Syrop klonowy ma specyficzny smak, który kojarzony jest z Kanadą. Stosowany jest w wielu różnorodnych potrawach. Jest również drogi, dlatego wiele osób zastanawia się, czym można zastąpić syrop klonowy?
Czym jest syrop klonowy?
Syrop klonowy nazywany jest „płynnym złotem Ameryki”. Zawiera wiele cennych składników mineralnych i witamin. Kanada jest największym światowym producentem syropu klonowego. Stosowany jest do naleśników, gofrów, wypieków oraz różnorodnych dań mięsnych.
Więcej na temat syropu klonowego dowiesz się z artykułu: Syrop klonowy – właściwości i zastosowanie
Alternatywy dla syropu klonowego
Jest wiele różnych alternatyw syropu klonowego, które mają do niego podobny smak i konsystencję. Dzięki temu, jeśli nie masz go w domu, to możesz zastąpić go jednym z poniższych produktów.
1. Miód
Ma piękną bursztynową barwę, która jest podobna do syropu klonowego. Jest słodszy niż syrop klonowy. Jeśli chcesz nim zastąpić syrop klonowy, to zmiana nie będzie zauważalna, gdy dodasz miód do produktów pieczonych lub gotowanych. Świetnie sprawdzi się do naleśników. Pamiętaj, że miód nie jest wegański.
Zamień syrop klonowy na miód w proporcji 1:1.
2. Syrop z agawy
Jest naturalnym słodzikiem, którego barwa przypomina miód, a konsystencja jest zbliżona do syropu klonowego. Można go stosować do słodkich wypieków, jako składnik dresingu do sałatek, a nawet polew i marynat.
Syrop z agawy ma słodszy smak niż syrop klonowy. Dlatego sugerujemy stosować ¾ podanej ilości syropu klonowego, czyli ¾ szklanki syropu z agawy zastąpi 1 szklankę syropu klonowego.
3. Syrop z kaktusa
Jest gęsty. Ma słodki smak. Można go stosować zamiast syropu klonowego do deserów, Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pikantnych marynat. Syropu z kaktusa można używać również jako zdrową polewę do gofrów i naleśników.
4. Melasa
Zarówno ciemna, jak i jasna melasa jest świetnym zamiennikiem syropu klonowego. W smaku jest bardzo podobna do syropu klonowego. Ciemna melasa ma głębszy i delikatnie gorzki smak. Dlatego polecamy ją szczególnie do pierniczków. Jest mniej słodka, więc możesz dodać do przepisów odrobinę cukru.
Syrop klonowy zamień na melasę stosując proporcję 1:1.
5. Syrop z daktyli
Syrop daktylowy kojarzony jest z Bliskim Wschodem. Ma słodki orientalny smak. Swoją konsystencją przypomina syrop klonowy. Syrop daktylowy szczególnie polecamy do orientalnych dań słonych i słodkich, deserów i napojów.
6. Syrop kukurydziany
Syrop kukurydziany stosowany jest w produkcji przemysłowej do wyrobu cukierków i karmelu. Ma neutralny słodki smak, dzięki temu nie zmienia smaku potraw. W sklepach dostępne są dwa rodzaje syropu klonowego: ciemny i jasny. Ciemny ma bardziej złożony smak niż jasny.
Syrop klonowy możesz zamienić na jasny lub ciemny syrop kukurydziany stosując proporcję 1:1.
Jak zastąpić syrop klonowy w konkretnych przepisach?
Najczęściej podczas stosowania syropu klonowego stosuje się proporcje 1:1. Wyjątek stanowi syrop z agawy, który jest dużo słodszy.
Do słodkich wypieków takich jak, np. tarta z gruszkami z syropem klonowym możesz go zastąpić syropem kukurydzianym lub daktylowym. Natomiast do ciasta dyniowego z syropem klonowym warto użyć melasy.
Do słodko-pikantnych marynat mięsnych zamiast syropu klonowego szczególnie polecamy miód, a w wersji orientalnej syrop daktylowy. Natomiast do dań rybnych na słodko syrop klonowy zalecamy zamienić na syrop z daktyli lub z kaktusa.