Majeranek to aromatyczne zioło z rodziny jasnotowatych. Wywodzi się z Bliskiego Wschodu, skąd przywędrował do krajów śródziemnomorskich. Obecnie rośnie dziko tylko w Turcji i na Cyprze. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, witamin i składników odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto włączyć go do diety!
Majeranek: właściwości zdrowotne
Majeranek (Origanum majorana) występuje w różnych postaciach: proszku, olejku, świeżych lub suszonych liści. Nadaje wyjątkowy smak zupom, sałatkom i daniom mięsnym. Niektórzy producenci dodają zioło do kremów, żelów do goleniach, balsamów do golenia i płynów do kąpieli.
Wspomniane zioło słynie z właściwości przeciwzapalnych, antyseptycznych, przeciwgrzybiczych i przeciwwirusowych. W ten sposób zapobiega zatruciom pokarmowym, tężcowi, durowi brzusznemu, malarii, zakażeniu gronkowce i grypie. Majeranek wzmacnia układ sercowo-naczyniowy. Obniża ciśnienie krwi, zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych i poprawia krążenie krwi. Dzięki temu zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
Szukasz sposobu na regenerację mięśni po intensywnym treningu? Nakładaj maść majerankową na problematyczne miejsce przed i po ćwiczeniach.
Majeranek – wartości odżywcze
Majeranek to zioło bogate w cenne dla organizmu żelazo i magnez, a także w potas – ważny minerał i elektrolit. W liściach majeranku znajduje się również folianu, oraz witamin A i K.
W jednej łyżeczce suszonego majeranku znajduje się:
Waga | 0.60 g |
Miara | 1 łyżeczka |
Kalorie | 1.63 |
Witaminy | |
---|---|
Cholina | 0.30 mg |
Folian, DFE | 1.64 mcg |
Folian, food | 1.64 mcg |
Witamina A, RAE | 2.42 mcg |
Beta karoten | 28.84 mcg |
Luteina + zeaxantyna | 11.37 mcg |
Witamina C | 0.30 mg |
Witamina K | 3.70 mcg |
Minerały | |
Wapń, Ca | 11.94 mg |
Miedź, Cu | 0.01 mg |
Żelazo, Fe | 0.50 mg |
Magnez, Mg | 2.08 mg |
Mangan, Mn | 0.03 mg |
Forsof, P | 1.84 mg |
Potas, K | 9.13 mg |
Sód, Na | 0.46 mg |
Cynk, Zn | 0.02 mg |
Proteiny | |
Białko | 0.08 g |
Tłuszcze | |
Tłuszcz | 0.04 g |
Węglowodany | |
Węglowodany | 0.36 g |
Błonnik | 0.20 g |
Cukry | 0.02 g |
Jak stosować majeranek w kuchni?
Ogólnie rzecz biorąc, wyróżniamy trzy rodzaje majeranku: dziki, ogrodowy i słodki. Wszystkie odmiany sprawdzą się jako przyprawa do wielu potraw. Wiele osób uprawia majeranek ze względu na kuszący, ziołowy zapach.
Podobnie jak wszystkie przyprawy i suszone zioła, majeranek przechowuj w szczelnym pojemniczku, w chłodnym, ciemnym miejscu. Wykorzystaj go w ciągu 3-4 lat, by nie stracił smaku i właściwości zdrowotnych. Niektóre sklepy oferują świeży majeranek, ale wielu kucharzy twierdzi, że zioło smakuje lepiej po wysuszeniu. Dobrze komponuje się z pieczonym mięsem, pomidorami i daniami warzywnymi. Warto go również dodać do sosu sałatkowego lub pizzy.
Świeży majeranek zazwyczaj dodaje się pod koniec gotowania, by zachować charakterystyczny zapach. Możesz nim posypać gotowe danie. Z kolei suszony majeranek idealnie nadaje się do marynaty lub mieszanki ziołowej.
Herbata z majeranku – dlaczego wartą ją pić?
Herbata majerankowa może poprawić apetyt. Przynosi również ulgę w przypadku problemów z wątrobą, kamieni żółciowych, skurczów żołądka i gazów. Niektóre kobiety piją herbatkę, by złagodzić objawy menopauzy.
Zastanawiasz się, jak poprawić trawienie?
Wypij 2-4 filiżanki herbaty majerankowej w ciągu 2 godzin. Proponowany napój pobudza enzymy trawienne do działania, jednocześnie stymuluje wydzielanie śliny. Uspokaja żołądek, a także łagodzi nudności, wzdęcia, biegunkę i ból brzucha.
Napar z majeranku – naturalny sposób na kaszel i katar
Jeżeli męczy Cię kaszel, przygotuj napar z majeranku. Zobacz, jak krok po kroku przygotować go w domowym zaciszu.
Składniki:
¼ łyżeczki suszonych liści majeranku,
1 szklankę wrzącej wody,
1 łyżeczkę miodu.
Przygotowanie:
Zalej 1 łyżkę suszonego majeranku szklanką gorącej wody. Miksturę należy parzyć przez 15 minut pod przykryciem. Dodaj miód do ciepłego, ale nie gorącego naparu.
Wiele osób poleca także ziołową inhalację parową. Proponowany zabieg oczyszcza nos z nadmiernej wydzieliny, a tym samym ułatwia oddychanie. Napełnij miskę gorącą wodą i dodaj 2-3 krople olejku z majeranku. Zamknij oczy i ostrożnie pochyl się nad miską. Nakryj głowę i naczynie ręcznikiem i wdychaj opary przez 10 minut.
Czym zastąpić majeranek w kuchni?
Majeranek ma łagodniejszy smak niż oregano. Smakuje podobnie jak tymianek, ale wyróżnia się słodszym, mocniejszym zapachem. Proponowane zioło wspaniale współgra z bazylią, lawendą, rozmarynem, tymiankiem i koprem włoskim.
Świeże oregano jest świetną alternatywą świeżego majeranku. Pamiętaj, że ma ostrzejszy i mniej słodki smak, dlatego na 1 łyżeczkę majeranku użyj ½ łyżeczki oregano. Możesz także poeksperymentować ze słodką bazylią i tymiankiem
Majeranek: przeciwwskazania
- Kobiety w ciąży lub karmiące piersią powinny unikać majeranku, ponieważ może wpłynąć negatywnie na aktywność hormonalną.
- Suplementy z majerankiem mogą zakłócać krzepnięcie krwi, jeśli przyjmujesz leki przeciwzakrzepowe, skontaktuj się z lekarzem.
- Roślina wchodzi w interakcje z lekami przeciwcukrzycowymi, obniżając poziom glukozy we krwi.
- Może wywoływać reakcję alergiczną u osób uczulonych na miętę, lawendę, bazylię, szałwię, oregano lub hyzop.