• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Czy kasza bulgur jest dietetyczna?

Czy kasza bulgur jest dietetyczna?

Kasza bulgur nie tylko cechuje się zawartością cennych składników odżywczych, ale także niską ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Mąki / Mąka orzechowa – rodzaje i zastosowanie

26 kwietnia 2023

Mąka orzechowa – rodzaje i zastosowanie

Spis treści pokaż
1. Jakie warto jeść mąki orzechowe?
2. Dlaczego warto stosować mąki orzechowe?
3. Jak stosować mąki orzechowe do wypieków?
4. Jak zrobić mąkę orzechową w domu?
5. Gdzie kupić mąkę orzechową?
6. Do czego mąka orzechowa?

Mąka orzechowa jest bezglutenową alternatywą dla klasycznej mąki pszennej. Są proste w użyciu i sprawiają, że ciasta są bardzo wilgotne i smaczne. Jakie są najpopularniejsze rodzaje mąk orzechowych? Do czego można je stosować?


Jakie warto jeść mąki orzechowe?

Mąki orzechowe są bezglutenową alternatywą dla mąk zbożowych. Produkowane są z różnych gatunków orzechów. Są świetnym źródłem składników odżywczych. Które mąki orzechowe warto wprowadzić do jadłospisu?

1. Mąka migdałowa

Mąka migdałowa jest kaloryczna 579 kcal w 100 g. Jest bogata w witaminę E i cholinę oraz minerały: żelazo, magnez, fosfor i potas. Zawiera dużo białka 21,2 g w 100 g i tłuszczu 49,9 g w 100 g (w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe 31,6 g i wielonienasycone kwasy tłuszczowe 12,3 g), 100 g mąki migdałowej pokrywa 16% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Ma niski indeks glikemiczny IG=15 oraz niską zawartość węglowodanów, dzięki temu reguluje poziom cukru we krwi. Zawiera witaminę E, która zapobiega uszkodzeniom układu sercowo-naczyniowego przez wolne rodniki. Zwartość dobrych tłuszczy zapobiega tworzeniu się zatorów w żyłach. Mąka migdałowa ma dużo wapnia, dzięki temu wspomaga zdrowie kości.


Opakowanie Go4Taste

Mąka migdałowa drobna - 1kg – cena : 38,25 zł

Kup mąka migdałowa sklep go4taste


Mąka migdałowa najlepiej sprawdzi się do zagęszczania zup i sosów, wypieku pizzy i makaroników. Można ją stosować również do wypieku chleba oraz do przygotowania naleśników, racuchów i placków ziemniaczanych.

Czytaj więcej o mące migdałowej: Mąka migdałowa – właściwości i wartości odżywcze

Mąkę arachidową robi się z orzechów ziemnych


2. Mąka arachidowa

Mąka arachidowa ma sporo kalorii w 100 g jest 369 kcal. Ma niski indeks glikemiczny IG=15. Zawiera 24,9 g węglowodanów (w tym 15 g cukrów) w 100 g. Ma po 14 g błonnika i tłuszczu w 100 g. W swoim składzie ma witaminy z grupy B oraz minerały: cynk, żelazo, miedź, wapń, selen, fosfor i potas. Jest świetnym źródłem wit. E, która jest przeciwutleniaczem i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.
Mąkę arachidową zalecamy stosować do słodkich wypieków: ciast, ciasteczek oraz muffinek. Sprawdzi się również jako dodatek do koktajli, klusek i placków.

Czytaj więcej: Mąka arachidowa: właściwości i zastosowanie

Mąka kokosowa

3. Mąka kokosowa

To mąka kaloryczna ma 359 kcal w 100 g. Ma niski indeks glikemiczny Ig=35, dzięki temu mogą ją jeść osoby chorujące na cukrzycę. Zawiera głównie węglowodany 22,6 g w 100 g, białko 19,2 g w 100 g oraz błonnik pokarmowy 35,2 g w 100 g. Jest cennym źródłem wapnia, potasu, sodu i żelaza. Wszystko to sprawia, że mąka kokosowa ma wiele prozdrowotnych właściwości.


Opakowanie Go4Taste

Mąka kokosowa - 1kg – cena : 14,25 zł

Kup mąka kokosowa sklep go4taste

Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, a duża zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz pokarmowy. Pomaga również w zrzuceniu zbędnych kilogramów.
Mąka kokosowa stosowana jest do wypieków w diecie keto takich jak: ciasta, ciasteczka, trufle, chleb, pizza czy naleśniki. Można ją również stosować do zagęszczenia zup i sosów. Sprawdzi się również do panierowania mięsa lub ryb oraz jako zamiennik bułki tartej w pulpetach czy mięsie mielonym.

Czytaj więcej: Mąka kokosowa – właściwości i zastosowanie

Mąka kasztanowa

4. Mąka kasztanowa

Mąka kasztanowa jest kaloryczna ma 346 kcal w 100 g. Ma wysoki indeks glikemiczny IG=65. Zawiera głównie węglowodany 70 g w 100g (w tym tylko 18 g cukrów). Jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego 16 g w 100 g oraz białka 7g w 100g. Zawiera również składniki mineralne takie jak: fosfor, potas, sód, wapń, cynk, magnez i miedź oraz witaminy z grupy B, A i C. Dzięki zawartości powyższych składników odżywczych wzmacnia układ odpornościowy oraz poprawia pracę połączeń nerwowych w mózgu. Ma korzystny wpływ na stan skóry głowy i paznokci.


Opakowanie Go4Taste

Mąka kasztanowa - 500g bezglutenowa – cena : 24,00 zł

Kup mąka kasztanowa sklep go4taste

Ze względu na swoje walory smakowe stosowane jest głównie do słodkich i słonych wypieków oraz przygotowania bezglutenowego makaronu. Można ją również stosować do zagęszczenia zup, sosów. Można przygotować z niej smaczne gofry, naleśniki, omlety i placki zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.

Czytaj więcej: Poznaj właściwości mąki kasztanowej

prażone orzechy nerkowca
orzechy nerkowca prażenie na patelni

5. Mąka z orzechów nerkowca

Mąka z orzechów nerkowca jest bardzo kaloryczna w 100 g jest 574 kcal, która jest rekompensowane przez niski indeks glikemiczny IG=15. Zawiera głównie tłuszcze 46,7g w 100g w tym, aż 9,2 g w 100g nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera sporo węglowodanów 32,7 g w 100 g, w tym 5 g w 100 g cukru. Mąka migdałowa jest świetnym źródłem białka roślinnego 15,2 g w 100 g. Zawiera witaminy z grupy B i K oraz aminokwasy. Wszystkie te składniki odżywcze sprawiają, że mąka z orzechów nerkowca ma wiele prozdrowotnych właściwości m.in. poprawia pracę układu krążenia, ma korzystny wpływ na stan włosów, skóry i paznokci.


Opakowanie Go4Taste

Mąka z orzechów nerkowca - 500g – cena : 28,00 zł

Kup mąkę z orzechów nerkowca w sklepie Go4taste

Mąkę z orzechów nerkowca można wykorzystywać do słonych i słodkich wypieków. Sprawdzi się również jako bezglutenowy zamiennik mąki pszennej do zagęszczania potraw, np. zup i sosów.

Czytaj więcej: Mąka z orzechów nerkowca – jak ją jeść?

Mąka z orzechów laskowych

6. Mąka z orzechów laskowych

Mąka z orzechów laskowych jest bardzo kaloryczna, w 100 g jest 501 kcal. Zawiera głównie węglowodany 55 g w 100 g oraz tłuszcze 30 g w 100 g. Niewiele białka tylko 7 g w 100 g. Mąka z orzechów laskowych jest świetnym źródłem składników mineralnych takich jak: potas i magnez oraz witaminy z grupy B i E. W swoim składzie ma również aminokwasy. Wszystko to sprawia, że mąka z orzechów laskowych ma wiele prozdrowotnych właściwości m.in. wspomaga działanie układu sercowo-naczyniowego i układu nerwowego. Naturalnie poprawia potencję.
Mąka z orzechów laskowych najczęściej stosowana jest do słodkich wypieków oraz wykwintnych dań. Można ją stosować jako dodatek do płatków śniadaniowych, jogurtu, a nawet lodów.

Czytaj więcej: Jak stosować mąkę z orzechów laskowych?

Dlaczego warto stosować mąki orzechowe?

Dodatek mąki orzechowej sprawia, że wypieki są bardziej wilgotne i kruche. Orzechy są bogate w białko i tłuszcze, dlatego stosowane są w kuchnię ze względu na swoje wartości odżywcze. Nie zawierają glutenu, dzięki temu mogą je stosować osoby uczulone na gluten.

Jak stosować mąki orzechowe do wypieków?

Mąkę orzechową najlepiej jest stosować w połączeniu z innymi mąkami. Jeśli chcesz zamienić mąkę pszenną na orzechowa, to nie można jej zamieniać w proporcji 1:1 – mąka orzechowa ma dużą zawartość białka i tłuszczów, dlatego wypieki są bardzo kruche.
Jeśli chcesz zamienić mąkę pszenną na bezglutenową, to ilość mąki w przepisie zastąp w ½ mąką orzechową, a w ½ inną mąką bezglutenową, np. ryżową.

Jak zrobić mąkę orzechową w domu?

Mąka z orzechów bardzo szybko jełczeje, dlatego potrzebną ilość możesz wykonać samodzielnie w domu. Pamiętaj, aby nie mielić więcej niż 150 g orzechów na raz. Jeśli chcesz, aby mąką była delikatniejsza, to dodaj do orzechów kilka łyżek cukru z przepisu na ciasto.

  1. Odważ tyle orzechów, ile potrzebujesz mąki.
  2. Orzechy wsyp do blendera. Blenduj w 10 s seriach. Pamiętaj, aby po każdej serii zeskrobać pozostałości orzechów z brzegów robota kuchennego.
  3. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu mąka orzechowa jest nietrwała, dlatego zalecamy przechowywać ten produkt w lodówce lub zamrażarce.


Gdzie kupić mąkę orzechową?

Mąkę orzechową możesz kupić w niemal każdym super i hipermarkecie. Zachęcamy do zakupu tych produktów wyłącznie w sklepach ze zdrową żywnością. Dzięki temu możesz być pewien, że produkt jest wysokiej jakości.


Do czego mąka orzechowa?

Mąka orzechowa jest bezglutenową alternatywą dla mąki pszennej. Najlepiej sprawdzi się w wypiekach, np. mąkę migdałową polecamy stosować do naleśników, burgerów, do wypieku pieczywa, a nawet do panierowania mięsa i ryb. Natomiast mąka z orzechów pekan ma delikatnie klonowy smak, dlatego najlepiej pasuje do słodkich wypieków m.in. babeczek, ciasteczek czy kruszonki na ciasto. Z mąki orzechowej można wykonać również smaczne domowe masło orzechowe. Sprawdzi się również jako dodatek do koktajli, müsli i jogurtów, a nawet do zagęszczenia sosów i zup.

Mąka orzechowa jest bezglutenową alternatywą mąki pszennej. Ma uniwersalne zastosowanie, można ją stosować zarówno do wypieków, jak i do zagęszczania zup i sosów. Ma wiele korzyści dla naszego zdrowia.

Powiązane wpisy

W kategorii:Mąki

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Mąka migdałowa drobna - 1kg
Mąka migdałowa drobna - 1kg
45,00 zł 38,25 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.