. Warto skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem jej do diety, gdy cierpimy na choroby przewlekłe. Miechunka może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami – osłabiać lub potęgować ich działanie. Jedzenie miechunki nie jest zalecane w ciąży i przy karmieniu piersią.
Miechunka w ciąży
Na razie nie ma dowodów na pozytywne lub negatywne działanie miechunki na organizm kobiety w ciąży. Z tego względu najlepiej jest profilaktycznie powstrzymać się od spożywania tych owoców w ciąży i w trakcie karmienia piersią.
Miechunka suszona i świeża – przepisy
Wywar z suszonej miechunki
Odwary i napary z suszonych owoców miechunki mogą m.in. łagodzić dolegliwości związane z kamicą moczową i reumatyzmem, z zapaleniem migdałków i kaszlem.
Wywar z owoców suszonych miechunki
Składniki:
- 3-4 łyżki suszonych owoców miechunki
- pół litra wrzącej wody
Przygotowanie:
- Wsyp owoce do gotującej się wody i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
- Pozostaw do wystudzenia, przefiltruj.
- Pij pół szklanki cztery razy dziennie.
Pilaw z ryżu basmati z suszonymi owocami, miechunką i migdałami
Tradycyjna potrawa wschodnia na bazie ryżu czyli pilaw. Tym razem w nowej odsłonie z dodatkiem owoców miechunki.
Składniki:
- 1½ szklanki ryżu basmati (możesz kupić tutaj)
- 3 łyżki masła
- ½ szklanki drobno posiekanej żółtej cebuli
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2¼ szklanki wody
- 1¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- ⅓ szklanka suszonych owoców (suszona miechunka, rodzynki lub posiekane suszone morele)
- ¼ szklanki pokrojonych lub posiekanych prażonych migdałów
Przygotowanie:
- Ryż wypłucz z nadmiaru skrobi. Płucz do momentu, gdy woda będzie czysta.
- W rondelku roztop masło, dodaj cebulę i smaż aż zmięknie.
- Dodaj kminek, kurkumę, cynamon i czosnek. Mieszaj i gotuj cały czas aż zaczną wydzielać intensywny zapach.
- Do garnka wsyp przepłukany ryż. Gotuj i mieszaj przez około 3 minuty.
- Dodaj wodę, sól, pieprz i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, do momentu, gdy cały płyn zostanie wchłonięty (15-18 minut).
- Zdejmij pokrywkę z ognia i posyp ryż suszonymi owocami (nie mieszaj).
- Przykryj garnek pokrywką i odstaw na 10 minut.
- Wrzuć prażone migdały, rozłóż ryż widelcem i serwuj na ciepło.
„Sernik” z miechunką
Miechunka świeża w wersji „na słodko” z orzechami i syropem klonowym. Doskonała na deser!
Spód:
- 1/2 szklanki surowych orzechów nerkowca
- 1 daktyl medjool, bez pestek
- 1/2 łyżki syropu klonowego
- 1/2 łyżki oleju kokosowego
Masa:
- 1/2 szklanki namoczonych, surowych orzechów nerkowca
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego (możesz kupić tutaj)
- 20 świeżych owoców miechunki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/8 łyżeczki soli
Do dekoracji:
- posiekane pistacje (opcjonalnie)
- świeże i suszone owoce miechunki
Przygotowanie:
- Składniki spodu zmiksuj w robocie kuchennym, tak aby miały konsystencję kruszonki.
- Przełóż do niewielkiej tortownicy o średnicy 10-12 cm.
- Zmiksuj wszystkie składniki nadzienia w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Wlej nadzienie i wygładź powierzchnię. Udekoruj
- Włóż do zamrażarki na 5-6 godzin lub na noc.
- Przed jedzeniem wyjmij z zamrażarki, aby „sernik” mógł się rozmrozić.
Gdzie kupić miechunkę?
Suszone owoce miechunki najlepiej kupować w sprawdzonych sklepach ze zdrową żywnością. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia owoców. Najlepsze owoce miechunki pochodzą z krajów Ameryki Południowej i Środkowej a szczególnie z Kolumbii. Kolumbia jest jednym z największych eksporterów miechunki na świecie. Z tego powodu owoce miechunki z Kolumbii wyróżniają się szczególnym smakiem oraz jakością.