Miechunka, znana również pod nazwą rodzynek brazylijski, ma żółte, jadalne jagody, które swoim wyglądem przypominają małe pomidorki. Owoce uznane za superfruit są bogate w składniki odżywcze i wiele cennych mikroelementów. Dlaczego jeszcze warto wprowadzić miechunkę do swojej diety?
- Artykuł został zaktualizowany i rozbudowany o nowe treści i zdjęcia 23.07.2024 r
Miechunka – co to jest?
Miechunka peruwiańska to roślina z żółto-pomarańczowymi owocami podobnymi do małych pomidorów. Na świecie znana jest pod wieloma nazwami – jagoda złota, peruwiańska czereśnia ziemna, jagoda azteków, pogapoga czy dziki pomidor. Łacińska nazwa słowo „physalis” wywodzi się od starego starogreckiego słowa „phusalis”, który oznaczał „pęcherz”. To bezpośrednie nawiązanie do brązowych osłonek owoców miechunki (tzw. mieszków), które przypominają małe chińskie lampiony.


Gdzie rośnie miechunka?
Miechunka jest wieloletnią rośliną, która wywodzi się z Ameryki Południowej, a konkretnie z regionu Andów (w szczególności z Peru i Chile). Należy do tej samej rodziny co pomidory, papryka, bakłażany i jagody Goji. Obecnie miechunkę można uprawiać w różnych częściach globu między innymi w Indiach czy Wielkiej Brytanii.
Miechunka osiąga średnią wysokość 100 cm. Jej liście mają od 5 do 15 cm długości od 4 do 90 szerokości. Wyróżnia się złotymi, pomarańczowymi kwiatami o kształcie dzwoneczków. Z nich potem tworzą się żółte jadalne jagody o średnicy od półtora do dwóch centymetrów. Owoce miechunki wyglądem i konsystencją przypominają pomidory są jednak od nich znacznie mniejsze.
Świeże owoce miechunki mają miękki, soczysty miąższ, w którym znajdują się małe jadalne żółte pestki. Miechunka wyróżnia się bogatym słodko-kwaśnym smakiem, który przypomina nieco ananasa. Co ciekawe, owoce są jedyną jadalną częścią tej rośliny. Zarówno liście, jak i korzenie mogą być toksyczne i trujące dla człowieka.

Czy miechunka (pęcherzyca) jest trująca?
Bardzo często pojawiają się pytania dotyczące ewentualnej toksyczności owoców miechunki peruwiańskiej. Informacja na ten temat została zawarta bezpośrednio w poprzednim akapicie.
Owoce miechunki peruwiańskiej (umyte i dojrzałe), są całkowicie bezpieczne do spożycia. Oznacza to, że z powodzeniem możemy spożywać zarówno świeże, jak i suszone owoce tej rośliny.
Nie należy spożywać owoców, które nie należą do gatunku miechunki peruwiańskiej lub są niedojrzałe. W tym przypadku efekt może być podobny jak po zjedzeniu niedojrzałego i surowego bakłażana czy ziemniaka (bóle brzucha, gorączka itp.) Zdecydowanie należy wystrzegać się dotykania i jedzenia liści oraz korzeni różnych gatunków miechunki, w tym również gatunków peruwiańskich, ponieważ nie są one jadalne.
W naszym sklepie mamy starannie wyselekcjonowane suszone owoce miechunki peruwiańskiej, suszone z dojrzałych i świeżych owoców tej rośliny, które bez obaw możesz spożywać i dodawać do swoich posiłków.

Miechunka peruwiańska a chińska latarnia (miechunka rozdęta)
Miechunka występuje w wielu odmianach. Miechunka peruwiańska ze względu na swoją charakterystykę i wygląd bardzo często mylona jest z inną rośliną należącą do tej samej rodziny, miechunką rozdętą (Physalis alkekengi). Miechunka rozdęta, podobnie jak rodzynek brazylijski, tworzy charakterystyczne kwiaty w formie efektownych, czerwonych lampionów. Trzeba pamiętać, że owoce miechunki rozdętej, chociaż jadalne, znacznie różnią się smakiem od owoców miechunki peruwiańskiej. Jagody tej rośliny charakteryzują się dosyć cierpką, słodko-gorzką nutą. Do jedzenia nadają się tylko wtedy, gdy są dojrzałe i przybierają intensywną, ciemnopomarańczową barwę. Owoce w wersji niedojrzałej zawierają dużo solaniny, która może wywoływać problemy trawienne i sensacje żołądkowe, podobnie jak ziemniaki czy niedojrzałe pomidory.
Wiele wskazuje na to, że dojrzałe owoce miechunki, zarówno świeże, jak i suszone, nie stanowią zagrożenia dla kobiet w ciąży oraz rozwijającego się płodu. Jednakże, z uwagi na brak gruntownych badań dotyczących korelacji między spożywaniem tych owoców a ich działaniem na organizm rozwijającego się płodu, warto profilaktycznie wstrzymać się od ich spożywania w ciąży i w trakcie karmienia piersią. Najlepiej przed wprowadzeniem owoców miechunki peruwiańskiej i suszonych do diety zasięgnąć rady lekarza prowadzącego.
Physalis – zawartość odżywcza
Miechunka znana jest nie tylko ze względu na swój charakterystyczny smak, ale również na bogactwo składników odżywczych zawartych w owocach. Miechunka przede wszystkim jest cennym źródłem wszelkiego rodzaju antyoksydantów. Znana jest z doskonałej zawartości witamin A i C, fosforu, żelaza, potasu i cynku.
Składnik | Ilość | % RWS |
---|---|---|
Witamina B3 (niacyna) | 3,92 mg | 24,50% |
Witamina C (kwas askorbinowy) | 15,4 mg | 17,11% |
Witamina B1 (tiamina) | 0,154 mg | 12,83% |
Witamina A | 50 µg | 7,14% |
Witamina B2 (ryboflawina) | 0,056 mg | 4,31% |
Żelazo, Fe | 1,4 mg | 17,50% |
Fosfor, P | 56 mg | 8,00% |
Wapń, Ca | 13 mg | 1,30% |
Węglowodany | 15,68 g | 12,06% |
Białko | 2,66 g | 5,32% |
Tłuszcz ogółem | 0,98 g | 2,80% |
Miechunka (rodzynek brazylijski) – jakie ma właściwości?
Miechunka od wieków stosowana była w medycynie ludowej do leczenia różnych dolegliwości. Najczęściej wykorzystywana była do przy kuracji związanej z zapaleniem wątroby, skóry, malarii reumatyzmu, astmy oraz białaczki. Do tej pory w Indiach miechunka jest rośliną leczniczą. W Ameryce Południowej stosowana była jako środek moczopędny i przeciwastmatyczny, a w Afryce Południowej okłady z liści miechunki łagodziły stany zapalne. Warto w tym miejscu podkreślić, że owoce miechunki w ostatnich latach poddawane są licznym badaniom. Większość z nich przeprowadzono na zwierzętach. Na ich podstawie można konstruować wnioski związane z działaniem tego owocu na organizm człowieka
Aktywność antyoksydacyjna
Jagody miechunki to przede wszystkim cenne źródło antyoksydantów, w tym fenoli i witanolidów o działaniu przeciwutleniającym. Przeciwutleniacze łagodzą stres oksydacyjny komórek i w ten sposób mogą redukować ryzyko powstawania schorzeń w wielu narządach. Przypadkowo udowodniono, że to działanie antyoksydacyjne może wpływać bezpośrednio na wiele narządów. Witanolidy między innymi mogą pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych jak zapalenie stawów, toczeń i nieswoiste zapalenie jelit (IBD).
Doskonałe wsparcie dla układu odpornościowego
Owoce miechunki stanowią cenne źródło witaminy C, która nie tylko działa jako przeciwutleniacz, ale również odgrywa istotną rolę w tworzeniu między innymi kolagenu i tym samym gojeniu się ran. Spożywanie owoców z dużymi dawkami witaminy C wzmacnia układ odpornościowy i sprawia, że jesteśmy mniej podatni na choroby.
Wzmocnienie kości
Miechunka zawiera w sobie wiele składników, które mogą mieć pozytywny wpływ na rozwój i zdrowie naszych kości. Do tych składników należy między innymi wapń, fosfor i spore ilości pektyny, które pozwalają na wchłanianiu tych składników do organizmu. W owocach znajduje się również sporo witaminy K, która jest niezbędnym elementem w budowie kości oraz chrząstki.
Korzystnie wpływa na wzrok
Zawarte w owocach miechunki luteina i beta-karoten, a także kilka innych karotenoidów, przyczyniają się do poprawy kondycji zmysłu wzroku. Miechunka pomaga w łagodzeniu lub zapobieganiu chorobom takim jak ślepota nocna, która rozwija się wraz z wiekiem.
Wspiera funkcje sercowo-naczyniowe
Physalis to również owoc, które powinny spożywać osoby cierpiące na problemy sercowo-naczyniowe. Witamina B, która jest zawarta w owocach miechunki odpowiada za produkcję acetylocholiny, neuroprzekaźnika, który przekazuje informacje do mięśni i nerwów. Niedobór witaminy B1 może powodować nieregularne bicie serca, a także dalszym etapie jego niewydolność.
Korzystnie wpływa na nasze jelita
Miechunka w wersji suszonej wykazuje się dużą zawartością błonnika, który z kolei ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszych jelit. W owocach miechunki znajdują się zarówno błonnik rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny. Spożywanie miechunki wpływa doskonale na działanie układu trawiennego, a także działa przeciw zaparciom.

Suszona miechunka: właściwości i wartości odżywcze
Miechunka dostępna jest zazwyczaj w dwóch wariantach: można ją kupić w wersji świeżej w sezonie, a poza sezonem najczęściej są to suszone owoce. Czy suszone owoce wykazują podobne właściwości odżywcze jak świeże? Jak w przypadku każdych suszonych owoców, zawartość odżywcza i właściwości będą nieznacznie różnić się od owoców świeżych. Badania porównujące zawartość składników odżywczych w świeżych i suszonych wersjach wykazały, że owoce suszone odpowiednio przygotowane zawierają nawet więcej niektórych składników odżywczych niż te świeże.
Badania wykazały, że zawartość całkowitych polifenoli w owocach suszonych jest znacznie wyższa niż w świeżych odpowiednikach. Wynika to m.in. z faktu, że w trakcie procesu suszenia następuje odparowanie wody, co powoduje zagęszczenie składników aktywnych na jednostkę suchej masy [1].
Podobna zależność dotyczy aktywności antyoksydacyjnej. Okazało się, że suszone owoce miechunki wykazują większe stężenie składników antyoksydacyjnych, co przekłada się na wyższą zdolność do neutralizacji wolnych rodników.
Wynika z tego, że pod niektórymi względami spożywanie suszonych owoców miechunki daje znacznie lepsze korzyści niż jedzenie świeżych owoców. Wiele zależy oczywiście od tego, w jaki sposób suszone owoce były przygotowywane i w jakich warunkach odwadniane.
Jak jeść miechunkę?
Miechunka, która uznawana została za superfruit, coraz chętniej stosowana jest w naszej kuchni. Można spożywać zarówno owoce świeże jak i miechunkę suszoną.
Miechunka świeża – zastosowanie
Miechunkę świeżą możemy z powodzeniem dodawać do wszelkiego rodzaju sałatek owocowych, koktajli i wytwarzać z niej dżemy. To owoc, który ze względu na twój słodko-kwaśny smak, doskonale smakuje zarówno w daniach deserowych, jak i wytrawnych. Z tego względu można stosować go w wypiekach, galaretkach, lodach czy konfiturach. Sprawdzi się jako składnik sosów, polewy do mięsa jest czy owoców morza. Miechunka często stosowana jest w połączeniu z miodem, a także czekoladą lub lukrem.
Miechunka suszona peruwiańska – zastosowanie
Suszone owoce miechunki często stosowane są podobnie jak rodzynki. Doskonale sprawdzą się dodane do wszelkiego rodzaju owsianek, musli, a także wypieków i babeczek. Z powodzeniem można je również wykorzystać do różnorodnych dań z ryżu.
Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać suszone owoce miechunki peruwiańskiej, oto kilka propozycji i przepisów:
- Zamiennik rodzynek: Jak wspomniano wcześniej, owoce miechunki doskonale sprawdzą się jako zamiennik rodzynek, wprowadzając nieco bardziej kwaskowaty, orzeźwiający smak do różnych potraw. Z powodzeniem można je zastąpić wszędzie tam, gdzie w tradycyjnych przepisach znajdują się rodzynki lub jagody.
- Zdrowa przekąska: Suszone owoce miechunki świetnie sprawdzą się jako zdrowa, energetyzująca przekąska. Można je jeść bezpośrednio, ciesząc się ich wyjątkowym smakiem i bogactwem witamin oraz minerałów.
- Granola i musli: Dodaj suszone miechunki do domowej granoli lub musli. Wzbogacą one Twoje śniadanie lekko kwaskowatym smakiem oraz dodatkowymi wartościami odżywczymi.
- Sałatki: Wzbogacaj sałatki owocowe i warzywne, dodając suszone miechunki. Ich unikalny smak i chrupiąca tekstura doskonale komponują się z różnorodnymi składnikami, nadając sałatkom egzotyczny akcent.
- Desery: Użyj suszonych miechunek do przygotowywania różnorodnych deserów, takich jak ciasta, ciasteczka, muffiny czy tarty. Mogą one zastąpić inne suszone owoce, dodając deserom wyrazistego, egzotycznego smaku.
- Mieszanki bakaliowe: Twórz własne mieszanki bakaliowe, łącząc suszone miechunki z innymi suszonymi owocami i orzechami. Będą one idealną, zdrową przekąską na każdą okazję.
- Marmolady i dżemy: Przygotuj domowe marmolady i dżemy z suszonymi miechunkami. Ich intensywny, kwaskowaty smak doda wyjątkowego charakteru Twoim przetworom.
- Jogurty i lody: Dodaj suszone miechunki do jogurtów naturalnych oraz lodów. Wzbogacą one te desery o naturalną słodycz i cenne składniki odżywcze.
- Smoothie i koktajle: Blenduj suszone miechunki z innymi owocami i warzywami, tworząc zdrowe i odżywcze smoothie lub koktajle, które dostarczą energii na cały dzień.
- Kuchnia wytrawna: Użyj suszonych miechunek jako składnik sosów do mięs i ryb. Dodadzą one potrawom ciekawego, egzotycznego smaku, który zaskoczy Twoich gości. Doskonale sprawdzą się jako chutney do popularnego curry. Ten smak cię zaskoczy.
- Dekoracja potraw: Dzięki swojemu intensywnemu kolorowi i interesującemu wyglądowi, suszone miechunki świetnie nadają się do dekoracji różnorodnych dań, nadając im atrakcyjny, estetyczny wygląd.
Miechunka peruwiańska – przeciwwskazania
Warto pamiętać, że wszystkie części rośliny z wyjątkiem owoców potencjalnie są trujące. Jedzenie niedojrzałych owoców miechunki (ze względu na wysoką zawartość solaniny) może również powodować wzdęcia czy problemy trawienne.
Nie ma poważnych przeciwwskazań do spożywania miechunki w formie świeżej czy suszonej. Warto skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem jej do diety, gdy cierpimy na choroby przewlekłe. Miechunka może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami – osłabiać lub potęgować ich działanie. Jedzenie miechunki nie jest zalecane w ciąży i przy karmieniu piersią.
Miechunka w ciąży
Na razie nie ma dowodów na pozytywne lub negatywne działanie miechunki na organizm kobiety w ciąży. Z tego względu najlepiej jest profilaktycznie powstrzymać się od spożywania tych owoców w ciąży i w trakcie karmienia piersią.
Jak przechowywać miechunkę suszoną?
Miechunka suszona powinna być przechowywana podobnie jak inne suszone owoce. Priorytetem jest, aby trzymać ją w miejscu z dala od wilgoci i wysokiej temperatury. Najlepiej, żeby było to szczelnie zamknięte opakowanie lub pojemnik, przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu. W takich warunkach miechunka jest w stanie zachować swoje walory odżywcze nawet przez 2 lata.
Miechunka suszona i świeża – przepisy
Wywar z suszonej miechunki
Odwary i napary z suszonych owoców miechunki mogą m.in. łagodzić dolegliwości związane z kamicą moczową i reumatyzmem, z zapaleniem migdałków i kaszlem.
Wywar z owoców suszonych miechunki (przepis)
Składniki:
- 3-4 łyżki suszonych owoców miechunki
- pół litra wrzącej wody
Przygotowanie:
- Wsyp owoce do gotującej się wody i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
- Pozostaw do wystudzenia, przefiltruj.
- Pij pół szklanki cztery razy dziennie.
Pilaw z ryżu basmati z suszonymi owocami, miechunką i migdałami (przepis)
Tradycyjna potrawa wschodnia na bazie ryżu czyli pilaw. Tym razem w nowej odsłonie z dodatkiem owoców miechunki.
Składniki:
- 1½ szklanki ryżu basmati (możesz kupić tutaj)
- 3 łyżki masła
- ½ szklanki drobno posiekanej żółtej cebuli
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2¼ szklanki wody
- 1¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- ⅓ szklanka suszonych owoców (suszona miechunka, rodzynki lub posiekane suszone morele)
- ¼ szklanki pokrojonych lub posiekanych prażonych migdałów
Przygotowanie:
- Ryż wypłucz z nadmiaru skrobi. Płucz do momentu, gdy woda będzie czysta.
- W rondelku roztop masło, dodaj cebulę i smaż aż zmięknie.
- Dodaj kminek, kurkumę, cynamon i czosnek. Mieszaj i gotuj cały czas aż zaczną wydzielać intensywny zapach.
- Do garnka wsyp przepłukany ryż. Gotuj i mieszaj przez około 3 minuty.
- Dodaj wodę, sól, pieprz i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, do momentu, gdy cały płyn zostanie wchłonięty (15-18 minut).
- Zdejmij pokrywkę z ognia i posyp ryż suszonymi owocami (nie mieszaj).
- Przykryj garnek pokrywką i odstaw na 10 minut.
- Wrzuć prażone migdały, rozłóż ryż widelcem i serwuj na ciepło.
„Sernik” z miechunką (przepis)
Miechunka świeża w wersji „na słodko” z orzechami i syropem klonowym. Doskonała na deser!
Spód:
- 1/2 szklanki surowych orzechów nerkowca
- 1 daktyl medjool, bez pestek
- 1/2 łyżki syropu klonowego
- 1/2 łyżki oleju kokosowego
Masa:
- 1/2 szklanki namoczonych, surowych orzechów nerkowca
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego (możesz kupić tutaj)
- 20 świeżych owoców miechunki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/8 łyżeczki soli
Do dekoracji:
- posiekane pistacje (opcjonalnie)
- świeże i suszone owoce miechunki
Przygotowanie:
- Składniki spodu zmiksuj w robocie kuchennym, tak aby miały konsystencję kruszonki.
- Przełóż do niewielkiej tortownicy o średnicy 10-12 cm.
- Zmiksuj wszystkie składniki nadzienia w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Wlej nadzienie i wygładź powierzchnię. Udekoruj
- Włóż do zamrażarki na 5-6 godzin lub na noc.
- Przed jedzeniem wyjmij z zamrażarki, aby „sernik” mógł się rozmrozić.
Gdzie kupić miechunkę?
Suszone owoce miechunki najlepiej kupować w sprawdzonych sklepach ze zdrową żywnością. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia owoców. Najlepsze owoce miechunki pochodzą z krajów Ameryki Południowej i Środkowej a szczególnie z Kolumbii. Kolumbia jest jednym z największych eksporterów miechunki na świecie. Z tego powodu owoce miechunki z Kolumbii wyróżniają się szczególnym smakiem oraz jakością.
FAQ – najczęstsze pytania o miechunkę peruwiańską
Czy owoce miechunki zawierają gluten?
Naturalnie owoce miechunki nie zawierają glutenu. Jednakże możliwe jest nieumyślne zanieczyszczenie glutenem podczas zbiorów lub przetwarzania, gdyż mogą one mieć kontakt ze zbożami zawierającymi gluten. Dlatego też produkt nie jest oznaczany jako bezglutenowy, aby uniknąć ryzyka dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu.
Ile kalorii ma 100 g suszonej miechunki?
100 gramów suszonej miechunki zawiera około 49 kalorii. To sprawia, że są one niskokalorycznym dodatkiem do diety, bogatym w wartości odżywcze.
Jak są produkowane suszone owoce miechunki?
Suszone owoce miechunki są produkowane poprzez zbieranie owoców, usuwanie ich z naturalnych osłonek, a następnie delikatne suszenie. Proces ten zapewnia, że owoce pozostają trwałe i chrupkie. Po suszeniu są one bezpośrednio pakowane, co pomaga zachować ich świeżość i walory smakowe przez dłuższy czas.
Czy miechunki to owoce czy warzywa?
Miechunki są owocami należącymi do rodziny psiankowatych. Charakteryzują się one unikalnym, lekko kwaskowatym smakiem i są często używane zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych.
Czy suszone miechunki są odpowiednie dla psów?
Nie zaleca się podawania suszonych owoców miechunki psom. Choć są one bezpieczne dla ludzi, mogą być trudne do strawienia dla czworonogów. W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących diety Twojego psa, zawsze warto skonsultować się z weterynarzem, aby upewnić się, że wszystkie podawane produkty są dla niego bezpieczne.
Materiały źródłowe:
- Nawirska-Olszańska, A., Stępień, B., Biesiada, A., Kolniak-Ostek, J., & Oziembłowski, M. (2017). Rheological, Chemical and Physical Characteristics of Golden Berry (Physalis peruviana L.) after Convective and Microwave Drying. Foods (Basel, Switzerland), 6(8), 60. https://doi.org/10.3390/foods6080060