• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Źródła potasu w żywności morele suszone, rodzynki, awokado, kakao, fasola, pestki dyni, suszone banany, ziemniaki, pomidory, szpinak, grzyby, świeże banany, orzechy laskowe, migdały.

Potas w jedzeniu

Potas jest jednym ze składników mineralnych, pełniącym istotne funkcje w organizmie człowieka. ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Mąki / Mąka orzechowa – rodzaje i zastosowanie

26 kwietnia 2023

Mąka orzechowa – rodzaje i zastosowanie

Spis treści pokaż
1. Jakie warto jeść mąki orzechowe?
2. Dlaczego warto stosować mąki orzechowe?
3. Jak stosować mąki orzechowe do wypieków?
4. Jak zrobić mąkę orzechową w domu?
5. Gdzie kupić mąkę orzechową?
6. Do czego mąka orzechowa?

Mąka orzechowa jest bezglutenową alternatywą dla klasycznej mąki pszennej. Są proste w użyciu i sprawiają, że ciasta są bardzo wilgotne i smaczne. Jakie są najpopularniejsze rodzaje mąk orzechowych? Do czego można je stosować?


Jakie warto jeść mąki orzechowe?

Mąki orzechowe są bezglutenową alternatywą dla mąk zbożowych. Produkowane są z różnych gatunków orzechów. Są świetnym źródłem składników odżywczych. Które mąki orzechowe warto wprowadzić do jadłospisu?

1. Mąka migdałowa

Mąka migdałowa jest kaloryczna 579 kcal w 100 g. Jest bogata w witaminę E i cholinę oraz minerały: żelazo, magnez, fosfor i potas. Zawiera dużo białka 21,2 g w 100 g i tłuszczu 49,9 g w 100 g (w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe 31,6 g i wielonienasycone kwasy tłuszczowe 12,3 g), 100 g mąki migdałowej pokrywa 16% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Ma niski indeks glikemiczny IG=15 oraz niską zawartość węglowodanów, dzięki temu reguluje poziom cukru we krwi. Zawiera witaminę E, która zapobiega uszkodzeniom układu sercowo-naczyniowego przez wolne rodniki. Zwartość dobrych tłuszczy zapobiega tworzeniu się zatorów w żyłach. Mąka migdałowa ma dużo wapnia, dzięki temu wspomaga zdrowie kości.


Opakowanie Go4Taste

Mąka migdałowa drobna - 1kg – cena : 38,25 zł

Kup mąka migdałowa sklep go4taste


Mąka migdałowa najlepiej sprawdzi się do zagęszczania zup i sosów, wypieku pizzy i makaroników. Można ją stosować również do wypieku chleba oraz do przygotowania naleśników, racuchów i placków ziemniaczanych.

Czytaj więcej o mące migdałowej: Mąka migdałowa – właściwości i wartości odżywcze

Mąkę arachidową robi się z orzechów ziemnych


2. Mąka arachidowa

Mąka arachidowa ma sporo kalorii w 100 g jest 369 kcal. Ma niski indeks glikemiczny IG=15. Zawiera 24,9 g węglowodanów (w tym 15 g cukrów) w 100 g. Ma po 14 g błonnika i tłuszczu w 100 g. W swoim składzie ma witaminy z grupy B oraz minerały: cynk, żelazo, miedź, wapń, selen, fosfor i potas. Jest świetnym źródłem wit. E, która jest przeciwutleniaczem i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.
Mąkę arachidową zalecamy stosować do słodkich wypieków: ciast, ciasteczek oraz muffinek. Sprawdzi się również jako dodatek do koktajli, klusek i placków.

Czytaj więcej: Mąka arachidowa: właściwości i zastosowanie

Mąka kokosowa

3. Mąka kokosowa

To mąka kaloryczna ma 359 kcal w 100 g. Ma niski indeks glikemiczny Ig=35, dzięki temu mogą ją jeść osoby chorujące na cukrzycę. Zawiera głównie węglowodany 22,6 g w 100 g, białko 19,2 g w 100 g oraz błonnik pokarmowy 35,2 g w 100 g. Jest cennym źródłem wapnia, potasu, sodu i żelaza. Wszystko to sprawia, że mąka kokosowa ma wiele prozdrowotnych właściwości.


Opakowanie Go4Taste

Mąka kokosowa - 1kg – cena : 14,25 zł

Kup mąka kokosowa sklep go4taste

Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, a duża zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz pokarmowy. Pomaga również w zrzuceniu zbędnych kilogramów.
Mąka kokosowa stosowana jest do wypieków w diecie keto takich jak: ciasta, ciasteczka, trufle, chleb, pizza czy naleśniki. Można ją również stosować do zagęszczenia zup i sosów. Sprawdzi się również do panierowania mięsa lub ryb oraz jako zamiennik bułki tartej w pulpetach czy mięsie mielonym.

Czytaj więcej: Mąka kokosowa – właściwości i zastosowanie

Mąka kasztanowa

4. Mąka kasztanowa

Mąka kasztanowa jest kaloryczna ma 346 kcal w 100 g. Ma wysoki indeks glikemiczny IG=65. Zawiera głównie węglowodany 70 g w 100g (w tym tylko 18 g cukrów). Jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego 16 g w 100 g oraz białka 7g w 100g. Zawiera również składniki mineralne takie jak: fosfor, potas, sód, wapń, cynk, magnez i miedź oraz witaminy z grupy B, A i C. Dzięki zawartości powyższych składników odżywczych wzmacnia układ odpornościowy oraz poprawia pracę połączeń nerwowych w mózgu. Ma korzystny wpływ na stan skóry głowy i paznokci.


Opakowanie Go4Taste

Mąka kasztanowa - 500g bezglutenowa – cena : 24,00 zł

Kup mąka kasztanowa sklep go4taste

Ze względu na swoje walory smakowe stosowane jest głównie do słodkich i słonych wypieków oraz przygotowania bezglutenowego makaronu. Można ją również stosować do zagęszczenia zup, sosów. Można przygotować z niej smaczne gofry, naleśniki, omlety i placki zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.

Czytaj więcej: Poznaj właściwości mąki kasztanowej

prażone orzechy nerkowca
orzechy nerkowca prażenie na patelni

5. Mąka z orzechów nerkowca

Mąka z orzechów nerkowca jest bardzo kaloryczna w 100 g jest 574 kcal, która jest rekompensowane przez niski indeks glikemiczny IG=15. Zawiera głównie tłuszcze 46,7g w 100g w tym, aż 9,2 g w 100g nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera sporo węglowodanów 32,7 g w 100 g, w tym 5 g w 100 g cukru. Mąka migdałowa jest świetnym źródłem białka roślinnego 15,2 g w 100 g. Zawiera witaminy z grupy B i K oraz aminokwasy. Wszystkie te składniki odżywcze sprawiają, że mąka z orzechów nerkowca ma wiele prozdrowotnych właściwości m.in. poprawia pracę układu krążenia, ma korzystny wpływ na stan włosów, skóry i paznokci.


Opakowanie Go4Taste

Mąka z orzechów nerkowca - 500g – cena : 28,00 zł

Kup mąkę z orzechów nerkowca w sklepie Go4taste

Mąkę z orzechów nerkowca można wykorzystywać do słonych i słodkich wypieków. Sprawdzi się również jako bezglutenowy zamiennik mąki pszennej do zagęszczania potraw, np. zup i sosów.

Czytaj więcej: Mąka z orzechów nerkowca – jak ją jeść?

Mąka z orzechów laskowych

6. Mąka z orzechów laskowych

Mąka z orzechów laskowych jest bardzo kaloryczna, w 100 g jest 501 kcal. Zawiera głównie węglowodany 55 g w 100 g oraz tłuszcze 30 g w 100 g. Niewiele białka tylko 7 g w 100 g. Mąka z orzechów laskowych jest świetnym źródłem składników mineralnych takich jak: potas i magnez oraz witaminy z grupy B i E. W swoim składzie ma również aminokwasy. Wszystko to sprawia, że mąka z orzechów laskowych ma wiele prozdrowotnych właściwości m.in. wspomaga działanie układu sercowo-naczyniowego i układu nerwowego. Naturalnie poprawia potencję.
Mąka z orzechów laskowych najczęściej stosowana jest do słodkich wypieków oraz wykwintnych dań. Można ją stosować jako dodatek do płatków śniadaniowych, jogurtu, a nawet lodów.

Czytaj więcej: Jak stosować mąkę z orzechów laskowych?

Dlaczego warto stosować mąki orzechowe?

Dodatek mąki orzechowej sprawia, że wypieki są bardziej wilgotne i kruche. Orzechy są bogate w białko i tłuszcze, dlatego stosowane są w kuchnię ze względu na swoje wartości odżywcze. Nie zawierają glutenu, dzięki temu mogą je stosować osoby uczulone na gluten.

Jak stosować mąki orzechowe do wypieków?

Mąkę orzechową najlepiej jest stosować w połączeniu z innymi mąkami. Jeśli chcesz zamienić mąkę pszenną na orzechowa, to nie można jej zamieniać w proporcji 1:1 – mąka orzechowa ma dużą zawartość białka i tłuszczów, dlatego wypieki są bardzo kruche.
Jeśli chcesz zamienić mąkę pszenną na bezglutenową, to ilość mąki w przepisie zastąp w ½ mąką orzechową, a w ½ inną mąką bezglutenową, np. ryżową.

Jak zrobić mąkę orzechową w domu?

Mąka z orzechów bardzo szybko jełczeje, dlatego potrzebną ilość możesz wykonać samodzielnie w domu. Pamiętaj, aby nie mielić więcej niż 150 g orzechów na raz. Jeśli chcesz, aby mąką była delikatniejsza, to dodaj do orzechów kilka łyżek cukru z przepisu na ciasto.

  1. Odważ tyle orzechów, ile potrzebujesz mąki.
  2. Orzechy wsyp do blendera. Blenduj w 10 s seriach. Pamiętaj, aby po każdej serii zeskrobać pozostałości orzechów z brzegów robota kuchennego.
  3. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu mąka orzechowa jest nietrwała, dlatego zalecamy przechowywać ten produkt w lodówce lub zamrażarce.


Gdzie kupić mąkę orzechową?

Mąkę orzechową możesz kupić w niemal każdym super i hipermarkecie. Zachęcamy do zakupu tych produktów wyłącznie w sklepach ze zdrową żywnością. Dzięki temu możesz być pewien, że produkt jest wysokiej jakości.


Do czego mąka orzechowa?

Mąka orzechowa jest bezglutenową alternatywą dla mąki pszennej. Najlepiej sprawdzi się w wypiekach, np. mąkę migdałową polecamy stosować do naleśników, burgerów, do wypieku pieczywa, a nawet do panierowania mięsa i ryb. Natomiast mąka z orzechów pekan ma delikatnie klonowy smak, dlatego najlepiej pasuje do słodkich wypieków m.in. babeczek, ciasteczek czy kruszonki na ciasto. Z mąki orzechowej można wykonać również smaczne domowe masło orzechowe. Sprawdzi się również jako dodatek do koktajli, müsli i jogurtów, a nawet do zagęszczenia sosów i zup.

Mąka orzechowa jest bezglutenową alternatywą mąki pszennej. Ma uniwersalne zastosowanie, można ją stosować zarówno do wypieków, jak i do zagęszczania zup i sosów. Ma wiele korzyści dla naszego zdrowia.

Powiązane wpisy

W kategorii:Mąki

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Mąka migdałowa drobna - 1kg
Mąka migdałowa drobna - 1kg
45,00 zł 38,25 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.